自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

報告:
昨日跟本萬能跟機書仔的要求,第一包做1kg白麵包,結果製成品還可以,我略"嚴"個包不夠鬆軟,大仔就話無牛油味唔好食,但細仔就追住要。
今日跟書仔的食譜做牛奶方包500g(因為這個size可以一日清),嘩焗的時候已經很香了,成個包比昨日嗰個鬆軟好多,又香又好味,大仔都話好好味而且個包邊和底很香脆,細仔就瞓緊覺未有意見。這個包給了我很大很大的信心以後繼續做包,仲有係自己真係無買錯玩具,好好玩好有滿足感吖!

男爵府

原文章由 wing_so 於 08-11-23 12:31 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/wing225/article?mid=728豐澤呢部我一早買佐喇...

依部都已經好鬼靚

家下出左 kmix 重型

大宅

Panda-Z,
唔該晒!我已經全部珍藏 晒了!

原文章由 Panda-Z 於 08-11-23 13:03 發表
catnapper & dincat,
fyi !

mc blog

http://hk.myblog.yahoo.com/mc_kitchen

cass blog

http://hk.myblog.yahoo.com/cass-bakinglab

mablechong

http://www.wretch.cc/blog/mabelchong

mamamon

http://www.w ...

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Sania 於 08-11-23 13:44 發表
catnapper 或其他人可唔可以答我

如用麵包機預較, 係咪只可以做白麵包 ? 如果要做有味道方包係要好似 catnapper 咁要等一個一個 step 加合桃, 提子等等.
咁咪即係預早 set 定就只可以食白麵包 ? ...

唔係喎..我睇食譜..係可以一開始就落埋合桃果d..係夾係麵粉中間...但係有媽咪試過話會搞到幾碎下...如果自己一個個step咁放..就冇咁碎,口感會好好多

大宅

我想問下呢......
我昨日見個包包出嚟唔平均,邊高邊低,咁我今日學人(睇咗人地好多blog所以唔記得那位)在開始最後的發酵期時拿團粉出來收口放返入去,但我團粉會"痴"手喎,是否正常的,如果係,咁我日後想做造型包時咪好難造成囉?

珊瑚宮

原文章由 catnapper 於 08-11-23 15:44 發表
我都幾年未去過macau, 因為覺得酒店+船飛都唔平.

係丫..真係一d都唔平..如果一家人黎玩2日1夜..夠一個大人去台灣/泰國玩4日3夜囉...
所以澳門從來都唔會係我想去既旅遊地點mouth:

珊瑚宮

原文章由 catnapper 於 08-11-23 15:46 發表
都唔係, 只係如果你要預校時間唔係即刻整, 唔可以加有蛋及奶的材料, 合桃提子乾可以預先加, 合桃要chop細, 亦可加入芝麻粉, 其他唔會係室溫變壞o既材料.

...

如果係winter整..都ok架..summer就唔得..我由頭到尾都係預較時間一早起身食新鮮麵包的

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 火石 於 08-11-23 04:03 PM 發表

我剛才去屯門豐澤唔見有喎,
你個部幾多W數? 
有冇話最少打幾多粉先打得到?
每次整包,你打幾耐?
打到薄膜嗎?
有冇飛D粉出來?

基本上飛D粉出黎係因為你打的時間一開始係唔可以快速,用慢速攪一陣跟住再轉中之後先至可以用快.....

珊瑚宮

原文章由 KPB4000 於 08-11-23 16:10 發表
我想問下呢......
我昨日見個包包出嚟唔平均,邊高邊低,咁我今日學人(睇咗人地好多blog所以唔記得那位)在開始最後的發酵期時拿團粉出來收口放返入去,但我團粉會"痴"手喎,是否正常的,如果係,咁我日後想做造型包時咪好難造成 ...

痴手係正常架..造型包既材料可能差d..會冇咁痴手..
之前係烹飪錦囊睇.果d媽咪都冇話粉糰好痴手...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

頭先去左吉仔睇..... 睇見象印 $83 x 24 攪到我很想買, 我地未去到吉仔, 經過風閘我話比 c6 聽萬寧 $49 跟住佢話呢部喎, 點整我話佢知放材料入去等食, 佢即將話咁抵...不過已經無得買.... 再見到象印時佢就話無錢 唔比買.....
又有人話見到而家有得賣....

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 火石 於 08-11-23 15:54 發表

产品功率:600W 产品容量:450g/750g 产品颜色:不锈钢(机身,面板)+黑 邊夠 kenwood / 萬寧大啊!?我們可以整 500 / 750 / 1000

東菱1228 大好多架
你去search下

珍珠宮

原文章由 月希 於 08-11-23 04:16 PM 發表

應該唔關事, 應該係我地搓包完個時都係唔痴手先至啱, 如果痴即係太濕, 應該再搓多陣, 而家天氣乾燥應該搓多十下八下都應該得, 所以搓麵團時水份唔好一過倒晒落去, 留番小許以作調整可以唔使加晒 d 水, 因為粉/天氣都有影響麵團的濕度....

[ 本文章最後由 catjeffcat 於 08-11-23 16:26 編輯 ]

大宅

原文章由 月希 於 08-11-23 16:16 發表

月希,
thank you very much!!!!!
但如果我係想用這個粉糰個造型包的基礎呢?

大宅

原文章由 catjeffcat 於 08-11-23 16:23 發表

應該唔關究, 應該係我地搓包完個時都係唔痴手先至啱, 如果痴即係太濕, 應該再搓多陣, 而家天氣乾燥應該搓多十下八下都應該得, 所以搓麵團時水份唔好一過倒晒落去, 留番小許以作調整可以唔使加晒 d 水, 因為粉/天氣 ...

咁又是否這個原故令到我今日個包比昨個包軟"屬"呢?

珊瑚宮

原文章由 catjeffcat 於 08-11-23 16:23 發表

應該唔關事, 應該係我地搓包完個時都係唔痴手先至啱, 如果痴即係太濕, 應該再搓多陣, 而家天氣乾燥應該搓多十下八下都應該得, 所以搓麵團時水份唔好一過倒晒落去, 留番小許以作調整可以唔使加晒 d 水, 因為粉/天氣 ...

係?但係我見佢地話做麵包...要濕d先好

大宅

我要帶大仔去圖書館借書做功課,今晚再見了。

大宅

原文章由 KPB4000 於 08-11-23 16:10 發表
我想問下呢......
我昨日見個包包出嚟唔平均,邊高邊低,咁我今日學人(睇咗人地好多blog所以唔記得那位)在開始最後的發酵期時拿團粉出來收口放返入去,但我團粉會"痴"手喎,是否正常的,如果係,咁我日後想做造型包時咪好難造成 ...

終於找回之前看過的blog
你可以參考一下.

http://hk.myblog.yahoo.com/dansan-doremi/article?mid=251

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

得1個攪咋

原文章由 火石 於 23-11-2008 15:56 發表
catnapper
你部麵包機, 是否得一個中間攪野?

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁咪好law, 我而家都用天然酵母, 等部機幫我搓.

原文章由 KPB4000 於 23-11-2008 15:58 發表
報告:
昨日跟本萬能跟機書仔的要求,第一包做1kg白麵包,結果製成品還可以,我略"嚴"個包不夠鬆軟,大仔就話無牛油味唔好食,但細仔就追住要。
今日跟書仔的食譜做牛奶方包500g(因為這個size可以一日清),嘩焗的時候已經很香了,成 ...

首頁

尾頁

跳至