跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

hi win218ho1030,
can you e-mail to me : [email protected]
thankyou!!

大宅

原帖由 win218ho1030 於 09-1-5 14:40 發表

蘋果 + 雞胸肉粥
1. 蘋果 1/2 個 切粒
2. 雞胸肉 1/2 切大塊,另1/2攪碎
3.蘋果粒 & 雞胸肉粒连米一起落,
4 另1/2攪碎雞胸肉係粥煲好前30分落
呢個 粥好好味, 好有益. 我阿B 勁鍾意食. 您地都試吓啦. 我仲有好多其 ...

麻煩可否email d食譜俾我, [email protected]
thanks.
welcome to my blog http://hk.myblog.yahoo.com/michell-diary

別墅

好媽媽勳章

can you e-mail to me :
[email protected]

tks!!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都想要食譜呀, 可以E 給我嗎

DoDoDo

洋房

Can u E-mail to me ...

Many thanks~

大宅

win218ho1030,

我都想麻煩你, 可否 email 給我?

謝!

大宅

我都想要食譜呀,可否send比我嗎

別墅

thanks!!!!!

大宅

win218ho1030:
我都想要,請email給我([email protected])。

別墅

Thanks

原帖由 win218ho1030 於 09-1-5 14:40 發表

蘋果 + 雞胸肉粥
1. 蘋果 1/2 個 切粒
2. 雞胸肉 1/2 切大塊,另1/2攪碎
3.蘋果粒 & 雞胸肉粒连米一起落,
4 另1/2攪碎雞胸肉係粥煲好前30分落
呢個 粥好好味, 好有益. 我阿B 勁鍾意食. 您地都試吓啦. 我仲有好多其 ...

民房

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你好, win218ho1030,

我想要食譜呀,麻煩你可否send比我嗎??

唔該晒

大宅

我試左雞肉蘋果粥, 禧禧好 like ! thanks
係咪有其他呀 !
pls send me [email protected]

thanks

大宅

可唔可以send埋個食譜比我ar........

ths a lot..................

別墅

http://hk.myblog.yahoo.com/vickylp67

大宅

wyeth冷知識勳章

係唔係bb開始食粥(食左1個week), bb都要補奶??

我b食完5湯匙粥,唔肯再食粥,我以為佢夠,點知1hr後要飲奶...佢係心癒定咩?????

大宅

畀面勳章

啱啱開始食粥,bb未可能咁快舒適嫁,你要慢慢留意!

起初我開始俾少少粥阿囡食,食完個半鐘就餵奶,依家粥份量多咗,所以相距食奶嘅時間就長咗,2個半hr。

原帖由 陳皮爸媽 於 09-1-19 14:59 發表

我b食完5湯匙粥,唔肯再食粥,我以為佢夠,點知1hr後要飲奶...佢係心癒定咩?????

大宅

其實5 tablespoon粥係唔夠佢一餐食架, 一餐應該係可以有一碗飯碗, 容量大約係240ml, 但粥係杰d, 飽肚d, 食到大半碗都可以捱到4個鐘, 大半碗講緊係大約180ml, 但1 tablespoon只得15ml, 5x15=75ml, 試唸下75ml既弼又點能夠填充佢個胃呢?? 佢緊係會肚餓啦....
有d bb食唔到大半碗, 但至少都要俾佢食到半碗, 即120ml, 不過佢應該未飽, 只係粥比較杰, 唔同奶, 所以佢會覺得已經飽飽唔想食, 但隔一陣知道未飽, 又嘈要食奶囉. 我tony初頭又係, 食半碗就唔肯食, 但轉頭(1小時後), 又可以飲成210ml奶, 有見及此, 我決定唔俾佢呃到, 佢唔想食咩, 我照餵, 餵多幾啖佢開始又肯食番, 整整下佢宜家一餐粥仔都食到大約份量200ml, 可以捱到5小時, 但當然我唔會俾佢捱5小時, 3.5-4小時後我都會照餵佢食奶, 咁樣就唔會搞到最後一餐太夜.

原帖由 陳皮爸媽 於 09-1-19 02:59 PM 發表

複式洋房

can you e-mail to me : [email protected]

many.....many......Thanks.

大宅

wyeth冷知識勳章

原帖由 queeniechan2004 於 09-1-20 14:40 發表
其實5 tablespoon粥係唔夠佢一餐食架, 一餐應該係可以有一碗飯碗, 容量大約係240ml, 但粥係杰d, 飽肚d, 食到大半碗都可以捱到4個鐘, 大半碗講緊係大約180ml, 但1 tablespoon只得15ml, 5x15=75ml, 試唸下75ml既弼又點 ...

唔該回答.
咁你都計到,真係好勵害
但我bb好衰, 照餵佢會嘈到拆天,又發脾四

咁若照餵佢食粥要餵幾耐?? 一個hr 得唔得? 係唔係當bb唔想再食,就抖一抖, 等10分鐘又再餵呢???

開頭食粥係唔係要稀d? 我bb食左1個week到, 我媽煮d粥煮到好潮州feel, bb又食到喎, 咁即係我bb 唔駛煮棉d啦, right??
thks

首頁

尾頁

跳至