自由講場

跳至

首頁
34567...26

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hedhed 發表於 16-11-22 22:29
無論佢咩原因,佢避開唔去,佢父母咁多年心血,關愛,錢份上,佢一個人嘅行為傷害左兩個人嘅心。父母圓滿左 ...
你言重了!其實唔一定係避,覺得無聊所以唔去啫,大把呢D人啦!我當年畢業自己無去,亦有同學都無去,真係唔覺得有咩!

伯爵府

俾我就趕佢出門口。

子爵府

回覆:點解我個仔咁架 !!!!!

同我細佬一樣,我呀爸呀媽嬲到彈起

伯爵府

親子王國15週年勳章

worthy 發表於 16-11-22 22:44
回覆 kakachopper 的帖子

???
呢啲畢業典禮好似同學聚舊一樣, 總會問或者被問搵到工未, 做緊咩, 搵幾錢, 有咩福利前途識到咩人乜乜物物, 仲要同學嘅父母親友都出席, 有時難聽說話唔講出口但自己心入面都會互相比較, 其實好大壓力
當然真正原因只有你囝囝同講到心事嘅人先知

珍珠宮

仔大仔世界

伯爵府

babyangie 發表於 16-11-22 22:18
佢去唔叫你就話唔開心姐
佢自己都冇去,只係話佢唔重視大學生活姐
唔係唔重視你地呀!唔好誤會個仔以為佢 ...

same here 唔係個個都咁睇重儀式呢樣嘢,

子爵府

我當年無去畢業禮但學校租袍時有約父母一齊返中大影,我知佢地好開心
所以真係唔明你仔點解咁抗拒

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

sunshine135 發表於 16-11-22 22:28
其實真係唔理解點解父母咁想影呢D 相? 以仔女為驕傲? 呢個年代周街大學生,仲叫全家請假去影相其實都幾老 ...
唔理解父母,因為你可能未做人父母。假如有一天,你做了人父母,就會明白當中感受。以下寫既野,可能你睇左會唔開心,但我真係想寫出父母感受你知。養育一個小朋友,唔係咁簡單,骨肉相連,付出心血心思,絕對係無底,子女身體健康,昐望學有所成,就係父母心願。唔可以乜野事都以自己角度出發,以自己感受行先,就大條道理去忽視忽略父母感受,只係影幾張畢業相,可能你覺得有咩大不了,但係父母眼中就係一件絕對有意義既事,係代表佢地努力既肯定,老懷安慰。。
但最後落空了,被拒絕了,可想而知有幾大既失望同傷害。
寫完,不回。

rhinegarden    發表於 16-11-23 15:19
kittylock    發表於 16-11-23 13:04

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:點解我個仔咁架 !!!!!

如果我本身黎講係唔中意影相,唔中意熱鬧,唔中意搞花臣。但我會著一著,同父母影一兩張叫滿足下佢地。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

worthy 發表於 16-11-22 21:59
話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已經不斷問佢幾時行畢業禮, 我一定會請假去觀禮, ...

我只能說,
佢咁大個仔,
行畢業典禮原本係開心事,但佢連自己都唔想去,內裡必定有佢種種的原因⋯⋯
你不要只顧著「冇咗個畢業典禮」而不愉快,重點放在個仔的感受之上吧⋯⋯

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

完全明白樓主感受

禁止訪問

侯爵府

worthy 發表於 16-11-22 22:19
回覆 stkyo 的帖子

我知. 呻下啫. 過咗就係過咗. 所以好多人成日話"放手"...."放手", 咪就係得到咁嘅結果 ...

明白你!始終呢d係佢哋人生當中其中一樣重要嘅階段嘛。我兩個都讀緊大學,講真真係好想親眼見到著住畢業袍嘅仔女企响我面前,好想親手摸吓佢哋頭頂嘅四方帽……

大宅

引用:Quote:worthy 發表於 16-11-22 22:04 回覆

原帖由 babyangie 於 16-11-22 發表
佢去唔叫你就話唔開心姐
佢自己都冇去,只係話佢唔重視大學生活姐
唔係唔重視你地呀!唔好誤會個仔以為佢 ...
我當年都無去, 11月番緊工, 而且4/5月已經做左好多大大小小的畢業活動. 我好多同學都無去。

伯爵府

worthy 發表於 16-11-22 21:59
話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已經不斷問佢幾時行畢業禮, 我一定會請假去觀禮, ...

聽99講,c6當年都係咁。係99講到喊,佢先勉強去行禮。

侯爵府

廷廷媽 發表於 16-11-22 22:31
佢可能覺得好尷尬,好老土,所以連自己都冇去呢

既然已成事實,同佢傾吓,可否另外租袍影全家福,室外佢如果唔好意思,影室內都好,唔好咁傷心

大宅

回覆樓主:

媽咪你諗下, 完左學校課程應該係6月到11月都有咁耐, 身邊肯定有唔少同學好快搵到工返緊工。可能囝囝暫時未搵到心儀既工, 同學老師問起又唔知點咁,咪直頭唔去。 畢業相好閒,遲d進修有機會咪影返。再唔係搵影樓影

侯爵府

唔駛諗得咁複雜啊各位: 其實畢業典禮係極悶嘅一件事, 要坐喺度幾個鐘頭又唔打得機又唔睇得書又唔可以講嘢, 台上嘅致詞千篇一律, 攞嘅"畢業證書"只係道具, 對年青人絕對係煎熬! 因此我好理解為何樓主公子唔去.

(利申: 我中大學士, 港大MPHIL畢業都無去畢業典禮)

kakachopper    發表於 16-11-23 11:32

翡翠宮

回覆樓主:

佢係咪有咩唔開心或者問題發生左??

首頁
34567...26

尾頁

跳至