嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前睇過有bk媽咪話煲蘋果雪梨水比bb飲!

我bb 8個月大飲得未呢?如果飲得想請教下點煲既呢? 
煲好左可唔可以開奶比佢飲呢 ?因為佢平時除左飲奶會成支飲晒,飲其他野就係飲2啖炸。

我今日買左2個蘋果2個雪梨,加幾多水同煲幾耐?

洋房

原文章由 kineey 於 08-11-19 17:14 發表

煲好左可唔可以開奶比佢飲呢 ?因為佢平時除左飲奶會成支飲晒,飲其他野就係飲2啖炸。

我今日買左2個蘋果2個雪梨,加幾多水同煲幾耐? ...

大約加2公升水, 中火煲1hr - 1.5 hr. 全家都飲得. bb半歲就可以飲.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我煲9個字左右咋... 先留俾BB, 之後自己想加糖可以加蜜糖/冰糖.

我唔會用佢黎開奶. 我諗你試下齋你BB飲, 睇下佢肯唔肯飲先.

子爵府

牛年勳章

如果淨係比BB飲,蘋果梨各1個,700ml凍水,凍水落料,滾咗轉中慢火煲45mins左右,會有500ml蘋果梨水,8個月大BB一日都未必飲到咁多tim.
比佢就咁飲,唔好開奶,少少甜好多BB都肯飲ga. 同埋要比佢試下奶之外嘅味道ah ma.

原文章由 kineey 於 08-11-19 17:14 發表

我今日買左2個蘋果2個雪梨,加幾多水同煲幾耐? ...

大宅

只是蘋果梨煲,請問要唔要落冰糖?

大宅

原文章由 Tiff媽咪 於 08-11-26 12:12 發表
只是蘋果梨煲,請問要唔要落冰糖?

已經有dd甜味啦,唔使落糖

民房

我想問下...蘋果雪梨水..對bb有咩野好...幾時煲一次比bb飲...thanks

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 程程豬 於 08-11-26 14:50 發表
我想問下...蘋果雪梨水..對bb有咩野好...幾時煲一次比bb飲...thanks

有話係清熱氣, 滋潤下. 我係不定期煲, 俾BB飲下水以外既野, 又可以俾佢食埋d 蘋果雪梨.

有時煲多d, 自己飲加dd 糖, 益埋自己有得滋潤下.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-11-27 18:10 編輯 ]

男爵府

原文章由 almaly 於 08-11-22 09:13 發表
如果淨係比BB飲,蘋果梨各1個,700ml凍水,凍水落料,滾咗轉中慢火煲45mins左右,會有500ml蘋果梨水,8個月大BB一日都未必飲到咁多tim.
比佢就咁飲,唔好開奶,少少甜好多BB都肯飲ga. 同埋要比佢試下奶之外嘅味道ah ma.

...

almaly
如果你呢個分量係咪只可以比BB要1日飲晒? 定係可以留多1日比BB飲埋?

禁止訪問

子爵府

牛年勳章

My BB can't finish 500ml a day, so I will keep half for the next day but he usually doesn't like it too much when it is kept overnight...very fussy

原文章由 giant_japan 於 08-11-28 15:18 發表

almaly
如果你呢個分量係咪只可以比BB要1日飲晒? 定係可以留多1日比BB飲埋?

男爵府

原文章由 almaly 於 08-11-29 06:56 發表
My BB can't finish 500ml a day, so I will keep half for the next day but he usually doesn't like it too much when it is kept overnight...very fussy

almaly
明白, 咁整250ml 咪好些羅, 可以一日飲晒

子爵府

牛年勳章

250ml is a small portion which is very difficult to do, considering the size of the pan you use and the amount of ingredients you need...therefore, have to do more everytime and I end up having to finish all the leftovers from my BB!

原文章由 giant_japan 於 08-11-29 09:35 發表

almaly
明白, 咁整250ml 咪好些羅, 可以一日飲晒

瑪瑙宮

原文章由 almaly 於 08-11-29 20:00 發表
250ml is a small portion which is very difficult to do, considering the size of the pan you use and the amount of ingredients you need...therefore, have to do more everytime and I end up having to fin ...

係呀, 太細煲煲唔到. 點都係要煲大煲d 至得, 我會一次煲兩餐俾bb, 其他就自己飲. 我個b 有時連 150ml 都飲唔到.

d 渣攪成蓉, 反而bb 好鍾意食.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-11-30 06:35 編輯 ]

複式洋房

我都係預1日份量.

大宅

我用一個蘋果+一個梨煲水, 但我發覺放耐咗(幾個鐘頭) 佢會酸酸地, 你哋有冇咁嘅情況?

男爵府

yes, my BB doesn't like because 酸酸地

男爵府

原帖由 BBElvis 於 08-12-5 20:15 發表
我用一個蘋果+一個梨煲水, 但我發覺放耐咗(幾個鐘頭) 佢會酸酸地, 你哋有冇咁嘅情況?

你有沒有加蜜joe?

男爵府

原帖由 bosch 於 08-11-30 03:55 發表

係呀, 太細煲煲唔到. 點都係要煲大煲d 至得, 我會一次煲兩餐俾bb, 其他就自己飲. 我個b 有時連 150ml 都飲唔到.

d 渣攪成蓉, 反而bb 好鍾意食.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-11-30 06:35 編輯 ] ...

我昨晚試左整, d汁係有小小酸, 不過整體上都可以, 但我見d 渣有些巳變黃, 雖然係淋晒, 不過我都沒有再攪成蓉比個仔食呀, 因怕巳沒有營養

首頁

尾頁

跳至