跳至

首頁

尾頁

男爵府

純粹交流o下意見......
想了解o下揀IS家長的睇法.....

敝開經濟能力,名牌效應,家長們還會選擇IS嗎?
個人認為如果小朋友打算留學就理所當然要揀IS,if not, 家長是純粹喜歡IS係行IB嗎?

E+d外國人都趕住學中文,
如果到時小朋友中文差咪好sit.....

p.s. 我唔係IS擁done

男爵府

我反而覺得係 hk 讀傳統 school
之後出外留學仲好 bor
會仲 appreciate 外國既 freedom
(我同老公都係咁)
之不過可能依家 hk 既 education system 實在大唔得啦
(我讀書果時都好耐 lu.. :p)

我會考慮比小朋友入傳統 school 先
如果佢太活躍, 先會考慮入 IS...

男爵府

原文章由 MoJoJoJo 於 08-11-5 11:07 發表
我反而覺得係 hk 讀傳統 school
之後出外留學仲好 bor
會仲 appreciate 外國既 freedom
(我同老公都係咁)
之不過可能依家 hk 既 education system 實在大唔得啦
(我讀書果時都好耐 lu.. :p)

我會考慮比小朋友入傳 ...

JoJo,
諗住你留學過,無o甘traditional tim
你親身經歷過,可以好清晰下1代's教育方向
參加多d課外活動可以消耗kimmy b o既多餘精力

不過e+d新o既傳統學校都開始無o甘傳統喇,
都好鼓勵學生外向發展.....

男爵府

kakaka 我思想好傳統架
and... 囡囡都係入傳統學校做乖乖囡好 d :p

原文章由 sumsuma 於 08-11-5 11:38 發表

JoJo,
諗住你留學過,無o甘traditional tim
你親身經歷過,可以好清晰下1代's教育方向
參加多d課外活動可以消耗kimmy b o既多餘精力

不過e+d新o既傳統學校都開始無o甘傳統喇,
都好鼓勵學生外向 ...

首頁

尾頁

跳至