自由講場

跳至

首頁
23456...26

尾頁

大宅

worthy 發表於 16-11-22 22:19
回覆 stkyo 的帖子

我知. 呻下啫. 過咗就係過咗. 所以好多人成日話"放手"...."放手", 咪就係得到咁嘅結果 ...

如果你真係覺得咁遺憾不如你直接同佢講啦,
唔係就咁話影張相,而係呢輯相對父母既意義係養育左個仔廿幾年,見到個仔成才亦係你地一世最大既成就,希望記錄呢一刻

我諗你個仔唔理解你地做父母想見證佢成長成就既心情 (其實我用仔女既角度去睇你地咁激動,我都覺得好震驚)
因為嚮畢業生角度,畢業先係人生既開始。返緊工真係一d影畢業相既心情都冇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 22:32
回覆 my005 的帖子

未, 揾緊工.

會唔會係因為未揾到工,驚同學、教授問,有比較,有壓力呀?

你宜小心留意佢情緒呀。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 16-11-22 22:38
可以、唔記得件袍可以借幾耐、你要快問、以免真係遺憾
係喎, 借袍唔可以借得耐, 真係要快

珍珠宮

回覆樓主:

咁奇

水晶宮

my005 發表於 16-11-22 22:35
係,通常都請假既。

不過,亦都有人唔請或請唔到既,我仔畢業,我地有去睇,都見有其他同學無出席。

我咁諗、樓主之前已經表達左好想見証個仔畢業,父母供書教學、等到個仔出身、只係半日、點解唔成全下媽媽?

珍珠宮

回覆 tester5 的帖子

我都知係無聊. 佢higher diploma時我去過. 坐喺度聽professor講一大輪. 之後逐個學生上台向大家躹個躬, 阿仔企喺台上都唔知有無20秒.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

會唔會佢好多同學已搵到工或再升學,佢唔想見同學?
但又唔想透露心事,所以一直推,可能無諗過亞媽真係咁想睇畢業禮。
之前有睇樓主其他post,會唔會年青人都對父母一齊出現有壓力,所以逃避?(可能我心多,提下只係憑直覺,沒有根據)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

sunshine135 發表於 16-11-22 22:28
其實真係唔理解點解父母咁想影呢D 相? 以仔女為驕傲? 呢個年代周街大學生,仲叫全家請假去影相其實都幾老 ...
我自己當年都係,情願返工都無請假去畢業典禮。

珍珠宮

回覆 luckybaby2011 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 16-11-22 22:41
我咁諗、樓主之前已經表達左好想見証個仔畢業,父母供書教學、等到個仔出身、只係半日、點解唔成全下媽媽 ...

正常咁諗係正確既﹗

不過,唔同人真係有唔同既諗法,有咩原因,真係要當事人至知。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 22:32
回覆 my005 的帖子

未, 揾緊工.
咁佢有冇表現得好唔耐煩或者退縮, 會唔會佢嗰group 啲同學仔有啲工作已經有offer 或者搵到好路數, 唔想出現互相比較?

goat    發表於 16-11-22 22:47
my005    發表於 16-11-22 22:44

珍珠宮

回覆 kakachopper 的帖子

???

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 22:42

我都知係無聊. 佢higher diploma時我去過. 坐喺度聽professor講一大輪. 之後逐個學生 ...

我覺得之前有jm話未搵到工作,可能真係原因。同學實問做咩工作,畢業到到在差不多半年,仲未搵到工作真係有壓力,唔想比人問而答未搵到,應該係避免出席畢業典禮的原因。
媽媽你多體諒孩子,唔好再加重佢壓力

而且你都知悶,就請理解佢既做法

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我同你相反。我自己攞到畢業證冇參加典禮。今日我仔提我,明天佢既畢業典禮,一定要出席,幫佢影靚d。我仲唔想出席

伯爵府

親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 16-11-22 22:41
我咁諗、樓主之前已經表達左好想見証個仔畢業,父母供書教學、等到個仔出身、只係半日、點解唔成全下媽媽 ...
如果我父母講到出口我會去, 所以睇落似其他原因

水晶宮

worthy 發表於 16-11-22 22:42

我都知係無聊. 佢higher diploma時我去過. 坐喺度聽professor講一大輪. 之後逐個學生 ...

正常仲要唔係好睇到架、但我媽連本場刊都keep返....

子爵府

回覆樓主:

坦白講,當年畢業我都無返去行禮 。不過有租袍同家人朋友影相 。無咩點解,當時就係唔想去畢業禮囉

子爵府

其實係咪應該理解下為乜事佢自己都吾去先

大宅

回覆:點解我個仔咁架 !!!!!

我當年都無去自己畢業禮

珍珠宮

回覆 kakachopper 的帖子

或者會.

首頁
23456...26

尾頁

跳至