自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

Wishsss 發表於 16-10-18 00:17
好多家長希望奇蹟出現, 但事與願違。
我身邊嘅個案中,因為讀唔成書而送去外國搏一鋪嘅有四個,兩個搏到,兩個搏唔到,成功率一半一半,如果屋企經濟可以支持嘅,我會搏,當係比多個機會小朋友,如果都係唔得就認命了

Chirley    發表於 16-10-18 13:00
looby    發表於 16-10-18 12:12

禁止訪問

開心吸收勳章

翡翠宮

Wishsss 發表於 16-10-17 22:11
財政緊又怕失業, 點解一定要去

你以為浸過鹹水就一定飛黃騰達?
AGREED

珍珠宮

mugtaitai 發表於 16-10-18 12:01
我身邊嘅個案中,因為讀唔成書而送去外國搏一鋪嘅有四個,兩個搏到,兩個搏唔到,成功率一半一半,如果屋企 ...
兩個搏唔到,係咩意思?
大學畢業唔到?
定係入唔到U,?
thanks

複式洋房

最重要係囝囡性格,肯唔肯讀,其實去邊讀都冇所謂,好多人以為係香港讀唔成書先會去外地讀,其實唔係,果邊好多成績好,家底好既留學生,想入好既大學一啲都唔易架,太細過去讀既話自制能力未必足夠,搵間管得嚴D既學校管教住會好D

公爵府

TingTing 發表於 16-10-18 12:14
兩個搏唔到,係咩意思?
大學畢業唔到?
定係入唔到U,?
搏唔到嗰兩個都入到 U 但畢唔到業。

一個學壞左比人遞解出境,不過返到香港痛定思痛,的起心肝做人,雖然都係冇學歷但肯腳踏實地做,而家喺電話公司做拉線,結左婚,有兩個女,同太太公一份婆一份,幾年前樓價尚低時都買到樓,也定時比到家用父母,算係唔太差啦

另一個磨左幾年都畢唔到業,屋企叫返佢返香港,好彩嗰幾年練到一口流利英文,返來喺西餐廳做侍應,算勤力肯學,又識同客 social,幾年間都有得升,而家都結左婚有個女,一家都叫做生活安穩啦

Chirley    發表於 16-10-18 15:44

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

mugtaitai 發表於 16-10-18 12:01
我身邊嘅個案中,因為讀唔成書而送去外國搏一鋪嘅有四個,兩個搏到,兩個搏唔到,成功率一半一半,如果屋企 ...

家境富裕的我會博, 樓主話送去英國要儲多少少錢, 比我就唔會博了, 除非有一筆錢足夠完成大學。

公爵府

vet 發表於 16-10-18 13:00
家境富裕的我會博, 樓主話送去英國要儲多少少錢, 比我就唔會博了, 除非有一筆錢足夠完成大學。
...
我同意,當然係要經濟支持到先搏,如果搞到又要賣樓又要借錢咁,就真係唔會搏

不過又真係睇下有幾吃力啦,如果條數都計得掂嘅,我都傾向搏一搏。我講嘅嗰兩個成功個案,其中一個家境都唔富裕,送個仔出去時,要個大女幫手一齊供,好彩家姐都生性,知道呢個係細佬嘅一個機會,願意自己節衣縮食。結果比佢地搏到,個仔出到去,換左一個教學模式,成個生猛晒,信心返晒來,兩個 term 就見到成績突飛猛進,後來 first hon 畢業,返來香港入左國泰做機師,而家成家人都享受緊佢嘅平價機票

