親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

12月中會去,兩大一小(8歲)
各位有去過既媽咪,有無D咩行程既推介同建議呀~!
我重想去一天滑雪呢!!吾該~!
:-P  :-P  :-P

男爵府

samantha821,
Hello, 我地一家都係12月去首爾玩 - 自由行.
向外星球出發 ~
我地4大人加埋6歲仔仔一齊去. 6日5夜.
不如大家交流下, 你book好機票酒店未呀?
我坐cx 早上機出發, 黃昏機回來. 住宿已經book左, 我地唔住酒店, 會住guest house, 或者home stay. 滑雪場酒店full晒啦book唔到, 只好即日來回咁玩啦, 我都唔知那個場好, 我地志在玩下雪橇唔滑雪都無問題, 考慮陽智或星宇. 也想一去牙山玩下溫泉, 但未知book唔book那兒的酒店, 如果book到住一晚就好.

大宅

原文章由 vkzone 於 08-11-17 13:53 發表
Hello, 我地一家都係12月去首爾玩 - 自由行.
向外星球出發 ~<
我地4大人加埋6歲仔仔一齊去. 6日5夜.
不如大家交流下, 你book好機票酒店未呀?
我坐cx 早上機出發, 黃昏機回來. 住宿已經book左 ...

vkzone
我其實咩 idea 都無呀,因為今日先 hold 左機位,未 confirm,酒店又未揀定!
所以想問下D媽咪有咩好行程提議下!!
乜滑雪場酒店咁快full晒啦????

男爵府

係呀,滑雪場酒店好快full呀, 我過左相信本地人及旅行社一早已經hold晒d房啦. 我問過其實一般中價至平會酒店都full得九九十十啦, 所以你都快book啦.
我12月28日出發, 還有時間計劃行程.
我們應該會住FRIENDS HOSUE, http://www.friends-house.com/ 2人房+3人房一晚才w140,000, (hk$777), 又可以自己煮食好抵.
你可以係這裡找資料, http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto

如book唔到牙山溫泉住宿, 那5晚也stay首爾的話, 我打算:
12/28 Day 1 下午才到民宿, 所以打算行下東大門.
12/29 Day 2 景福宮 +首爾兒童公園 + coex + 水族館 + supermarket
12/ 30 Day 3 牙山溫泉 + 雪橇
12/ 31 Day 4 (未定, 也許多去天近效或愛寶樂園)
1/1 Day 5 (未定) + 清川溪 + 明洞
2/1 Day 6戰爭紀錄館– 黃昏回香港

大宅

vkzone

12/ 30 Day 3 牙山溫泉 + 雪橇

雪橇 ﹣響邊到有得玩?牙山溫泉入面??

男爵府

我confirm左牙山酒店了, 所以行程會係咁了.

12/28 Day 1 下午才到民宿, 所以打算行下明洞. (住近安國站韓屋)
12/29 Day 2 景福宮 +首爾兒童公園 + coex + 水族館 + supermarket (住近安國站韓屋)

12/ 30 Day 3 (未定, 也許多去天近效或愛寶樂園) (住近安國站韓屋)

12/ 31 Day 4 牙山溫泉 + 雪橇, 住係http://www.spavis.co.kr/
1/1 Day 5 (未定) + 清川溪 +東大門. (住近安國站韓屋)

2/1 Day 6戰爭紀錄館– 黃昏回香港.

現時機票連5晚住宿費4大1小 total約$15000啦, 都算抵

大宅

vkzone,
牙山酒店係咪好遠架?即日來回OKma?

我都plan左行程如下,比D意見:

Date: 12/19 – 12/23 (5 days 4 nights)

Hotel: Best Western Premium Kukdo Hotel (東大門)
http://www.hotelkukdo.com/

Day 1: 黃昏到達酒店,行下東大門,清川溪,食飯

Day 2: 首爾兒童公園 + coex + 水族館 + 明洞

Day 3: Pine SKI (早上出發,約45分鐘至1小時車程,玩一日)
http://www.pineresort.com/yangji_cn/index.html

Day 4: 愛寶樂園(未定)

Day 5: (未定)

我2大1小,因為住酒店,所以貴D!!連所有機票,酒店,機場稅,保險 ........ 等等,約HKD 10,500!!

男爵府

其實陽智滑雪場我都有考慮過, 但一來找不到酒店, 二來我地想浸下溫泉, 而牙山又book到房, 所以改去牙山. 首爾去牙山好似有長程巴士去, 也可坐ktx火車, 大約1-1.5小時. 我地貪牙山酒店有雪橇玩(其實有小朋友, 玩雪橇不滑雪都無所謂)又可一齊浸溫泉咋. 我看地圖好似牙山都有其實景點, 也好似森森滑雪場和寺廟之類. 但我未找到怎由牙山去愛寶.

我地住韓屋係因有特色一點, 而且也有私人toilet, 又有電腦可以上網(連notebook都唔洗帶)也可自己煮食. 1晚5個人大約hk$800-1000, 都好抵. 牙山雙人房hk$700一晚, 都抵住呀, 可以考慮下.

你回來得報料俾我知呀.

大宅

vkzone
咁我可以早上去牙山,黃昏回酒店。係咪都夠時間玩呢??
聽你咁講,韓屋又好似幾好咁,係咪都係㜃市中心,方便架??

男爵府

原文章由 samantha821 於 08-11-20 10:55 發表
vkzone
咁我可以早上去牙山,黃昏回酒店。係咪都夠時間玩呢??
聽你咁講,韓屋又好似幾好咁,係咪都係㜃市中心,方便架??

都應該可以即日來回, 但會趕少少.
韓屋都有好多係市中心, 近地鐵都有. visitkorea.com都找到不少呀!

別墅

你們係邊度book機票,我想坐cx早機,how much?

男爵府

機票係朋友幫我訂, 所以好平!

首頁

尾頁

跳至