自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

jodyfan 發表於 16-12-24 11:39
你說的生活,保持日日出街,圍滿朋友,日日扮靚,維持工作時的使錢方式,咁,你唔返工,不是為小朋友。

純 ...

有自己生活既全職媽,
就係會比人有呢個想法,
其實freelance既工作為我帶黎穩定既收入,
要抱住BB工作其實唔容易,
所以真係唔鐘意人地會話我係少奶奶。

朋友唔一定要日日見,可以保持聯絡~
唔洗圍住架

出多d街,自己唔會脫節,
同老公都會多d話題,
小朋友都會見識多d喔,
唔係淨係為滿足自己架,
對我黎講咁樣做,
對全個家庭生活都有係好既影響喔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最緊要有打扮,識時事外,要仔女街巿煑飯行情乜都要識,錢反而係次要。

香港地一定係唔肥。我阿嫂響外國,不嬲都勁肥,但識打扮,又幫仔女打扮得好整齊,絕對唔失禮,街巿學校d 行情佢都熟,佢一向冇工人,有段時間係自己湊,我覺得好犀利,feel 到佢份自信。我湊仔女返學,見d 師奶有少少打扮,好sharp好靚。

大宅

Siuchoi 發表於 16-12-24 11:39
我覺得做FTM 又唔失吸引力......就係唔需要擔心c6份家用, 自己又有個錢既女人~~

...

我既弱點就係有少少錢都唔識瞞住老公

wcpcelia    發表於 16-12-25 12:27

男爵府

mamanK 發表於 16-12-23 23:22
暫時放下自己職業,
換上一個新身分,
為小朋友著想,
出門口一定化好淡粧,長直髮,懶就平底鞋⋯我唔會著拖鞋落街。
生小朋友後, 轉數會慢左,同c9 fd 吹水話題全部變哂小朋友,邊到學野,邊到有開倉,邊到買野平,人地講公司發生d咩,無咩興趣⋯⋯

伯爵府

1. 盡量保持原有社交活動,話題唔好圍住湊仔生活,聽下朋友職場趣事動向 《《《 幾年落來, 人地會覺得講你都唔明, 唔會同你講。

2. 廣交新朋友《《《 新朋友好大機會都係媽媽朋友。 除非你唔想幫小朋友識朋友。

3. 唔好日日留在家《《《 如果唔攰又控制到小朋友陪你睇大人野, 呢個ok。

4. 學好護膚/ 化妝,堅持去街要裝扮(唔好因爲要湊B而懶造型)《《《 如果你唔攰又有精神既絕對可以。 不過我自己就有時連厠所都唔得閒去。

我諗個個ftm都唔想變黃面婆, 但實行起上來, 要好多好多心力。 當你訓都唔夠訓, 仲有無心機堅持呢?

我自己幾年ftm結論係, 只有返工先可以keep到返工既狀態。

男爵府

我都想,但你想同現實兩回事
去個廁所都要跟埋入黎呀唯一係c6放假同我地去街會整齊d,搽防曬碎粉,放下頭髪,著返條裙企理d,平時頭髮扎起,求其t恤牛記人字拖,個樣又累又殘,試過有次係街撞倒個朋友佢認我唔到
平時同佢去公園,又要烏低身、拖實佢,抱佢又博命掙扎,扮靚?有時間我拿拿聲做埋d家務抖下好過
其實除左公園、街市、屋企都唔去得邊,訓醒食早餐去街玩陣買送返去煮,食左午餐要午睡,訓酲去公園放電,返來就冲涼晚餐,然後洗碗收衫掃地拖地玩陣又食奶訓覺,由朝忙到晚,邊有時間去出面玩?

男爵府

引用:我都想,但你想同現實兩回事去個廁所都要跟

原帖由 ricky0223 於 16-12-24 發表
我都想,但你想同現實兩回事
去個廁所都要跟埋入黎呀唯一係c6放假同我地去街會整齊d,搽 ...
我見過有d 男仔睇落3-4歲,係換片房阿媽仲用奶樽餵佢飲奶,如果帶bb 出街仲係飲奶粉唔食固體,長期坐b 車唔落地行,應該仲可以keep 住咁優雅..

