論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個"大小姐"第四年開始懶散, 一日掛住扮靚. 阿仔話佢成日係塊大鏡前跳舞, 行cat walk. 不過呢一、兩年覺得屋企越來越污糟. 話佢實頂嘴, 無野做就係自己間房關埋門唔出黎. 問心佢如果肯做都唔係太差, 但唔叫唔做. 佢係我屋企已經第7年, 想趁未交再培訓稅前炒左佢或提前續約. 大家俾意見呢個工人用唔用得落.

ps. 今日番工前佢又頂我嘴. 我叫佢look at me. 佢扮聽我到~跟住30秒後行出黎個眼神完全無歉意. 唉! 初初來既時候好乖, 好純.

大宅

原文章由 savoy 於 08-11-3 10:46 發表
我個"大小姐"第四年開始懶散, 一日掛住扮靚. 阿仔話佢成日係塊大鏡前跳舞, 行cat walk. 不過呢一、兩年覺得屋企越來越污糟. 話佢實頂嘴, 無野做就係自己間房關埋門唔出黎. 問心佢如果肯做都唔係太差, 但唔叫唔做. 佢 ...

係時候換人啦

大宅

我個"大小姐"第四年開始懶散, 一日掛住扮靚. 阿仔話佢成日係塊大鏡前跳舞, 行cat walk. 不過呢一、兩年覺得屋企越來越污糟. 話佢實頂嘴, 無野做就係自己間房關埋門唔出黎. 問心佢如果肯做都唔係太差, 但唔叫唔做. 佢 ...

我都覺得要換人... 你而家個工人已經做到滑晒 'ah' 啦... 雖然新既未必一定好, 但係呢個一定唔得 lor, 除非你已經當左佢係一家人, mud 都無所謂啦...

大宅

其實現今嘅工人做一個約已夠晒啦!
你個工人一早已夠期啦, 炒啦..
再換就搵個海外果隻(你預左要等同重新train佢), 總比好過搵local 果d...如果你再搵番local果d, 就等同搵番你依家嘅翻版, 呢d大多係已變壞左或鬆散左嘅工人(黑面/駁咀/偷懶/勁x電話粥/大話連篇等等/成日做自己野等等, 實中最少一至兩樣), d印有時比bun更寸...好少有好嘅工人會流係市面, 有好嘅前僱主都會過比屬人啦或自己續佢啦,又或agent都會介紹比自己油先啦! 幾時輪到我地街外客??

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-11-3 13:47 編輯 ]

禁止訪問

大宅

返左印尼啦(離職日計起第十三天上機, 這是我從travel agent處check 的), 佢之後有冇再申請來港我又唔知啦.. 佢臨走嘅時候曾經同我講,話唔再在香港搵工並會返印尼, 我諗佢可能真係想返所尼而agent可能知佢唔再搵工廢事晒彈約幫佢屈顧主, 另外我諗佢應該知道自己可告入的機會低, 所以最終放棄而返印尼.....

佢又好呀, 嚟我處當training, 佢嚟果陣時甚麼都唔識, 又話係singapore做左2年, 簡直bullshit!我仲要搵人翻譯晒d印文(幾頁紙)晚晚教佢廣東話, 由佢全無工作經驗, 人又無sense, 做野又慢又馬虎又被動又懶散又大話連篇... 臨走時,最後被我train到做野已快手快腳(一偷懶,就會被我勁鬧)自動波, cooking幾有水準..但佢份人始終鬼鼠(死性不改), 誠信好有問題我地才唔敢用佢...不過佢有個好處就係面皮夠厚, 被人罵完轉頭又笑翻, 永遠唔敢黑面!

依家諗起都怕怕...不過相比起local maid, 我寧願搵翻個海外果種!我唔怕重新教起, 但最怕冇得教同冇得救果隻, 聽得太多啦!

你搵到新工人未呀?

原文章由 babesiu 於 08-11-3 18:14 發表
喂,你個衰工人點呀?

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-11-4 02:35 編輯 ]

大宅

回覆 #5 babesiu 的文章

唔好意思,我講既唔關工人事。
我只係想問妳bb張相係mug情況下影架?cutie到不得了!

大宅

我家賓姐一踏入第四年就"盆pair":
1. 叫佢扮聽唔到
2. 洗野唔乾淨
3. 駁咀,做錯事都仲要搬一大堆理由出黎駁
4. 扮傻扮懞

如無意外我唔會用到佢完約, 情願補錢早d送佢走.
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

yes, agree!!

yuk hei mun

原文章由 clmutter 於 08-11-3 12:05 發表

係時候換人啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

我個果已第四个合約,做嘢都幾好,不過我近排夜觀星象,下年我公司應該請我食肥雞餐!出年十月應該唔會續第五個合約啦!

yuk hei mun

首頁

尾頁

跳至