婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我是男家人心目中的"衰心抱"(衰到天上有而地下無果隻)一直以來99的租金.水.電.煤.都是由我老公一人承擔的.另外我們也要負擔奶奶的一部分生活費及部分菲姐姐的人工及生活費.(我不與奶奶同住.但住得很近)宜家的問題來啦....奶奶的眾多"好兒女"都表示不能再夾奶奶的部分生活費及不能再夾菲姐姐的部分費用.(但佢地都各自有能力送子女去左外國留學而且年年全家去旅行)...換句話說奶奶的一切開消(包括菲姐的一切開支)將由我老公一人全部承擔(99的免稅額已經俾左自稱自己是最有親情的好女兒喎)宜家老公感覺負擔沉重.佢問我可否照顧99的起居飲食 ? 希望省下菲姐的開支.如果你們是我.將如何回答 ? 我自己的睇法是....不是不能答應.而是條氣不順.憑咩叫一位衰人來照顧奶奶 ? 而好人死晒啦 ? 好人只是做檢察官負責監督我呢位衰人是如何照顧奶奶的 ? 如果奶奶最終是由我呢位衰人來照顧(我無人工收.也無假放)咁當初為何不能對我好一些呢 ? (我以前系BK有講99是如何對我的.叔仔及姑仔又是如何對我的) 而男家人心目中的 "好心抱"及佢老公是既不出錢,也不出力.更不肯出時間及地方.(足足有8年的時間呢位好心抱家中客房的床上面就放衣櫃.而99偶然留宿時就睡地下.直到她的BB出世.衣櫃就自動飛落左地下)

大宅

N O - No !

珍珠宮

No

侯爵府

回覆樓主:

no

你要返工要做孝女,就自己做父母的孝女
你老公要返工要做孝子,就佢自己做父母的孝子

一個唔覺意做得不夠好,唔多謝你重要問責你

你係老婆唔係要來取代外傭的鐘點

叫你老公同兄弟姐妹一起商量佢地自己母親的安排啦!

8-)

侯爵府

回覆樓主:

難聽啲,阿媽佢地大家都有份,點解要由你老公一個人負責,而家仲要搞埋你?我一定say no 囉

伯爵府

回覆樓主:

我一定會say no,自問做唔到。將個波俾翻你C6,問下佢有冇理過你感受,你係佢老婆,而唔係菲傭!叫佢幾兄弟姐妹傾掂佢,但係要公平D!如果要你地照顧,都要大家輪流去照顧!

男爵府

回覆樓主:

一定nono,
果個你老公阿媽,
叫佢自己攪掂佢。。。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

No~大家都唔出錢囉
睇下欠租欠費用時,好女兒、好兒子咩反應

別墅

老虎蟹都say no

侯爵府

回覆樓主:

no... no... no... 唔制...睬佢都儍...又唔係自己媽咪唔到我去負擔佢各樣洗費

別墅

回覆樓主:

用老婆取代工人姐姐?你老公都得架喇,要抹屎抹尿都幫自己呀爸媽先啦!
既然個個都做到咁,呢d環境即時搵社工排老人院啦,重自己頂左咁耐~

子爵府

諗唔到答YES 嘅理由!!
做衰人緊係衰得要徹底啦
其他仔女有能力都唔幫, 你係外人仲要係衰人WOR!!! 幫完拎諾貝爾和平獎呀?

你老公都係, 擺明俾其他人蝦啦!!

美菲絲    發表於 16-12-30 23:26

象牙宮

美之選468 發表於 16-12-30 18:40
我是男家人心目中的"衰心抱"(衰到天上有而地下無果隻)一直以來99的租金.水.電.煤.都是由我老公一人承擔的. ...

最偉大是出力那一位。照顧者。
次是出錢。
其它人, 得把口, 算老几?
不出錢, 就別說三道四了。

媽是大家的, 人人有分, 自然共同養育。

99 自理能力如何? 大/小便 ok?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章

回覆:壞心抱的選擇

No way, 成機爆埋你99班仔女添,令你c6咁大壓力,叫99啲乖仔女分擔番,亞媽係大家嘅,無理由一個頂哂。

伯爵府

回覆樓主:

我在老公面前一定扮無錢,唔會幫,不過我老公一定唔會問我俾錢,佢一定鬧爆佢的兄弟姊妹,再找份兼職幫補收入

公爵府

hanbb 發表於 16-12-30 21:07
我在老公面前一定扮無錢,唔會幫,不過我老公一定唔會問我俾錢,佢一定鬧爆佢的兄弟姊妹,再找份兼職幫補收 ...
老公不是要我出錢....佢是要我取替姐姐(省下一筆開支)

複式洋房

美之選468 發表於 16-12-30 21:21

咁條數都一樣,你唔叫有出錢,只係用「奴力」代替,做姐姐果份

係都孝順自己父母先啦

公爵府

little06 發表於 16-12-30 20:40
做衰人緊係衰得要徹底啦
其他仔女有能力都唔幫, 你係外人仲要係衰人WOR!!! 幫完拎諾貝爾和平獎呀?
睇到你的回應.我笑左....事實上一個壞人做得再好也是一名壞人.永遠也拿不到諾貝爾和平獎 ! 反而就有機會俾果班"好人"捉到把柄.更加可以証明我是天字第一號的"衰人" 因為果班好人對壞人的監督是好嚴謹的.而且要求也很高(雖然佢地果班好人做不到.但就要求我呢位壞人一定要做到)

伯爵府

美之選468 發表於 16-12-30 21:21

咁仲衰,你變左工人,做得好唔好都俾人話,你同老公講,你點分身照顧兩頭家,而且到時多左婆媳問題你點算?而且老人家會越來越老,你一個人點可以貼身照顧?cut 左老人生活費,仲要cut工人,阿99都好慘

子爵府

美之選468 發表於 16-12-30 18:40
我是男家人心目中的"衰心抱"(衰到天上有而地下無果隻)一直以來99的租金.水.電.煤.都是由我老公一人承擔的. ...

反正都是在人心中你係衰
衰多D同衰少D 都冇分別

要做工人 不如出去做 又有錢收 一個唔 like 就唔 do
東家唔打 打西家
去嗰個99家打 我怕你係俾人打 做得好冇獎 你點做都係衰 哈哈

美菲絲    發表於 16-12-30 23:27

首頁

尾頁

跳至