烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

召藥師

我想試下做中種麵包.
我想一次做兩至三日份量, 每晚取1/3份量.

問題1) 中種可存雪櫃兩, 三天嗎?
2) 如果我每晚做不同麵包, 有沒有合不同麵包都可共用的中種, 如有它的成份及比例, 可否教我.
3) 中種是否攪好粉(7-8分鐘), 放入雪櫃24小時就okey.
4) 我可否自行把直接法改為中種呢? 比例如何?
多謝指教

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 車.人. 於 08-11-10 10:11 AM 發表
召藥師

我想試下做中種麵包.
我想一次做兩至三日份量, 每晚取1/3份量.

問題1) 中種可存雪櫃兩, 三天嗎?
2) 如果我每晚做不同麵包, 有沒有合不同麵包都可共用的中種, 如有它的成份及比例, 可否教我.
...

1.得,不過要放係雪櫃入d嘅地方。
2.冇咩所謂架!如整開甜包就甜包,鹹包就唔轉甜包,每次配唔同麵粉(如溝全麥粉或快熟燕麥片)或包唔同餡料,咁就唔覺悶啦!
中種同主麵團比例多數係7:3,我就習慣6:4。妳可上網直接找中種法麵包食譜先,妳參考多幾個就自然睇得出佢地比例分配,唔係好難架咋!
3.麵團搓勻哂就攪掂架喇,唔駛起筋。
4.如果係新手,上網或借書睇多d食譜先,做多幾次掌握左自己口味先易改動。(如鹹包通常100g高粉用2g鹽,不過我就覺得太鹹,我自己會改1.5g左右,口味真係好個人)
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 火石 於 08-11-10 11:22 AM 發表

召藥師

我昨天, 也在你的Blog 留言了 :loveliness:

一一覆哂

別墅

原文章由 召藥師 於 08-11-10 14:14 發表

1.得,不過要放係雪櫃入d嘅地方。
2.冇咩所謂架!如整開甜包就甜包,鹹包就唔轉甜包,每次配唔同麵粉(如溝全麥粉或快熟燕麥片)或包唔同餡料,咁就唔覺悶啦!
中種同主麵團比例多數係7:3,我就習慣6:4。妳可上網直接找中種法麵 ...

召藥師
我仍有點不明白, 如果我一次做兩至三日份量, 每晚做不同麵包, 換句話說, 中種成份三天都是一樣的, 但不同麵包有各自不同的配方, (例如水份要求, 酵母粉比例等), 那我是不是按以方法計算主麵團:
食譜份量-中種麵團=主麵團

超級版主

原文章由 車.人. 於 08-11-10 05:18 PM 發表

召藥師
我仍有點不明白, 如果我一次做兩至三日份量, 每晚做不同麵包, 換句話說, 中種成份三天都是一樣的, 但不同麵包有各自不同的配方, (例如水份要求, 酵母粉比例等), 那我是不是按以方法計算主麵團:
食譜份量-中 ...

最好妳fix左每次整包嘅份量,如次次都係total用200g高粉整,咁3次就用600g。中種佔70%嘅話,即係200g粉入面有140g粉用來做中種,3次加埋就係420g喇。

其實妳最好整個幾次包都係差唔多味道,又或者包唔同餡,而麵粉可以係主麵團材料裡面改動,如60g麵粉入面,30g全麥粉/黑麥粉/快熟燕麥片+30g高粉;而水份方面,可以用蛋或奶代替同等份量水份,而油份可以係牛油/olive oil/grape seed oil等,變化就大好多。

別墅

原文章由 召藥師 於 08-11-11 10:22 發表

最好妳fix左每次整包嘅份量,如次次都係total用200g高粉整,咁3次就用600g。中種佔70%嘅話,即係200g粉入面有140g粉用來做中種,3次加埋就係420g喇。

其實妳最好整個幾次包都係差唔多味道,又或者包唔同餡,而麵粉可以係主麵 ...

召藥師

你解釋得好明白, 好點

首頁

尾頁

跳至