跳至

首頁

尾頁

大宅

我b而家五個月,由前兩日開始每日都係食一餐,仲要半推半就食嗰隻,佢幾日都係相隔成二十幾個鐘先食, 我唔知佢做咩。佢由兩個月開始已經要瞓著咗先飲到,由一日六餐變五餐跟住四餐,而家直情瞓著俾佢,佢會即刻大喊唔肯飲。以前一日六餐都有6-7安,而家一日一餐先3安,我就快暈..

大宅

吓.. 會唔會缺水架? 好多bb都厭奶, 但係1日3安好似好 serious 喎, 有無食其他固體食物呀?

如果係我, 會去睇吓醫生問吓意見.

大宅

其實我bb都厭奶, 有時佢肯飲水但唔飲奶. 有時一放個樽入去就喊, 或者食 10ml 20ml 就唔食.

咁有時我會俾糊仔, 佢食左糊仔食開條"引" 佢又幫我食d奶. 有時就等佢瞓左, 個咀又啜緊既時候放個奶樽入去 (如果唔係佢會"mic"實個咀, or 只會流番d奶出黎).

不過如果瞓住餵都唔 work, 用盡方法, 我都係建議先看看醫生 check 吓健康 (驚食咁少會有影響) 同埋 seek some advice 吧.

大宅

其實已經睇咗醫生,醫生話佢體重ok由佢, 佢肯飲少少水,又唔肯食糊仔,你以上方法我都試過,以前work,而家唔得呀,我真係想死..

複式洋房

咁真係令人好擔心哦...可以想像到你既心情係幾咁down...不過...我覺得雖然dr.話由佢...做媽咪既都係唔忍心同唔捨得既啦...(我bb食少d我都擔心何況係咁)..我覺得你喂密d好...就算佢食少少都叫有嘢落肚啊... 同埋學下dormom咁...比d其他嘢佢試下...唔好唔開心...會過去既...加油 fille..

原文章由 fille 於 08-10-25 16:44 發表
其實已經睇咗醫生,醫生話佢體重ok由佢, 佢肯飲少少水,又唔肯食糊仔,你以上方法我都試過,以前work,而家唔得呀,我真係想死..

大宅

好明白妳嘅心情,我個仔都有厭奶,我都好擔心!問醫生又話係正常,仲話BB重得好好,無大問題!

一隻糊仔唔得,可唔可以試另一隻?又或者粥仔?我有個同事個仔細個時又係厭奶,由兩個月厭到八個月,要瞓左先飲,但飲好少!唔肯食糊仔,但肯食粥仔,我同事加少少奶落粥,又俾香蕉,肉or蔬菜蓋左d味!佢個仔肯食少少!可能妳要辛苦少少,諗多d唔同嘅野俾佢試!加油!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BB 而家都有五個月大咁不如提早轉固體食物啦....或者佢有興趣食多D呢 ! BB 食咁少的話妳要留意 BB D 片片濕唔濕 (小便足唔足夠, 好似我個囡出世時食得少, 醫生怕佢個腎唔係咁好! 收水收咗7%要繼續住醫觀察, 原來個奶咀頭太硬佢食得唔好,換左個軟比佢就食多番!), 如果少就最好睇下醫生 !

大宅

我個仔都係厭奶, 不過好在宜家加左一餐粥仔佢又肯食, 我為左令佢飲多少少, 都會加少少奶落去, 務求佢可以食多少少.
我識得有個媽媽個仔又係五個月, 同你個bb一樣, 有一排一日只食一餐, 後來佢試吓轉奶粉, 又okay番喎, 好奇怪架, 你可以試試!

子爵府

fille
我都聽過有媽咪個bb唔食奶,換左二隻就肯食。

其實我個bb厭奶既情況都好嚴重,試過差唔多廿個鐘唔食嘢,同埋佢由兩個半大大開始已經未曾試過係肚餓而喊,不過我唔捨得佢餓咁耐,所以都會趁佢瞓着時餵佢,好彩隻曳豬都肯飲啫。

佢2個半月有13磅多少少,4個月時去健康院,居然未有14磅,好彩宜家佢瞓着都可以飲到,宜家未夠6個月都有16磅喇。雖然比其他bb輕磅,但我已經好滿意喇。

大宅

多謝你哋,去咗睇營養師話可能厭奶期,叫唔好逼佢食,否則厭奶會變到好長時間,我試過換奶粉都係唔得,試過糊仔、粥仔都唔食,佢體重一向都好好嘅,4個幾月就9kg,醫生仲話佢重,而家5個幾月就變成8.8kg,成個月冇重仲輕咗,所以醫生叫留意返,話重得慢唔緊要,但唔好體重下降...我而家唔逼佢食,唯有等佢瞓食得幾多得幾多.但一日都濕唔到兩條片....唉,唔知幾時佢先食得正常返

大宅

唉, 真係令人擔心喇~~! 都唔明點解依家的BB會厭奶, 以前D BB訓完就食, 食完又訓架麻! 真係煩C人~!!

複式洋房

有冇試過比D果汁佢飲吓? 飲D流質都好.
如果糊仔/粥仔, 試吓唔同杰度. 有D BB 鐘意食杰D嘅糊仔/粥仔.

大宅

咩都試過,佢都唔食。佢哩兩日肯飲奶,但一日可能三餐,一餐1-4安,咁算唔算過咗厭奶期呀?但以前佢一日五餐,一餐可以六安,會唔會以後都係咁飲咁少ga?? 有冇b試過呀?

洋房

我個b就成8個鐘都唔肯飲奶,最後要迫佢先飲到90ml,點知又嘔奶,一日飲得400ml到,成兩個月才重得一磅, 有無好方法改善 啊?

大宅

原文章由 沙田王子 於 08-11-4 22:37 發表
我個b就成8個鐘都唔肯飲奶,最後要迫佢先飲到90ml,點知又嘔奶,一日飲得400ml到,成兩個月才重得一磅, 有無好方法改善 啊?

有400ml對而家我來講已經好滿足,唔知幾時先好le,見佢唔食好傷心又激氣

首頁

尾頁

跳至