論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我屋企劇肥野夜晚攞送for dinner only. 如果我地有送食剩, 佢鈡意食會留番第日lunch,, 佢初黎時問佢, 要唔要早上再買d送比佢lunch, 佢話唔駛, 但屋企係有蛋, 腸仔, 豬八等. 其實佢夜晚攞既送比我以前個工人兩餐份量重要多.

我亞仔今年換補習社, 但唔包食lunch, 所以劇肥野要煮粉比亞仔. 有一日亞仔夜晚自己用盒留左6 chicken wing for next day lunch. 我亦有同肥野講, chicken wing for 亞仔. 點知亞仔放學只有四隻, 當然發皮四, 問工人??. 劇肥野話佢食左,
亞仔問點解呀, 佢就反問亞仔, 如果唔你我食?? 亞仔話chicken wing係夜晚食小d留番ar, 事後我就同亞仔講小2chicken wing你覺得好嚴重呀, 亞仔笑笑下, 又同肥野講以後無送話我知, 早上可以再買比你. 又叫佢夜晚開飯前, 用個盒留起lunch, 佢做左兩日, 又唔做啦.

有日買粉比亞仔, 買多左小小, 於是我同肥野講, 亞仔食唔曬, 你攞d食啦, 其實當日佢係有lunch box. 放工亞仔話點解今日咁小粉, 唔夠飽, 於是我問肥野, 佢話同亞仔share, 不過亞仔多d,我無出聲. 好心啦可唔可以比亞仔食先呀, 如果肥野食唔飽, 食飯得唔得呀, 可能我以亞媽既心態去林啦.

尋晚焗左白方包, 今朝肥野比左一塊亞仔番學, 我出門口随口問起, 亞仔今朝d方包係咪查jam. 肥野竟然話無, 咁查?, 是否花生醬, 肥野話no. I say why, she say I …. I don’t know. 我話你自己食都識查, 白方包亞仔點食. 我一路同佢去買送, 一路無出聲, 番工時都無say bye.

大宅

原文章由 車.人. 於 08-10-31 10:43 發表
我屋企劇肥野夜晚攞送for dinner only. 如果我地有送食剩, 佢鈡意食會留番第日lunch,, 佢初黎時問佢, 要唔要早上再買d送比佢lunch, 佢話唔駛, 但屋企係有蛋, 腸仔, 豬八等. 其實佢夜晚攞既送比我以前個工人兩餐份量 ...

其實你點解唔照直講你既感受俾工人知,要俾佢知你唔鐘意佢咁樣,佢先會有改善,好彩你阿仔大個,都識將啲野話俾你知。

別墅

原文章由 enahau 於 08-10-31 11:00 發表

其實你點解唔照直講你既感受俾工人知,要俾佢知你唔鐘意佢咁樣,佢先會有改善,好彩你阿仔大個,都識將啲野話俾你知。

其實肥野like大仔多過細仔, 大仔去完街番黎, 佢會問大仔要唔要食野等. 本來佢都like細仔, 我林係細仔會打小報告, 話我知工人午睡, 煲tel粥等, 所以依家唔like佢.
其實我上個月又同佢講, 好希望改善佢同亞仔關係, 我林今晚要三點盡露咁同佢講至得

珍珠宮

D工人好自私, 佢地想點就點, 話之你. 有時你講少句佢就唔做, 唔知又唔會問, 你講佢都未必記得. 我地都唔知點做至得?

侯爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-31 11:15 發表
D工人好自私, 佢地想點就點, 話之你. 有時你講少句佢就唔做, 唔知又唔會問, 你講佢都未必記得. 我地都唔知點做至得?

工人係好自私, 我果隻還自私
1. 成日煮咖喱, 叫佢吾好成日煮 + 吾好甘辣, 因為我們兩公婆都吾係甘食得辣 & d 細既都吾食啦, 甘有一晚, 又係甘wor, 辣到c, 還有另一碟係蝦仁抄蛋, 另一碟就係菜

甘我果晚火都黎埋, 第一啖食落口, 都辣到c, d 細既點食wor, 我叫佢, 以後都吾準煮咖喱, 再煮我吾會比返$ 佢, 佢問我y, 我答, d 細路 我們無送食, 佢指住蝦仁抄蛋 + 菜話佢地可以食果d, 我話蝦仁抄蛋有'9'皇, 佢地吾食, 甘你即係叫佢地only食菜? 之後叫佢去煎雞蛋比佢兩個

2. 老公買左d 豬仔包, 諗住第二日早餐, 煎條腸仔/豬柳食, 點知吾記得前一晚叫佢整, 第二朝我湊完個女返學返屋企, 見佢一舊甘既豬仔包放係檯面, 諗住就甘比阿仔食, 佢呢, 就識得搽果jam + 牛油

3. 晚晚開燈, '燦'住阿女訓覺, 阿女後尾吾理佢, 自己熄燈訓覺, 佢就自己黑mon mon send sms

.........還有好多好多, 數之不盡............

別墅

咁攪法, d日子點過. 唉.... 不過有時見到有d post重離譜, 我地係呼應該知足d呢. 如果無得上黎呻下, 重死.

侯爵府

原文章由 車.人. 於 08-10-31 11:50 發表
咁攪法, d日子點過. 唉.... 不過有時見到有d post重離譜, 我地係呼應該知足d呢. 如果無得上黎呻下, 重死.

我果個還有好多野........so 我吾忍架啦, 下個月會帶佢返去垃圾回收站.....................oh, no, 阿女話垃圾回收都side 氣, 要帶佢去堆田區埋左去

別墅

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-31 11:54 發表

我果個還有好多野........so 我吾忍架啦, 下個月會帶佢返去垃圾回收站.....................oh, no, 阿女話垃圾回收都side 氣, 要帶佢去堆田區埋左去

咁攪笑 .
依家開心番d.
我都想叫佢番歸, 不過又怕搵個重差, 肥野起碼識煮送, 幾正嫁.

首頁

尾頁

跳至