親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

有有無咩tips 分享下? 我好怕亞B搭飛機唔制....亞B個grandma成日常亞B飛過去加拿大探拒﹐我仲係考慮當中....

大宅

My son's first trip was when he was 2 months old.Also going home to see grand parents.

I think unless your child have any special needs, otherwise it is so easy to travel with a small child before they can walk. How old is your child now?

原文章由 chocco416 於 08-12-11 19:26 發表
有有無咩tips 分享下? 我好怕亞B搭飛機唔制....亞B個grandma成日常亞B飛過去加拿大探拒﹐我仲係考慮當中....

男爵府

I think it is easy to keep the baby sitting in the plane. If the kid growth older, such as 9-10 months, he/she will keep on moving and not suggest to have long haul trip.

水晶宮

4歲
因為4歲前佢地去過BIN都ng 記得
原文章由 chocco416 於 08-12-11 19:26 發表

別墅

my bb is almost 1 year old la...i just find a blog here, talking 帶孩子出門要注意的7件事:
http://hk.myblog.yahoo.com/dr-kit

when she was few months old, i was worried she might feel discomfort in such long flight, and now, shes almost 1 year old, i am afraid she will even more 扭計

男爵府

我個仔係1歲幾(未夠兩歲羅),帶佢去泰國
佢係記得去過泰國架!我有時問佢,又無搭過飛機呀?佢話有,我問佢去邊?佢話"沙話d cup",做埋手勢,好攪笑

翡翠宮

my baby's first travel also given to grandfather/grandmother. he was 18 months at that time.really a nightmare.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 sylviawong 於 08-12-12 17:23 發表
我個仔係1歲幾(未夠兩歲羅),帶佢去泰國
佢係記得去過泰國架!我有時問佢,又無搭過飛機呀?佢話有,我問佢去邊?佢話"沙話d cup",做埋手勢,好攪笑

嘩, 你仔仔super cute呀

男爵府

好媽媽勳章

我想問下如果BB未夠一歲, 飛機升降時氣壓轉變BB會唔會好辛苦或者會唔會對BB耳仔唔好?

別墅

原文章由 LatteLatte2008 於 08-12-12 19:19 發表
我想問下如果BB未夠一歲, 飛機升降時氣壓轉變BB會唔會好辛苦或者會唔會對BB耳仔唔好?

大人遇到耳膜受壓﹐就話可以打呵欠/咬香口膠﹐讓空氣進入腔內。我估BB仔放聲大喊時﹐都應該做到呢個“效果”? 等我去blog度問問專家先~~

複式洋房

回覆 #10 chocco416 的文章

我大仔第一次飛係11個月大去澳洲;細仔就8個月去日本。如果擔心飛機升降時的氣壓問題,有食奶咀的就比阿b食就可以,唔係就比水/奶都得,不過唔好太早比,架機行到出跑道準備飛先好比佢食,如果唔係食完都未飛,就幫唔到減壓。

記住book機位時要book定有bb籃的一行,唔好理阿b用唔用,最緊要係前面唔會有張椅往後壓,尤其係長途機,好緊要。

水晶宮

第一次...七個月...
坐飛機的旅行每年都有三四次...幾乎每次都帶埋個仔...SO小小年紀都走慣江湖了...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

2.5 yrs, we bring him go to japan, however his memory of japan is only a bit of little

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chocco416 於 08-12-12 19:48 發表

大人遇到耳膜受壓﹐就話可以打呵欠/咬香口膠﹐讓空氣進入腔內。我估BB仔放聲大喊時﹐都應該做到呢個“效果”? 等我去blog度問問專家先~~

thank you

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 IrisChow 於 08-12-12 22:57 發表
我大仔第一次飛係11個月大去澳洲;細仔就8個月去日本。如果擔心飛機升降時的氣壓問題,有食奶咀的就比阿b食就可以,唔係就比水/奶都得,不過唔好太早比,架機行到出跑道準備飛先好比佢食,如果唔係食完都未飛,就幫唔到減壓。

記 ...

oh i see...thank you very much!!!

珍珠宮

畀面勳章

阿女16個月大去泰國, 我帶定羊奶糖同餅比佢, 佢上機無耐就瞓左, 回程又係, 所以唔太煩.

到22個月去台灣, 又係帶定d食物比佢, 以防佢耳仔唔舒服可以咬下o野; 佢呢次無瞓, 成日攪攪陣, 我就問空姐攞d children game 比佢, 豈碼可以令佢分下心, 或者帶定d玩具仔都得o架.

複式洋房

我囡囡第一次係2歲半去星加坡自遊行, 全程幾順利, 係要帶埋架BB車麻煩少少, 到4歲時帶了她去日本, 飛機回程時因氣壓問題在機上大哭, 由於上次去星加坡時冇問題, 所以完全冇準備, 嚇到我死, 跟住我即刻問空姐攞水俾佢飲至好D, 所以各位媽咪出門記住要留意, 要帶定D糖果或水, 因囡囡不懂吞口水減壓。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

亞女7個月時去LONDON,比我想像中好好多(係飛機ONLY,SHOPPING時就後悔啦)...
係機比D野佢食就OKAY...
黎緊(14個月)返HK,我都驚緊.....因為開始大..

洋房

我第一次帶bb去日本東京玩,佢係6個月左右,不過真是好辛苦,第二次就是係佢1歲半,就好好多,不過那次去沙巴,都唔錯,東京都係要等佢大d才適合.

大宅

五歲剛去完布吉

首頁

尾頁

跳至