時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你會「撤退到台灣」嗎?

每次香港政治氣候不穩,坊間又會有移民聲音湧現。

近日有報導指港人移民台灣意慾強勁,又有出版社新書,趁機教港人移民台灣;另邊廂,台灣嘉義市、基隆市、台南市、桃園市及宜蘭縣等5城市入圍ICF舉辦嘅2017全球智慧城市選拔「Smart 21」,以入選數量計屬全球第二多,好似台灣真係香港人嘅理想居所咁。

但人離鄉賤,台灣又係咪想像中咁好呢?我哋一次過羅列坊間迴響以及當地人近半年關注嘅部分問題,點出目前台灣,有啲咩你要知:

1. 憂外資撤出

一旦美國開始緊縮貨幣政策,台灣將面對外資撤出、資金外流風險,目前市場預計台幣來年仍會持續貶值至少4%。

2. 弱勢勞工

台灣有好多工時不足、臨時工或派遣人員等「非典型工作者」,全國農林漁牧、工業、服務業的非典工作者達到78.1萬人,多半處於經濟弱勢,計唔到年資日做夜做,連要爭取權益都好難。

3. 過勞同低薪未改

台灣過勞同低薪嘅情況未見改善,上年人工最低係「其他教育及教育輔助服務業」,平均每月2萬4千台幣,最高工時係「保全及私家偵探服務業」,平均每月222.2小時,以4個星期計算,每星期工作約55小時,年輕人要有捱苦準備。

4. 薪金倒退18年

30到34歲、35到39歲兩個年齡層,上年年收入僅有58.1萬元和66.5萬元台幣(14萬和16萬港元年薪),比1997年仲要低,人工可倒謂退18年。

5. 陷入長期低迷

台灣GDP近2年卻都低於2%,預計2016全年增長約1%,唔少人擔心台灣已陷入長期低迷。

6. 出口結構性集中

台灣出口結構性問題過於集中喺電子產品身上,達到40%,然而出口產品,4成集中喺內地同香港市場,據了解目前唔少原材料行業,都有產能過剩現象。

7. 兩岸關係不確定

台灣具備國家條件,但有政界人士形容台灣至今為「不是一個正常國家」,而且「中華民國」國號於國際間有混淆之虞。

8. 台企的式微問題

台化關廠、HTC失去手機話語權,令人擔心台灣企業會否於國際上,進一步成為弱勢群體。

9. 吸引投資仍差

WEF競爭力排行,台灣雖然排全球第14,但吸引投資同經濟表現一直好差,其中政策唔穩定、缺乏投資機會係台灣弱項。

10. 氣候問題

颱風加地震,官方救災以至樹木政策,常遭到市民批評。

11. 外人難搶飯碗

旅遊業愈見蕭條,有遊艇生意老闆明言部分員工,已經無job到要放無薪假;外地人要去搶飯碗,除非你本身有資本,否則單憑雙手,只會難上加難。

12. 斬人案

社會壓力大,陸續發生無差別斬人案,教育問題係「第一大山」。

13. 人口受老化與少子化打擊

台灣人口老化兼少子化,樓市缺乏新血承托,走向日本嘅困境。

似乎去唔去台灣,真係要視乎你有幾雄厚資本,同埋你對人生嘅要求。如果你目標只係宜居,錢已搵,有無工開唔太care,咁真係或者可以選擇台灣,過你嘅「小確幸」。

而事實上,早年《華爾街日報》曾刊載文章指出,台北絕對係個適合「簡單」、「慢活」嘅文化城市,適合養老,但唔適合創一番事業嘅年輕人居住。

反之,如果你仲要繼續打拼嘅話,認真要留意下當地經濟了。

bktcc  政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台  發表於 16-10-21 19:28

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去玩就得。長住咪搞

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackberry 發表於 16-10-21 18:19
去玩就得。長住咪搞

我聽都聽唔少, 印象中佢地冇響台灣住過一段長時間

大宅

有朋友嫁去台灣 佢40歲左右 香港賣咗層自住樓 佢老公在台灣有樓 朋友有500萬cash 佢講笑話 在台灣500萬港紙 可以食過世 咁佢又無仔女 慳慳地 或者做d舒服工 真係唔出奇

