跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

不如我哋0806都整個食譜post啦,但係呢度只係放食譜,因為咁就易啲睇,唔洗click嚟click去啦~

[ 本文章最後由 mademoiselle 於 08-12-14 11:10 編輯 ]

大宅

畀面勳章

節瓜雞蓉粥

材料:

節瓜1/2碗
雞肉碎1湯匙

煮法:

• 先將節瓜洗淨,去皮、切絲。
  • 將兩湯匙米(約1/2杯米)用熱水浸一小時或以上才用來煲粥,再注入約7杯清水入煲內。若想煲爛飯仔,可以自行調減水分。
  • 將節瓜放入攪拌機打成茸,跟米一起煲滾。
  • 最後,當粥滾至出現一個個泡時,可放入雞肉,期間要不斷將粥攪拌,以免肉碎黏在一起。

大宅

畀面勳章

紅蘿蔔粟米茸瘦肉粥

材料:

紅蘿蔔1碗
粟米1/2條
瘦肉1湯匙

煮法:

• 紅蘿蔔去皮、切件,放入滾水煲熟,可切粒或放入攪拌機打成茸。如果寶寶吞嚥能力好,可以將生紅蘿蔔粒跟米一起煲,這樣會更有口感。
  • 粟米先煲熟切粒,然後放入攪拌機打成茸,待用。
  • 當粥滾起一個個泡時可放入廋肉,期間要不斷攪拌,以免肉碎黏在一起。
  • 最後,才將紅蘿蔔茸(已煲熟)、粟米茸一起放進粥內。

大宅

Very good! Now, I am thinking what should I prepare for my BB starting 7 months. Thanks!

大宅

畀面勳章

菠菜魚蓉粥

材料:
菠菜茸半碗
魚茸1湯匙

煮法:
  • 菠菜葉先用水煮熟,然後放入冷水浸泡一會,可消除澀味,然後用菜刀切碎或加入攪拌機打碎成茸。
  • 將兩湯匙米(約半杯米) 用熱水浸一小時或以上,再注入約七杯清水入煲內煲粥。
  • 當粥仔滾至出現一個個泡(即雞眼)時,加入菠菜茸及魚茸,再煲一會即成。

複式洋房

我都諗緊加D肉落D粥仔度俾BB食,冇咁悶 (而家我淨係俾緊菜心or南瓜or番薯or紅籮蔔)。

Mademoiselle: 你BB而家一日食幾多份量嘅粥仔呢? 你會唔會夾走D肉先俾BB食?

大宅

我都有俾小虫粥仔, 通常都會用魚腩要個味, 然後夾起魚腩. 有時加瓜茸之類先俾佢食. 未諗住俾佢食肉 wor...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會燉粥, 把細煲放在大煲裡, 這樣吾會成日去攪煲粥(易有風)和吾會容易[焦], 係奶奶教路。

大宅

畀面勳章

我有落埋瘦肉嫁!我會琢都佢爛晒,起碼琢成10分鐘!因為我覺得啲味會好啲,同埋肉啲營養會落返粥度!

依家通常都係食糊仔、生果糊多,粥只會係2、3日1次!

原文章由 eggeggmama 於 08-12-17 12:46 發表
我都諗緊加D肉落D粥仔度俾BB食,冇咁悶 (而家我淨係俾緊菜心or南瓜or番薯or紅籮蔔)。

Mademoiselle: 你BB而家一日食幾多份量嘅粥仔呢? 你會唔會夾走D肉先俾BB食? ...

大宅

畀面勳章

我發現阿囡幾鍾意食魚!今日落街市行,見到好細條嘅大眼雞(好似又叫木棉魚),好正,冇咩魚鯹,又易拆肉,冇咩骨!

做法:
1. 洗乾淨條魚,整乾。
2. 搽少少鹽上魚身,記得唔好去皮。
3. 切幾片薑,放上魚身。
4. 滾水蒸5-8分鐘,視乎大小。
5. 去皮起肉,整碎。

鍾意可以就咁食,或者落粥仔度一齊食!