大宅

mrsjacky 發表於 16-12-24 11:19
有自己思想同見解
肥瘦都好,要打扮得體
唔好拖買餸車,唔用s鈎都係重點

認同,但其實全職媽媽有啲難做到,每日得小朋友同在家,職場的佢地都講唔到幾多,湊仔經又悶。但我覺得心態遠勝一切,我朋友生2個全職湊,肥左好多,但睇得出佢好開心好享受。到最後師唔師奶都取決於自己,如果唔想就盡力保持,要求老公幫手照顧,有小小自己的空間。

子爵府

暫時放下自己職業,
換上一個新身分,
為小朋友著想,

買洗碗碟機,乾衣機,吸塵機械人幫手,偷d 時間比自己。

日日做運動,係屋企可以跳吓舞,玩吓cross trainer。

學吓野,整蛋糕西餐,玩吓樂器。

男爵府

sunshine135 發表於 16-12-24 14:31
我見過有d 男仔睇落3-4歲,係換片房阿媽仲用奶樽餵佢飲奶,如果帶bb 出街仲係飲奶粉唔食固體,長期坐b 車唔 ...

我仔未識行就肯坐車,一歲後根本唔肯坐,咩住個媽媽袋,又要睇實佢,一個轉身佢可以跑到無影,望少眼又亂咁攪人野捉佢走果陣好似拐仔婆咁拼命掙扎
食野好似打仗咁,成頭成面成身成地下都係食一陣就要扭落地
可以做到樓主要求一係有工人,一係小朋友大個我而家食、訓都唔夠時間呀

珍珠宮

mrsjacky 發表於 16-12-24 11:19
有自己思想同見解
肥瘦都好,要打扮得體
唔好拖買餸車,唔用s鈎都係重點

講中哂。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

老公好尊重我,我同老公好多都係共同朋友,我依舊會去睇big bang。
最重要係一個月,一日至兩日既私人假期既時候會有4大長老幫手睇小朋友。
我兩公婆一個月,有一日半日,可以同朋友去飲下酒,唱下歌。
其他活動比較多d係屋企開下party,有無小朋友既老友都可以一齊玩,星期日就family day.
星期一至四先煮飯,五六日多數出街shopping食飯。
近年做下網購,目的唔係為了賺大錢,係打發下時間,也可常為自己與小朋友打扮,一個月去拎貨一兩日。唔會影響自己湊小朋友。
平日只係一個普通的家庭主婦。
星期五六日會將自己好好打扮一番。

別墅

有手機應該咩都知

珍珠宮

好媽媽勳章

唔肥就得

大宅

Music_sister 發表於 16-12-24 15:31
老公好尊重我,我同老公好多都係共同朋友,我依舊會去睇big bang。
最重要係一個月,一日至兩日既私人假期 ...

我地情況幾似,可以參考下你

珍珠宮

回覆樓主:

做全職媽同做普通女人有咩分別?? 會唔同嫁??

侯爵府

暫時放下自己職業,
換上一個新身分,
為小朋友著想,

最緊要有錢,有錢想做咩都得

大宅

好多女人 都吾駛要o甘多吸引力, 最緊要知道老公的死穴 軟肋, 俗稱 識得食住佢囉,
懂得避重就輕, 恩威並施吧, 自己拿捏得好點 夫妻 朋友 親情..... 好多的關係都係o甘而已 ~

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

照顧小朋友之餘仲要騰出時間做運動、做facial、睇韓or日劇、刨時裝雜誌、同買靚衫,咁就過得充滿活力啦!

侯爵府

catcat笑 發表於 16-12-24 07:56
我堅想買買餸車仔,點可以做個拖買餸車仔的潮媽呢?

我想買勾喎 但想買melody款 仲死

首頁
34567...10

尾頁

跳至