論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原文章由 pollyw 於 08-12-19 18:08 發表

But when it comes to suing their employer they will suddenly turn into "Wonderful Woman". Thanks to the work done by those CHristian associations and our great Gov't. (Having said that, I'm also a Christian,too. What a shame!!!!)

係果間CHristian associations做既,都未必係christian!
況且,christian中都有蠢人同壞人架!
BTW,我都係Christian,而且都係罪人一個!mouth:

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-19 18:19 發表

係果間CHristian associations做既,都未必係christian!
況且,christian中都有蠢人同壞人架!
BTW,我都係Christian,而且都係罪人一個!mouth:mouth:" />

係呀…拒地就係咁,只要認罪,就可以叫基督徒,就可以繼續攞正牌去犯罪架喇。:;pppp:

BTW,我係基督徒之中既粗人。

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-19 18:27 編輯 ]

大宅

原文章由 pollyw 於 08-12-19 18:25 發表

係呀…拒地就係咁,只要認罪,就可以叫基督徒,就可以繼續攞正牌去犯罪架喇。:;pppp:

BTW,我係基督徒之中既粗人。

sorry, 借過位比我講多句. 的印印又話唔食豬,又拜神,但點解告僱主果陣就變了基督教

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 qqqqqq 於 08-12-19 18:30 發表

sorry, 借過位比我講多句. 的印印又話唔食豬,又拜神,但點解告僱主果陣就變了基督教

It's simple. When it comes to obtaining money/taking advantages, they are always ready to give up their religion to worship whoever that can facilitate them to do such evils, no matter human, god or devil. And that's the no. 1 rule among these ppl who commit a sin, which also means they don't actually have religion and they only believe in themselves.

大宅

嘩,若是第一次請工人,真係會唔識,俾工人食住,補錢$$代假,唔係有心唔放假俾工人ga...

我上個印同現在個印一開始就話唔想放假,要補錢$$,最搞笑係我要佢地放,仲會俾佢地黑面...我都堅持要佢地一個月起碼放2-3日...唔想成日對住佢地...我上個印(我第一次請工人)試過成12日至放假,仲周圍同人講佢2星期無放假添,嘩,佢上個月已計劃好今個月放邊幾日,當時,我又蠢,俾工人話事放假放邊日,佢仲要我預早成一個月俾定D補假錢$$佢(我俾$120/日)...

講起都係血淚史,不過,我炒左佢之後,佢都算有良心,無搞搞震...

水晶宮

原文章由 CYK 於 08-12-20 12:40 發表
講起都係血淚史,不過,我炒左佢之後,佢都算有良心,無搞搞震...

其實大家都幾慘,只要個工人無攪攪震,已經可以被列入有良心!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-20 13:57 發表

其實大家都幾慘,只要個工人無攪攪震,已經可以被列入有良心!

我都覺左好耐啦. 我有個朋友,佢以前未請工人前,都同我講唔駛太忌既,依家佢請左啦,唔夠一個月已知道佢地d衰野,血都嘔埋.

公爵府

原文章由 pollyw 於 08-12-19 15:39 發表

荷媽話齋:「人在做,天在看。」

拒地一定会得到拒地應得ロ既!

哈哈,唔係荷媽,係Edmond Poon講架.[前恐怖熱線]

公爵府

原文章由 胡月銀 於 08-12-19 12:55 發表
人家都係係度申下姐,使唔使講到圍人呀,好老實講呀,請工人係講彩數架,你就算對佢好好,她們都唔會滿足的,轉個頭米去屈你囉,係呢度又有幾多人會跟足法例呀,你叫工人放假又點解要工人邦你做完野先比出街呢?又點解要人家8 ...

我都係跟足法例既僱主,工人休息日我從來唔會要佢做野,放假返黎佢都係休息,唔該您唔好一句:係呢度又有幾多人會跟足法例呀 就話晒呢度d僱主.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 hinhinmummy 於 08-12-19 14:10 發表
你吾好係樹甘大聲問呢樹有幾多人係跟足法例呀, 我估一定吾會無....起碼我係

仲有我!我地呢度大把僱主跟足法例,亦歡迎唔識o既問餐飽,個個都好樂意教授正確僱主應有責任。

我就跟足法例之餘比得更多,一年數落會比多5日例假,不如我up番舊年topic上來比大家試下測試跟法例程度,一齊分享。

有時請工人不知不覺係Agent教落D衰o野,所以未必真係知唔放假係犯法,但知道後仍然諗住碰運氣睇下工人告唔告先算,呢種先係格衰,叫明知故犯

侯爵府

原文章由 CYK 於 08-12-20 12:40 發表
嘩,若是第一次請工人,真係會唔識,俾工人食住,補錢$$代假,唔係有心唔放假俾工人ga...

我上個印同現在個印一開始就話唔想放假,要補錢$$,最搞笑係我要佢地放,仲會俾佢地黑面...我都堅持要佢地一個月起碼放2-3日...唔想 ...

呵, 依家, 無攪攪震果d, 我都當佢係'好工人'架啦, 總之我做足晒我既野, 你亦吾好攪我煩我, 我要求吾高架啦..............

你都好啦, 我對上果個工人, 又係要$ 吾要假(初時), 甘未補比佢law, 後尾識左個男朋友......... 同我resign, 之後果半年(佢比半年期我搵人), 還好過大把香港人.............返五日工

首頁

尾頁

跳至