自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 worthy 於 16-11-22 發表回覆

原帖由 hedhed 於 16-11-22 發表
樓主希望你唔好怪我。我家都有女,聽你咁講我有心如刀割嘅感覺。我會好嬲好嬲佢,會發佢癲,發佢脾氣!有啲 ...
其實真係唔理解點解父母咁想影呢D 相? 以仔女為驕傲? 呢個年代周街大學生,仲叫全家請假去影相其實都幾老土.. 我都冇叫父母影.. 因為覺得呢d 畢業典禮好無聊.. 可以既都唔想去..

伯爵府

想生BB熱投

引用:Quote:worthy+發表於+16-11-22+22:20+回覆+

原帖由 kakachopper 於 16-11-22 發表
你呢個反應..........我冇嘢好講, 原來你係咁諗嘢
無論佢咩原因,佢避開唔去,佢父母咁多年心血,關愛,錢份上,佢一個人嘅行為傷害左兩個人嘅心。父母圓滿左佢,佢有無圓滿佢父母呢?

I am Agent P

水晶宮

my005 發表於 16-11-22 22:09
其實佢係咪返緊工呀?若係,都有d同學仔唔出席啫。

其實通常都返左工了...請假囉、大部分人都係咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實當年我自己大學畢業都無去畢業典禮喎!人山人海咁多畢業生,我自己覺得無聊至極,聽校長講話果D超級悶,畢業典禮只係個形式化既野,唔去又唔會無証書既,我自己中意學校,跟同學亦友好,反而大家約左一日著埋畢業袍一齊起校園狂影相,畢業典禮係咪一定要去?同結婚係咪一定要擺酒一樣,我自己唔中意。我記得廿年前行畢業典禮果日我返緊工啦,無打算請假去。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

佢可能覺得好尷尬,好老土,所以連自己都冇去呢

珍珠宮

回覆 my005 的帖子

未, 揾緊工.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

想生BB熱投

引用:Quote:原帖由+hedhed+於+16-11-22+發表樓主

原帖由 sunshine135 於 16-11-22 發表
其實真係唔理解點解父母咁想影呢D 相? 以仔女為驕傲? 呢個年代周街大學生,仲叫全家請假去影相其實都幾老 ...
人人價值觀唔同。有人以子女為重心,引以為榮。即係有人愛收藏鑽石,有人認為只係炭粒。唔影響人本來無問題,但樓主個仔嘅行為明顯傷害左兩個人。

I am Agent P

珍珠宮

回覆 apgbs 的帖子

I am sorry.
我只係話我個仔. 多多得罪. 我改設條題目先.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得你可以問下佢點解唔去畢業禮,可能佢有理由呢!
我以前識一個外籍的大學教授(宜家約60歲左右),佢話佢學士碩士博士畢業全部都無去畢業禮。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 16-11-22 22:31
其實通常都返左工了...請假囉、大部分人都係咁

係,通常都請假既。

不過,亦都有人唔請或請唔到既,我仔畢業,我地有去睇,都見有其他同學無出席。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

親子王國15週年勳章

hedhed 發表於 16-11-22 22:29
無論佢咩原因,佢避開唔去,佢父母咁多年心血,關愛,錢份上,佢一個人嘅行為傷害左兩個人嘅心。父母圓滿左 ...
我唔知樓主個仔發生咗咩事唔肯出席畢業禮, 但原來養個仔俾佢讀埋大學就要求"回報"

水晶宮

sunshine135 發表於 16-11-22 22:28
其實真係唔理解點解父母咁想影呢D 相? 以仔女為驕傲? 呢個年代周街大學生,仲叫全家請假去影相其實都幾老 ...

所謂周街都係99.9%?
一直以來、都唔係全部人可以升大學、即使今日比例高左、都不用那麽輕視自己吧。
畢業典禮都無聊,有咩係有聊?那麼就不要浪費那三年光陰、讓俾珍惜的人吧!
如果工種上真係請唔到假我還能夠理解...

水晶宮

hedhed 發表於 16-11-22 22:19
如果係真,無口德講句,衰格!父母心願⋯ 一生一次⋯

呢個我agree.
我都唔想特別去,但我呀媽期待左好多年,為我移民陪我讀書。所以我還佢心願。

好似結婚擺酒咁呀媽好想,我又做倒。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你叫你仔搵個地方帶埋畢業袍一齊出去影相留念,學校將畢業袍借比學生係可以過一排至還架,所以仲有機會。

珍珠宮

回覆 pigpigma2010 的帖子

肯定. 典禮嗰日佢全日喺屋企.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 21:59
話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已經不斷問佢幾時行畢業禮, 我一定會請假去觀禮, ...
明白,但係如果本科畢業,家人應該冇份參與,應該都係完左才和家人影相。佢自己仲無聊,可能上台既機會都冇,只係一班同學一起企身自己帶畢業帽就坐低.....加上佢可能工作忙、冇朋友倍,幾十種原因,其實去唔去都唔太重要。
不如商量下,幾時一家人映返張相仲好,唔好太傷心。

珍珠宮

回覆 yuyueng 的帖子

多謝你. 希望佢肯啦!

水晶宮

worthy 發表於 16-11-22 22:12

係. 香港嘅.

可以、唔記得件袍可以借幾耐、你要快問、以免真係遺憾

伯爵府

親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 22:32

未, 揾緊工.
依佢性格過咗一段時再問佢會唔會肯講原因?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

畢業禮悶到嘔,我自己都冇去啦。租件袍番黎影成個月都得。如果相都唔同你地影一張就太過份啫。

首頁
12345...26

尾頁

跳至