自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 13:53 計過

原帖由 mugtaitai 於 16-10-18 發表
幾時去外國,同去邊度,都係每個個案唔同,而每個做法,都有辣有唔辣,要權衡得失,再詳加考慮

總嘅來講, ...
個仔本身都比較成熟,佢讀書成續都唔錯嘅。自從佢之前參加完summer camp後,就好想出國讀書,佢話覺得外國嘅悠閒生活模式比較適合佢

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 13:51 仲考

阿仔自己意向呢?
佢自己都好想去留學

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 13:53 計過

原帖由 brindlewin 於 16-10-18 發表

我覺得去邊都好,先要看孩子意願,佢亦要有個人讀書而 ...
thx

複式洋房

引用:Quote:mugtaitai 發表於 16-10-18 13:09 我

原帖由 vet 於 16-10-18 發表
真係要睇仔女意願, 如果佢都唔想, D錢便白白花了。如果仔女自己都想出國, 又知父母供得辛苦, 都會努力吧。 ...
我個仔自己都想,所以能力做到都會滿足佢

複式洋房

引用:Quote:vet 發表於 16-10-18 14:35 真係要睇

我明你意思,如果仔女已經係爛泥,自己都唔願比自己一個翻身機會,咁真係唔好 dum 錢落咸水海。

但我諗呢 ...
我個仔暫時嘅成績都唔錯,出國係佢意願

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果依家已經中2,就好去喇,過多2年太大過,英文會難d pick up

男爵府

UK Boarding school much better than Canada

公爵府

theone1 發表於 16-10-18 17:43
佢自己都好想去留學
佢自己鍾意英國多 d 還是加拿大多 d?如果小朋友係成熟嘅,中二呢個年紀都可以將事情同佢商量,坦誠話佢聽屋企嘅情況,問下佢自己意見,雖然最終決定權喺父母手中,但如果小朋友參與過討論,佢會覺得被尊重,無論你地最後嘅決定係點,佢會有多 d 體諒

子爵府

英國同加拿大既價錢差幾遠?我覺得,如果已經中2,我覺得讀完今年過去就差唔多(不論係英定加)同意如果由grade 9 開始會好d.

但係咪必要去讀boarding school 呢?我覺得,假如只係為擴闊視野,而小朋友本身係有心讀書既,係香港完成中學後再去升學亦唔係太遲。

但假如,係為左小朋友英文口音(呢個我只可以話,當然係越細越好,但我亦識一d 去左幾年讀boarding 既,都係中三左右去,讀左三四年返黎都唔識英文,不論講,睇,寫都唔得)但如果小朋友係有心去學好英文既,就算香港長大亦可以被以為係外國長大。

定還是為融入呢?當然,一齊讀high school 咁一齊讀幾年可以會有一班朋友,但其實,socialable 既人去到邊都可以搵到朋友,我個人認為唔需要太擔心。

所以,我覺得,唔需要因為未ready 錢既問題,退而求其次去一個本身就認為冇咁好既地方讀書,夾硬就要而家去。因為,假如有心讀,係香港亦唔係一個差既地方。

複式洋房

引用:如果依家已經中2,就好去喇,過多2年太大過

原帖由 susumi123 於 16-10-18 發表
如果依家已經中2,就好去喇,過多2年太大過,英文會難d pick up
我地都係咁諗

複式洋房

引用:UK Boarding school much better than Cana

原帖由 WYmom 於 16-10-18 發表
UK Boarding school much better than Canada
其實兩邊我地都有心水嘅學校

侯爵府

theone1 發表於 16-10-18 11:52
計過數,加拿大係可以即時可以過去嘅,但英國就可能要儲多少少錢先

要儲多d$,英國讀大學越來越貴。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 17:43 佢自

佢自己鍾意英國多 d 還是加拿大多 d?如果小朋友係成熟嘅,中二呢個年紀都可以將事情同佢商量,坦誠話佢聽 ...
佢就係覺得各有各好,不過佢有提過:英國啲嘢好難食,好似加拿大多美食啲…haha

民房

英國係好,但太貴,加拿大其實唔差得好遠,都一樣有好多好嘅大學,學費又平啲,有幾間 boarding school都ok,有親戚朋友讀緊,見啲學校都好嚴好安全,一啲都唔係野雞學校唔會放羊

水晶宮

回覆樓主:

英國難食,因有敏感食物不會俾小朋友,另小糖小。。。留學考AL用非聯招報8大學,平很多

子爵府

畀面勳章

squishy 發表於 16-10-19 10:25
英國係好,但太貴,加拿大其實唔差得好遠,都一樣有好多好嘅大學,學費又平啲,有幾間 boarding school都ok ...

請問係canada 邊度? 有冇學校名呀 thanks

水晶宮

點解一定要過去 ? 青少年成長階段唔係應該係父母身邊會比較好D 咩 ? 再加上你都話財政緊緊地, 又何必夾硬黎呢 ? 當年我都係同一問題, 15/16 送唔送個女去UK 讀書 ( 佢本身係EU citizen ), 15 yrs 前過去讀公立直到上U 都係當local fee. 我地最後決定唔送. 有朋友話我傻, 但我無悔囉.....

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-18 11:52 計過

原帖由 SaBB 於 16-10-19 發表
要儲多d$,英國讀大學越來越貴。

複式洋房

引用:英國係好,但太貴,加拿大其實唔差得好遠,

原帖由 squishy 於 16-10-19 發表
英國係好,但太貴,加拿大其實唔差得好遠,都一樣有好多好嘅大學,學費又平啲,有幾間 boarding school都ok ...
有邊幾間boarding school可推介?

複式洋房

引用:點解一定要過去

原帖由 Kittymummy 於 16-10-19 發表
點解一定要過去 ? 青少年成長階段唔係應該係父母身邊會比較好D 咩 ? 再加上你都話財政緊緊地, 又何必夾硬黎 ...
已經儲咗一筆錢,隨時過加拿大都冇問題,但英國就要儲多少少錢先過會好啲。
我仔自己都好想出國讀書,所以有能力都會幫佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至