母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔捨得,真係+分唔捨得! 我的奶媽生涯已進入倒數階段,我知我將會好懷念阿B食媽媽奶的開心樣,食到瞓著覺,又有好滿足的樣,有時仲含住奶奶一路笑一路食 呢樣咁親蜜的接觸係無任何野可以代替的,係skin to skin 的傳送,好close,好sweet!
可惜呢個快樂時光就快要結束 我將會返工了,我好羨慕返office的媽咪,至少可以泵奶,早晚都可以埋身餵.但我要飛黎飛去,去一兩日唔定,去四五日唔定,冇可能繼續餵了! 到時bb要食奶粉,但我已經盡我所能用最長的時問俾bb最好的東西!
bye-bye!做奶媽的日子!

大宅

你可以改用奶泵的方法來維持奶量,如你出門可帶備奶泵,泵咗出黎d奶可以唔要,目的係維持生產,到了回港就可以埋身餵

我以前都係咁做,係去旅行前我會儲定d奶,足夠家中傭人給bb餵足7天行程,而在旅行途中一有時間我就泵奶,泵出來的我就倒去,當回港我仍keep到餵奶,你可以試吓,我係成功個案,只要你肯堅持一定做得到

男爵府

樓主,
有無同公司傾下?可唔可以係bb六個月前唔洗你出trip?咁樣起碼可以捱到6個月。
又或者只係出一d一兩日的trip呢?如果一兩日,奶庫比較容易應付。

無論點樣,最好係可以同公司開心見誠咁傾。
有時候,傾下,原來都仲有好多方法的。

不過,最差的情況,亦可以好像speaker咁講,係出trip時keep住泵奶。起碼返來香港都仲可以享受同bb呢d親密時光呀!
努力!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗樓主係空中飛人....咁真係好難keep到....

複式洋房

好難架!我做空姐要成日飛,短途好趕,冇時間泵!長途又好辛苦,泵奶又要幾十分鐘,閃左去又唔係幾好!去到外國d奶又唔帶得返黎,好浪費!
有冇做空姐的人奶媽可以教路呀?

大宅

原文章由 kayceebaby 於 08-11-6 11:55 發表
好難架!我做空姐要成日飛,短途好趕,冇時間泵!長途又好辛苦,泵奶又要幾十分鐘,閃左去又唔係幾好!去到外國d奶又唔帶得返黎,好浪費!
有冇做空姐的人奶媽可以教路呀? ...

I remembered there was one bf mom who was an air hostess too. She kept on bf her daughter for more than 1 year.

I suggest U to take with you 2 Avent Manual Pumps. The reflex action can make the pumping process a lot faster. It takes me around 10-15 mins to finish the process. But the effect will be better if you have massaged your breasts first.

Don't give up la. We support U.

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 kayceebaby 於 08-11-6 11:55 發表

係呀, 我都知有個 2005 奶媽係做空姐, 佢返工後都可以 keep 住餵.
不過佢好耐無o係母乳版出現.

你如果真係想向佢請教, 或者試下入去 2005 奶媽o個個 topic, 問下其他 05 奶媽有無方法聯絡到佢.

[ 本文章最後由 monkichi 於 08-11-7 14:38 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔係空姐, 不過見人地講得多, 睇下有冇野可以一齊研究.

你地果行真係又忙又辛苦, 不過有酒店落腳, 咁可以泵奶雪入雪櫃, 只要包得好, 就可以帶到D奶返 HK. 我坐十幾個鐘飛機, 支冰奶都KEEP到俾BB 響降落時飲, 不過空姐冇將我 D 奶放入冰格, 所以都融左一半.

你冇帶住 BB, 就算你拎冰奶, 都唔知過關會唔會掉晒你D奶 (我只知英國果邊, 就算帶住BB, 都要D媽媽親自試食 BB 食物至俾過關) ... 如果可以的話, 將D奶拎去寄艙, 有乾冰就最好, 就算冇都可以用保鮮袋包好D奶, 入面儘量唔好有空氣, 之後再用多層報紙/乾毛巾包實, 總之唔好俾個奶袋或奶樽接觸到空氣, 咁可以保冷保好耐, 道理就似我地小學用毛巾包住支冰水返學校飲一樣. 我以前做野要處理冰鮮食物, 都係咁做.

如果飛短途, 或者要即日來回, 咁你買個 fridge-to-go 保冷袋, 放唔入冰格的話, 就去10蚊店買個飯盒保溫袋和散袋乾冰裝住支奶啦.

如果真係拎唔到D奶返黎, 你周不時去泵下, 起碼你唔會收奶, 咁返到黎都有得餵. 有D媽媽因事成個禮拜或成個月唔可以埋身, 都係咁 keep 住造奶, 有機會就埋身餵番BB.

最方便係用手擠, 你可以練習下先. 不過你果行成日要用手做野, 用手泵或者 swing 靜靜地會好D.

慢慢黎啦, 飛得幾次你就識得幾時去泵啦.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-11-7 16:29 編輯 ]

複式洋房

好多謝你地的support!!!
我知道要keep住d奶系好辛苦, 我都吾知可吾可以支持住! 因為呢份工好辛苦, 有時返到酒店會好tired, rest 得好少 , 要keep住擠奶要有耐性, 而家希望keep到每日有一兩次奶都好la,
點樣可以慢慢收奶?
至於hand-carry奶奶問題,都系concern, check-in系ok的! 希望save得幾多得幾多啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