Chirley    發表於 16-10-18 15:45

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 11:52 計過

原帖由 clshei 於 16-10-18 發表
請問加拿大一年要預幾$?
如果加拿大,寄宿學校約CAD20,000一年

複式洋房

引用:Quote:TingTing 發表於 16-10-18 12:14 兩

原帖由 mugtaitai 於 16-10-18 發表
搏唔到嗰兩個都入到 U 但畢唔到業。

一個學壞左比人遞解出境,不過返到香港痛定思痛,的起心肝做人,雖然 ...
thank you for your sharing

複式洋房

引用:Quote:mugtaitai 發表於 16-10-18 12:01 我

原帖由 vet 於 16-10-18 發表
...
仲考慮緊去英國定加拿大

複式洋房

引用:Quote:vet 發表於 16-10-18 13:00 家境富裕

原帖由 mugtaitai 於 16-10-18 發表
我同意,當然係要經濟支持到先搏,如果搞到又要賣樓又要借錢咁,就真係唔會搏

不過又真係睇下有幾吃力啦, ...
計過數,過加拿大ok,但英國就要儲多少少錢,所以想問下意見,係直接過加拿大好啲定儲多少少錢遲啲先去英國

珍珠宮

Wishsss 發表於 16-10-18 00:17
好多家長希望奇蹟出現, 但事與願違。

對。又要馬兒好,又要馬兒不吃草。

公爵府

theone1 發表於 16-10-18 13:53
計過數,過加拿大ok,但英國就要儲多少少錢,所以想問下意見,係直接過加拿大好啲定儲多少少錢遲啲先去英國
...
幾時去外國,同去邊度,都係每個個案唔同,而每個做法,都有辣有唔辣,要權衡得失,再詳加考慮

總嘅來講,如果小朋友係成熟生性識諗嘅,我贊成早 d 送出去,早 d 習慣外國嘅教育方式,容易融入當地文化。但如果小朋友未定性,家長要考慮自己唔喺身邊引導,青春期會唔會容易群到壞朋友學壞,呢樣比學業更重要。另一方面,如果小朋友而家喺香港嘅成績唔理想,而家長認為原因也許係因為香港嘅教育方式唔適合佢,咁不妨早 d 送出去,換一個教育模式,可能就係佢翻身嘅機會

公爵府

theone1 發表於 16-10-18 13:51
仲考慮緊去英國定加拿大
阿仔自己意向呢?

珍珠宮

theone1 發表於 16-10-18 13:53
...

我覺得去邊都好,先要看孩子意願,佢亦要有個人讀書而至奮鬥目標。
所謂想見識下就唔一定要入學校,18歲可以攞到working holiday visa, 佢可以去浪遊見識。

寄宿讀書我會選U K,但唔會揀London(除非top schools)。事實好學校多數遠離倫敦。

公爵府

brindlewin 發表於 16-10-18 14:03
對。又要馬兒好,又要馬兒不吃草。
咁又唔係,相信家長都希望馬兒好,能力所及,要吃多少少草該唔會介意

珍珠宮

mugtaitai 發表於 16-10-18 14:14
咁又唔係,相信家長都希望馬兒好,能力所及,要吃多少少草該唔會介意

一討論到付錢,往往“讀得嘅邊都讀到”呢類論調出哂嚟。我都覺得要全家犧牲咁去“打造”一個人嘅前途未必可取,但俾多少少commitment ,都係一種推動力。等天才等命運,到手都好易溜走。

mugtaitai    發表於 16-10-18 14:39

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

mugtaitai 發表於 16-10-18 13:09

不過又真係睇下有幾吃力啦, ...

真係要睇仔女意願, 如果佢都唔想, D錢便白白花了。如果仔女自己都想出國, 又知父母供得辛苦, 都會努力吧。

公爵府

vet 發表於 16-10-18 14:35
真係要睇仔女意願, 如果佢都唔想, D錢便白白花了。如果仔女自己都想出國, 又知父母供得辛苦, 都會努力吧。 ...
我明你意思,如果仔女已經係爛泥,自己都唔願比自己一個翻身機會,咁真係唔好 dum 錢落咸水海。

但我諗呢度大部分個案,都未去到呢個地步,通常都係小朋友成績跟唔上,越讀越氣餒,於是放 pair,家長有時真係唔知佢真係唔係讀書嘅料,還是只係香港嘅教育模式唔適合佢,我身邊嗰幾個個案就係一半一半了,失敗嗰兩個真係證明唔係讀書嘅材料,家長試過,心息眼閉,但另外兩個成功嘅個案,明顯係香港教育制度下嘅犧牲品,一去到一個適合嘅模式,就即刻龍精虎猛,如果家長當日唔肯比呢個機會佢地,就浪費左了

Chirley    發表於 16-10-18 15:47

首頁
12345...6

尾頁

跳至