跳至

首頁

尾頁

大宅

其實個個B唔同, 所以係唔係要抖一抖等10mins, 如果抖完佢肯食緊係ok啦, 但好似我tony咁, 有時第二啖已經唔想食, 不論有幾好食(我覺得), 但我唔會抖一抖, 會照餵, 佢始終會張開口, 最後食晒成碗都唔會話喊或者嘈, 只不過全程佢都係好唔願意.......
我有時都要餵差唔多一小時架, 冇開tv會快d, 開左的話, 佢就會成日唔吞, 因為掛住睇tv.
一開始係稀d好d, 但你又要睇番你阿b既口味, 有d bb唔鍾意稀, 鐘意杰tat tat, 只要你觀察佢大大冇問題就ok啦, 近來我都整得勁杰, 咁樣會餵得快d, 因為一匙更放多d都唔會流

原帖由 陳皮爸媽 於 09-1-21 01:12 PM 發表

唔該回答.
咁你都計到,真係好勵害
但我bb好衰, 照餵佢會嘈到拆天,又發脾四

咁若照餵佢食粥要餵幾耐?? 一個hr 得唔得? 係唔係當bb唔想再食,就抖一抖, 等10分鐘又再餵呢???

開頭食粥係唔係要稀d? 我bb食左1個week到, 我媽煮d粥煮到好潮州feel, bb又食到喎, 咁即係我bb 唔駛煮棉d啦, right??
thks

洋房

你好, win218ho1030,

我想要食譜呀,麻煩你可否email比我嗎??

唔該晒!

[email protected]

複式洋房

原帖由 Wendy2009 於 09-1-21 14:08 發表

唔該晒!

Send you already. Pls check.

洋房

Dear win218ho1030,

me 2 me 2, can i hv it too? thanks very much~

by the way, i made dry 鴨'saun' (半個) 加廋肉congee 都好好味, 大家都可以try下~

洋房

原帖由 win218ho1030 於 09-1-21 15:04 發表

Send you already. Pls check.

Hello sin218ho1030,

I got it, many thanks!!

洋房

hihi win218ho1030, THanks ar, i received it~

大宅

wyeth冷知識勳章

queeniechan2004
你咁有煮粥經驗,請問:
1)我煮d紅蘿蔔,只cut左三分一來煮,其餘d紅蘿蔔可以留幾耐?
2)番薯又係,買一大包都煮唔哂,可以留幾多日?
3)蘋果煮左係唔係d營養無哂,你係煮定係挖出來吃?因為煮完d蘋果係唔會變色
4)薯茸一湯匙係唔係都係用15ml來計
5)牛油果係唔係都可以加入粥仔煮? 我唔識choose,如果生d的牛油果可唔可以比bb食?
thanks a lot

複式洋房

Truffle, 我都想要BB食譜呀!麻煩你Send比我喇!Thanks!

複式洋房

sorry, wrong typing!
win218ho1030,我都想要BB食譜呀!麻煩你Send比我喇!Thanks!

洋房

我個b而家一天飲3餐奶, 每餐只吃140-180ml不等,很瘦,所以在粥方面我落重料: 瘦肉,薯仔(有時蕃薯),紅蘿蔔,corn,雞肉,再+芝士半粒,一天兩餐粥粥, 每次一碗!

大宅

好媽媽勳章

Hi win218ho1030,我都想要BB食譜呀!麻煩你Send比我喇!Thanks!

大宅

sorry, 遲左咁多日, 近來太忙冇時間上網......
其實我唔係煮粥好有經驗架喳, 只不過我係乜都試下, 最重要係睇好多呢方面既書, 咁就會滿腦子都好似好有經驗咁, 但唸番轉頭, 我都係新手媽媽黎架, 正所謂書中自有黃金屋, 書中自有顏如肉
1. 紅蘿蔔我平時都係cut好少, 未cut果d唔好洗住, 用保鮮紙包住放入雪櫃, 大約都放到1個星期架, 其實到第二個星期都仲食得, 只不過會好明顯冇咁甜, 營養都會流失左好多架喇, 最好即日自己食埋佢啦, 反正大人食都好有益

2. 番薯買左番黎, 放雪櫃都放到一至兩星期架, 但我宜家好少買一大包, 多數去街市買一個起兩個止

3. bb有番7個月大開始, 蘋果就唔洗再煮喇, 煮完係會冇左好多維他命, 視乎你煮幾耐啦, 煮得越耐越冇營養, 整得越茸爛就越冇纖維

4. 一湯匙就係有15ml, 不過薯茸呢d野, 隨量得啦, 唔洗太準確, 我每次都係切兩三片然後整爛俾佢

5. 牛油果最好唔好煮, 因為牛油果入面都係水溶性纖維, 煮一煮就會冇晒, 營養都會死晒, 你選擇比較熟的, 用匙更刮出黎加入粥仔度, 但如果粥仔太熱, 都對牛油果不利呢, 所以最好食完熱野先再餵佢食牛油果啦, 你甚至唔洗整茸, 直接用更刮出黎餵佢食, 因為好軟身, 入口即溶架喇, 你買果時禁下佢, 軟軟地就即係食得, 生就唔好喇, 大多數水果太生係冇益反而有害(當然太熟近乎爛既都係有害架).

原帖由 陳皮爸媽 於 09-1-23 05:04 PM 發表

queeniechan2004
你咁有煮粥經驗,請問:
1)我煮d紅蘿蔔,只cut左三分一來煮,其餘d紅蘿蔔可以留幾耐?
2)番薯又係,買一大包都煮唔哂,可以留幾多日?
3)蘋果煮左係唔係d營養無哂,你係煮定係挖出來吃?因為煮完d蘋果係唔會變色
4)薯茸一湯匙係唔係都係用15ml來計
5)牛油果係唔係都可以加入粥仔煮? 我唔識choose,如果生d的牛油果可唔可以比bb食?
thanks a lot

大宅

wyeth冷知識勳章

Hi queenie,
我都係今日先睇bk網,好忙
多謝回答,我bb係呢幾日假期試左好多新野,發現佢唔愛食牛油果同薯仔,不過我都唔係好食到牛油果,d味好青bb,唔知點形容,我係惠x買要10.5一個,好貴....
仲有,我原本用一sp=15ml來計bb粥後要飲幾多奶,佢已食左10sp(大人飲湯個隻),咁再沖多60ml,點知唔夠,佢可以再飲160ml (原本飲200ml一餐)...嘩..如果佢食粥仔要食好多?....

禁止訪問

別墅

win218ho1030,我都想要BB食譜呀!

Would you kindly email to [email protected]

Thank you so much!!

複式洋房

回覆 # 的文章

i will send the recipe to all of you after i back to work on Feb/02

別墅

唔該晒!

大宅

我又要BB食譜呀...thxthx! [email protected]

複式洋房

原帖由 win218ho1030 於 09-1-31 21:34 發表
i will send the recipe to all of you after i back to work on Feb/02

我都想要食譜, 可否email 俾我?謝謝!

複式洋房

吾肯食粥仔so i give her some rice when i eat and she like it she got 7 teeth already keep chewing so cute haha

首頁

尾頁

跳至