琥珀宮

畀面勳章

舊同事有個台灣女友話點都唔會去,我覺得如果香港都係做基層工就可以試下,如果唔係就唔好搞,我地班 fresh grade 過去得番1/3 人工搵你去

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我又剛睇完這篇。寫得幾好
我冇想過去台灣。我有朋友嫁去台灣,但當有了小孩,就回港了。佢話那邊人工底,教育上學上到晚上,唔喜歡。回港同老公分開,仔跟佢在香港,大節日佢老公才來香港團聚

公爵府

回覆樓主:

香港議員講錯少少野就俾人圍插,台灣佢地叫立委,早幾年睇電視經常見開會爬上枱打交掟野,隻抽算小事,經常出現圍抽,我覺得佢地政治更亂

寶石宮

wai4919 發表於 16-10-21 18:33
我又剛睇完這篇。寫得幾好
我冇想過去台灣。我有朋友嫁去台灣,但當有了小孩,就回港了。佢話那邊人工底, ...

咁又好怪WO

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實得閒睇下台灣新聞就會發現佢各方面同大陸差唔多, 如果移過去要由零開始就真係制唔過,佢唯一有利嘅只係成本低, 而成本地嘅原因係因為經濟唔好, 經濟唔好做生意就更難, 可能有舊錢去退休就唔同, 但有錢去邊度都得啦!

寶石宮

littlesister 發表於 16-10-21 18:29
舊同事有個台灣女友話點都唔會去,我覺得如果香港都係做基層工就可以試下,如果唔係就唔好搞,我地班 fresh ...

我估要睇職業, 有D 都有返5-6成O既~~

大宅

good_pig 發表於 16-10-21 18:46
咁又好怪WO

好怪都要 台灣教育仲衰過大陸D 大城市 就算讀到大學 D英文都勁唔掂 正常港媽係好難接受

生咗小朋友 緊係小朋友爲先 雖然都唔係好贊成同老公分開 但台灣人來香港搵工 真係超難 除非某D行業或專才

寶石宮

alicemic 發表於 16-10-21 18:54
其實得閒睇下台灣新聞就會發現佢各方面同大陸差唔多, 如果移過去要由零開始就真係制唔過,佢唯一有利嘅只 ...

退休都覺得悶啦, 台北又貴, 其他地方淨係講台語已經攪唔掂

寶石宮

cherry17 發表於 16-10-21 18:59
好怪都要 台灣教育仲衰過大陸D 大城市 就算讀到大學 D英文都勁唔掂 正常港媽係好難接受

生咗小 ...

其實香港人去台灣搵工都係難攪...

如果真係環境好好就香港生活都唔錯啦..

寶石宮

cherry17 發表於 16-10-21 18:26
有朋友嫁去台灣 佢40歲左右 香港賣咗層自住樓 佢老公在台灣有樓 朋友有500萬cash 佢講笑話 在台灣500萬港紙 ...

但係好悶.....

水晶宮

回覆樓主:

吹去就多,真係就少!有見一個移咗買咗樓,回流香港

大宅

回覆:身邊多唔多人話移民台灣

有, 投資移民,去住一年拎左居留就拎返hk 做野。
退休先去長住。

琥珀宮

畀面勳章

good_pig 發表於 16-10-21 18:58
我估要睇職業, 有D 都有返5-6成O既~~

低薪一族可能會,台灣大學畢業生人工出名低

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:你會「撤退到台灣」嗎?每次香港政治氣候不

原帖由 good_pig 於 16-10-21 發表
你會「撤退到台灣」嗎?每次香港政治氣候不穩,坊間又會有移民聲音湧現。近日有報導指港人移民台灣意慾強勁 ...
之前睇報紙,有個後生仔移民去台灣,開小食店,每月賺 hk$500,

aromama    發表於 16-10-21 21:42

寶石宮

littlesister 發表於 16-10-21 19:06
低薪一族可能會,台灣大學畢業生人工出名低

如果係低薪, 過去駁一駁都或者有生路O既..

琥珀宮

畀面勳章

alicemic 發表於 16-10-21 18:54
其實得閒睇下台灣新聞就會發現佢各方面同大陸差唔多, 如果移過去要由零開始就真係制唔過,佢唯一有利嘅只 ...

台灣刑事案件可以賠錢和解,呢樣真係接受唔到

首頁
12345...7

尾頁

跳至