烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身想買部蒸焗爐,睇緊baumatic,惠記,德國佬同p記(27L),但今日比sales說買水波爐,可達300度同其他優點啦(因為我之前無諗過買水波爐所以無太聽入耳)價錢就相差蒸焗爐$2600,大家建議買邊隻好呢?本身未用過,買蒸焗主要想方便照顧小朋友唔駛睇火去蒸餸,同埋可整下糕點類,當然買咗呢d爐就梗家想試整烤焗野啦!究竟點揀好?大家比d意見我

大宅

AJBabies 發表於 17-1-3 20:06
本身想買部蒸焗爐,睇緊baumatic,惠記,德國佬同p記(27L),但今日比sales說買水波爐,可達300度同其他優 ...

Baumatic呢度唔多人用
東芝水波爐都有人用
樓主你爬下文先吧

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你蒸多定焗多, 水波焗就比較出色, 如果蒸多焗少, 蒸焗爐就好啲。
B字係新款果隻? 係就同sharp同款, 但s平啲。
如果b既舊款, 就同德國佬同款
水波香港最多人買東芝行貨

男爵府

chestnutpaste 發表於 17-1-3 20:51
Baumatic呢度唔多人用
東芝水波爐都有人用
樓主你爬下文先吧

咁如果baumatic vs山奇,你有無咩意見?係呢到扒文都多人用山奇

大宅

AJBabies 發表於 17-1-3 20:56
咁如果baumatic vs山奇,你有無咩意見?係呢到扒文都多人用山奇

其實我兩部都唔鍾意
但我冇用過,俾唔倒客觀意見

等其他用家俾下意見吧!

男爵府

TMC3012 發表於 17-1-3 20:55
睇你蒸多定焗多, 水波焗就比較出色, 如果蒸多焗少, 蒸焗爐就好啲。
B字係新款果隻? 係就同sharp同款, ...

蒸我就一定用架喇,但因之前未曾有過焗爐所以未試過焗野,宜家之所以想買蒸焗係因為有呢個function就好有興趣想試,尤其我囝好鐘意食餐廳嘅焗雞翼,如果自己整到就可以成日整黎食喇仲有當然想整下糕點同小朋友親子下!今日本身睇蒸焗嘅,點知sales sell我買水波,東芝白色新model,折實6280,baumatic我唔知算唔算新,silver grey嗰種色,折實3680好似!因為之前無考慮過水波,所以比佢咁講一講又有少少心動,又高溫又盛咁,但我兩種都未用過,又相差成2600,所以上黎攞下意見先囉!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AJBabies 發表於 17-1-3 21:04
蒸我就一定用架喇,但因之前未曾有過焗爐所以未試過焗野,宜家之所以想買蒸焗係因為有呢個function就好有 ...

B字果兩隻冇記錯都係銀色, 一部細啲, 新款方啲大啲, 新款冇記錯係底冇發熱線, 焗野就冇咁靚啦。
其實平平地買黎用, 可以諗山崎果款3千左右, 都多人用。
水波6千幾, 焗係出色啲。
我自己用舊款惠而浦, 上個月賣緊4千左右, 我自己係9成蒸。

男爵府

畀面勳章

我會選擇惠記呀,我自己都用緊,覺得蒸焗爐係真係幾方便同易用嘅,同埋可能我成日燉湯,所以覺得佢個長蒸三個鍾好正,同埋一次過蒸幾味餸都冇問題,呢部性價比都高嘅

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我自己就用緊惠記4s,仲係摸索中……

我自己就蒸多,每日都蒸下飯,餸就~肉餅,蒸雞,蒸魚。

但水波爐有冇微波架?

男爵府

michelle071180 發表於 17-1-8 18:16
我自己就用緊惠記4s,仲係摸索中……

我自己就蒸多,每日都蒸下飯,餸就~肉餅,蒸雞,蒸魚。

東記個sales話貴價d個兩隻係微波獨立,蒸/焗時係可不選微波,所以我宜家都主力睇緊東記model#430嗰隻,買都係過咗農曆新年先,宜家忙緊搬屋,之後又唔係香港過年,費事買返黎無時間試機有問題就煩!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

AJBabies 發表於 17-1-8 18:52
東記個sales話貴價d個兩隻係微波獨立,蒸/焗時係可不選微波,所以我宜家都主力睇緊東記model#430嗰隻,買 ...
我意思係~最好唔好用有微波既電器,買左4s我都掉左部微波爐了,因為都好少用主要叮下包咁……宜家都用4s翻熱面包

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

有興趣P記新出個隻蒸焗微波爐..要成7千9...好嗎?可獨立蒸..可代替個光波爐...

伯爵府

回覆 AJBabies 的帖子

我都唸緊430個部, 今日問6200話係新年前價, 亦同你一樣原本唸住唸蒸焗爐, 不過而家又好似聽聽下東芝部430好D咁

男爵府

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-1-9 20:28

我都唸緊430個部, 今日問6200話係新年前價, 亦同你一樣原本唸住唸蒸焗爐, 不過而家 ...

哈哈~水波爐好毒呀

伯爵府

不過我FOLLOW左佢FB GROUP, 但見D人蒸魚都話唔熟, 跟住D人又教佢要點點點, 好似好複雜咁

男爵府

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-1-9 23:00

不過我FOLLOW左佢FB GROUP, 但見D人蒸魚都話唔熟, 跟住D人又教佢要點點點, 好似好複 ...

係,我都join咗個group大致我睇佢地講,如果用波仔蒸要比平時明火再加多幾分鐘(意思應該係要比d時間去預熱)咁先至蒸得正!同埋如果跟書仔講嘅熱度個d,要比書仔教嘅再調低少少~個group都幾好,可以跟住人地經驗去做,所以我又唔覺太難!反之,因我未曾有過焗爐,好想試正糕點包類,但好驚唔識整個d糕底、麵團、發酵呢d野,所以好期待買波仔!我打算去睇下有promoter個d店睇一睇問一問先買,不過都係等過完農曆新年先

大宅

蒸焗爐/水波爐要入水做蒸function, 日子久了, 會否有水垢殘留在爐的水管中而整壞個爐?若要用蒸餾水或裝濾水器又好麻煩

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

想問水波爐蒸野會唔會好多水蒸氣?因廚房唔夠位,只可以放雪柜同乾衣機中間

男爵府

yuensiu 發表於 17-1-13 20:44
想問水波爐蒸野會唔會好多水蒸氣?因廚房唔夠位,只可以放雪柜同乾衣機中間
...

即係放水波爐嗰位上面無遮擋?我未買所以唔知大唔大蒸氣,但問過sales話430型號要預留上面空間約5",而紅色型號除咗留上面,左右兩邊都要預位散氣!

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

AJBabies 發表於 17-1-13 21:37
即係放水波爐嗰位上面無遮擋?我未買所以唔知大唔大蒸氣,但問過sales話430型號要預留上面空間約5",而紅 ...

依家睇中aeon福祿壽部水波爐,但廚房度過晒係雪柜上面先夠位放

首頁

尾頁

跳至