時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

karshing 發表於 16-10-21 15:45
係咪人? 會有報應

入面做嘅職員,啱啱睇到篇男童母親嘅訪問,男童身前係康橋真係好慘!

侯爵府

沙崙玫瑰 發表於 16-10-21 15:35
你問下張超红議員,有冇監察社工的工作,是否達標?
還是他的工作只是常常反政府,和幫南亞難民入境居住?
下下 ...

單靠一個議員要監督晒全港所有社工?
好心啦,而家係講緊某啲係入面做嘅人冇人性呀!

子爵府

回覆:康橋究竟係個乜嘢地方?

我唔係直指某一人或一部門!係所有有關部門!

男爵府

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

有需要被照顧的人,被人侵犯,又冇適當照顧
究竟是誰需要負責呢?
希望大家都不要互相推卸責任
幫下院舍的可憐人吧

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

沙崙玫瑰 發表於 16-10-21 15:35
你問下張超红議員,有冇監察社工的工作,是否達標?
還是他的工作只是常常反政府,和幫南亞難民入境居住?
下下 ...

社署有最大既權去改善服務但又偏偏向私營宿舍買宿位令佢地當宿舍搖錢樹~私營宿位冇透明制度監管~如果可以有更多政府宿位自然就吾需要私營既但偏偏社會上各樣既阻撓令政府宿位長期不足~講緊既系排10多年或更長~好多父母都老死或病至無能力逼於無奈入私營宿舍~小朋友每日系私營宿舍好似監獄一樣環境惡劣一陣陣酸醙味每日發呆生活冇希望~好多時間仲會被綁起~等到佢地一日一日系痛苦中老去病死離開呢個鬼地方真真正正解脫去到天堂同我地團聚永遠得到父母既愛錫吾會再有人蝦佢吾會再同我地分開~令人心痛極了~

關注自閉症兒童

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

係社會悲劇,宿位一直都唔夠,政府資助不足,有人願辦,社署都不輕易取消其牌照,或給予較長寬限期給店主改變,係需求大的壓力下,社署或許監管放鬆,給別有用心的商人利用,出現這個問題,老人院的都需求更大,社署都未搞得好,更何況更弱勢的弱能人士宿位?

無愛心為社會服務的人,就唔好辦這類院社,真係害已害人,這個賤人真係唔知用咩方法可以脫身,香港法理何在?

男爵府

au2109 發表於 16-10-21 16:08
社署有最大既權去改善服務但又偏偏向私營宿舍買宿位令佢地當宿舍搖錢樹~私營宿位冇透明制度監管~如果可 ...

葵青 特殊兒童地區支援中心 喺葵聯邨 都係因為 地區阻力 , 年幾喇,都唔知開唔開得成
M@ggie :-D

大宅

金瑪姬 發表於 16-10-21 18:11
葵青 特殊兒童地區支援中心 喺葵聯邨 都係因為 地區阻力 , 年幾喇,都唔知開唔開得成
...
葵聯邨的地區支援中心,是日間活動訓練中心、更不是给兒童的。不要和私營宿舍混為一談。

男爵府

freespeech 發表於 16-10-21 19:48
葵聯邨的地區支援中心,是日間活動訓練中心、更不是给兒童的。不要和私營宿舍混為一談。

...

佢都有好多活動 畀特殊兒童嘅 例如每日課後補習

我係指出 地區人士 除咗抗拒 宿舍 甚至連地區支援中心都抗拒
M@ggie :-D

大宅

沙崙玫瑰 發表於 16-10-21 14:48
社工界議員只會攻擊政府,不懂叫社工做好本份。有事就賴社署。

社工都忙著去佔中,抗議,靜坐,邊有時間去理其他事

禁止訪問

侯爵府

kkvicky 發表於 16-10-21 14:26
今年8月14歲墜樓死亡男童身前曾反映被人用屎抺面,啲人真係超級心理變態,竟然咁樣對啲弱能人士!: ...
個男童點解墮樓?自殺?警方好似查吾到乜。睇報導男童係智障,佢身時有傷痕,講吾太到發生乜事。真陰公,會吾會其實間間都係咁黑暗

首頁

尾頁

跳至