自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

小朋友要幾大先識分顏色 ?
是否多數小朋友(3歲以下)都是會扁平足 ?

侯爵府

我個女歲半左右開始識分顏色, 現在差不多3歲,好似無扁平足

男爵府

1.我個女就歲半左右先識分顏色...
2.唔會掛mouth: 不過去dr kong d sales話佢地腳跟條骨,好多都係"咩"
原文章由 jadepearl 於 08-11-6 09:04 發表
小朋友要幾大先識分顏色 ?
是否多數小朋友(3歲以下)都是會扁平足 ?

大宅

我個仔2歲左右先識分顏色

dr kong既sales話要6歲先check到有無扁平足, 因為6歲以下果d通常都係脂肪喎

大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

伯爵府

我亞囡兩歲半, 我又唔太記得佢幾時識分顏色, 只知佢識得將同樣顏色的東西拎出嚟, 但係佢未識得講晒所有顏色, 學校 so far 都只係教咗紅色啫, 所以佢只係識講紅色, 其他色佢會亂講囉.

男爵府

醒目開學勳章

我個女未夠兩歲, 佢都係識分顏色的。

可能bb腳多數都係肥嘟嘟豬仔腳, 所以睇落可能似扁平足, 如果擔心or發現佢行路有問題, 都可以去check一check。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個仔約16-17mth開始分顏色
18mth就已經好鍾意 red, purple, blue 咁講, 不過唔係次次啱, 特別是pink 同 purple, 好易錯~

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個囡歲半已經識認D COLOR~

珍珠宮

教吓, 錯吓, 問吓, 又記吓, 3歲前自然會識晒的啦.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

囡囡二歲半開始學顏色,我成日同佢出街玩時教下學下, 現三歲兩個月已識大部分顏色嘅中英文.

囡囡一向係瘦妹, 自細(一歲)已經睇到腳弓.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我囡囡都未識分喎,下個月2歲。

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

歲半開始識分顏色,而家兩歲半識7種色

我反而想問點樣睇係咪扁平足呀?咁細個有無得驗架?Dr Kong果度好似要4歲先有得驗架喎

首頁

尾頁

跳至