大宅

我都係燉粥架, 好好, 唔洗睇火, 又原汁原味, 落好少水就可以. 最近我仲買左個電子燉盅, 唔洗晒火, 用電就得添! 放晒D料入去, 臨訓前SET好時間朝早7AM開始燉, SET佢燉3小時, 到我同阿B朝早起身就有靚粥食喇, 我真係要讚嘆電子燉盅呢個發明!!!!!一舉幾得呢~

原文章由 小丑魚 於 08-12-17 11:11 PM 發表
我會燉粥, 把細煲放在大煲裡, 這樣吾會成日去攪煲粥(易有風)和吾會容易[焦], 係奶奶教路。

大宅

wyeth冷知識勳章

電子燉盅邊隻好??
大約幾$. 我又想買呀

大宅

wyeth冷知識勳章

原文章由 mademoiselle 於 08-12-14 16:22 發表
菠菜魚蓉粥
材料:
菠菜茸半碗
魚茸1湯匙

煮法:
菠菜葉先用水煮熟,然後放入冷水浸泡一會,可消除澀味,然後用菜刀切碎或加入攪拌機打碎成菜將兩湯匙米(約半杯米) 用熱水浸一小時或以上,再注入約七杯清水入煲內煲 ...
bb係唔係可以食菜茸/魚肉啦??
豬肉幾大先食??

男爵府

敢樣D米浸左好耐先煲, 好吾好?
原文章由 queeniechan2004 於 08-12-26 03:42 發表
我都係燉粥架, 好好, 唔洗睇火, 又原汁原味, 落好少水就可以. 最近我仲買左個電子燉盅, 唔洗晒火, 用電就得添! 放晒D料入去, 臨訓前SET好時間朝早7AM開始燉, SET佢燉3小時, 到我同阿B朝早起身就有靚粥食喇, 我真係要 ...

男爵府

BB太細佢地五臟六腑仍未成熟, 吾適宜食調味料(鹽/糖/豉油)落去, 其實魚吾放鹽都好鮮味, 只是我地大人慣常落調味料。
原文章由 mademoiselle 於 08-12-25 23:51 發表
我發現阿囡幾鍾意食魚!今日落街市行,見到好細條嘅大眼雞(好似又叫木棉魚),好正,冇咩魚鯹,又易拆肉,冇咩骨!

做法:
1. 洗乾淨條魚,整乾。
2. 搽少少鹽上魚身,記得唔好去皮。
3. 切幾片薑,放上魚身。
4. 滾水蒸5-8分鐘,視乎大小。
5. ...

男爵府

原文章由 mademoiselle 於 08-12-14 11:03 發表
不如我哋0806都整個食譜post啦,但係呢度只係放食譜,因為咁就易啲睇,唔洗click嚟click去啦~

好呀

別墅

唔係要八、九個月先好食豬、雞、魚茸等咩?

大宅

畀面勳章

其實健康院姑娘、醫生話,其實6個月開始可以食肉嫁喇,不過一定係要蓉囉!

六至九個月嬰兒的飲食

一餐分量

次數

母乳

按嬰兒需要

按嬰兒需要

(或)嬰兒奶粉

180-240毫升

(6-8安士)

每天

3-4次

固體食物

五穀類

#米糊 / 粥,漸漸增加稠度

1茶匙至3/4碗

(中號碗)

每天

1-2次

肉類

肉泥:每次試一種。首先嘗試瘦肉、雞肉魚肉,後嘗試**牛肉,可加進糊 / 粥內進食。

1/2茶匙至

3/4湯匙

每天

1-2次

(或)雞蛋黃:煮熟雞蛋,將雞蛋黃分出來(暫時不吃蛋白),可 加進糊 / 粥內進食。

1/2茶匙至

蛋黃1個

(一天吃最多蛋黃一個)

蔬菜

水果

菜蓉或瓜蓉:可加進糊 / 粥內進食。

1/2茶匙至2湯匙

每天

1-2次

果汁或菜蓉:開始時,讓嬰兒飲以2-3倍開水調稀的鮮果汁,之後,逐漸減少開水的分量。並可
慢慢引進果蓉,可先試蘋
果、香蕉或木瓜,稍後再試橙,以減低過敏的機會。

1至2湯匙

小食

漸漸進食餅乾或麵包

少許

呢個只係for參考,分量應按不同BB而定!

複式洋房

mademoiselle,

好嘢!

複式洋房

淮山百合粟米粥

朋友仔介紹的, 我估應該用新鮮的淮山和百合, 應該好甜美!

首頁
12345...6

尾頁

跳至