夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

個老婆一向克盡婦道,從來唔扮靚唔大洗,儲埋d$都係為頭家,個老公咁多年都知架喎。

現在老婆大約有廿萬都係以防裁員,所以所有錢用作家庭儲備。而老公亦大安旨意,呢筆儲備用作家庭總開支,如:小朋友將來的讀大學等。

個老公舊年轉工取回舊公司退休計劃的款額,由於他一向不擅理財,老婆要求款項注資入家庭儲備,老公唔肯,話這是自已的私已錢,各位,我唔明點解老婆的錢就全數當係家庭儲備,而男人的錢就係私人既?

事件沒有完結。個男人走去買股票,直至現在跌足六七乘。尋晚,老婆只輕輕帶過一句,話將來股票返返家鄉,$入一半入儲備金,其他你點玩都算。點知個老公發惡鬧人!係好惡果種!

好心啦,莫講話果筆數有排都兌現唔到,就算係實數,一半都係五萬遮!而且錢又唔係比老婆花費,都係為家庭遮!

真係估唔到挨生挨死十幾年,自已乜錢都為個家庭、小朋友付出,到頭黎咁既待遇,心都淡晒,覺得一齊都冇意思,甚至有離婚的衝動,反正咁既人,都未必有機會白頭到老!個男人老來就算有錢都未必選擇同個老婆分享,同個後生女咪仲快樂?!

唉!唔想諗咁多啦,最重要捱大個小朋友,完成左自已的人生責任就算。至於老左之後有冇伴?我真係唔敢期望!

做人好心淡呀!

珍珠宮

所以, 呀媽都教我, 做女人點都要出嚟做野, 要有私己錢, 但千祈唔好話俾個老公知, 亦唔好以為嫁咗就嘜都靠個男人, 呢個男人好就話啫, 唔好都有個錢傍身.

而家d男人好似細路仔咁, 揾幾多駛幾多, 唔係個個識儲錢, 俾佢知你有錢? 實要你攞出嚟同佢一齊駛, 佢自己果份? 駛晒lu. 唔問你借已經好仔, 我老公就係人版, 揾幾多駛幾多, 無錢就發窮惡, 到有事無錢就問我借.

複式洋房

樓主, 你個case同我一模一樣呀!!
所以, 我決定顧掂自己同小朋友就算 啦!!

等待驗證會員

原文章由 love_dreaming 於 08-12-23 10:32 發表
個老婆一向克盡婦道,從來唔扮靚唔大洗,儲埋d$都係為頭家,個老公咁多年都知架喎。

現在老婆大約有廿萬都係以防裁員,所以所有錢用作家庭儲備。而老公亦大安旨意,呢筆儲備用作家庭總開支,如:小朋友將來的讀大學等。

個老公舊 ...

咁既然佢都唔為你打算, 你就要識為自己打算呀.

總之以後各顧各, 你的錢就係你的, 千祈唔好洗係佢身上, 大家均真D, 唔好餂比佢:;pppp:

別墅

我都唔知將來會唔會好像樓主咁
我慳$時佢洗$....
我C6 E+個個月出俾哂D$我...
佢唔夠$會問我攞OR我間中會SEE佢銀包有無$....
但儲左二十萬...62公司有事就借哂出去...
我未見過有回頭....
我都無話可就...因為始終係佢阿爸...
阿B出年三月出世LA...
我地現在由零開始再儲過...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

做乜都係靠自己好d
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

翡翠宮

你係咪全職媽咪黎架 如果係咁你既筆生積蓄死慳死抵返黎既都係老公搵返黎既錢黎啫 咁佢可能都覺得做左咁多年野挖個沙都無好可悲所以先將長期服務金既錢歸納為私己啫 其實兩公婆真係5應該講錢失感情的 我都明白男人有錢就身痕 但佢暫時未有咩異動先你咁樣諗佢會5會令大家關係更差呢 可能就係呢個原因佢更加G5想比晒舊錢你, 因為佢要証明比你睇我有錢都係5會身痕既人黎 其實你可以婉轉D同佢講家陣小朋友大成日要學呢樣個樣下下都係錢黎, 5係想吼住你副身家, 而係想你知道一家之主既重要性啫 咁大家既衣食都依靠曬你時, 咁你有舊錢都希望分一半比呢個家讓大家生活無憂啫 而你攞一半去投資WIN既大家固之然開心啦因為有BOUNS嘛, 但輸左既起碼都仲有一半力撐落去嘛, 家陣呢頭家5係得我同你兩個, 都要為D細既著想啫 倘若你係在職媽咪咁佢留咁大舊錢比自己使專門用你既錢就確實有點兒那過啦
原文章由 love_dreaming 於 08-12-23 10:32 發表

個老公舊 ...

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-23 11:11 發表
所以, 呀媽都教我, 做女人點都要出嚟做野, 要有私己錢, 但千祈唔好話俾個老公知, 亦唔好以為嫁咗就嘜都靠個男人, 呢個男人好就話啫, 唔好都有個錢傍身.

而家d男人好似細路仔咁, 揾幾多駛幾多, 唔係個個識 ...

我阿媽都係咁教我,仲叫我要呃下老公d錢 ,但係我又係好死蠢,好難儲到錢~最多叫佢個個月俾extra錢我當零用~我老公都算係一個絕種好男人(我自己認為),佢仲大我9年,所以我都係攞家用就算,我知佢都大洗,所以成日提佢要儲d錢留俾bb讀書用,佢當然有儲啦,所以我先至放心~
其實我又覺得一個男人掙錢為頭家出分力,如果要keep曬佢d錢,佢都會好似我地女人咁好無安全感,好唔開心.當然如果我自己出去做野d錢自己處理番啦~俾我都唔會送曬俾老公儲~辛苦掙番來要自己享受番分配錢的感覺

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓主, 既然你老公唔肯一筆過俾錢你儲, 你諗下其他藉口陰乾佢囉. 每逢仔女要交錢(學費、書簿費)或過年要用錢等, 都問佢攞d津貼. 如果佢同你計已儲果廿萬,就話唔用得嘅, 係俾仔女將來讀大學嘅. 講真, 廿萬都唔夠俾一個人嘅大學學費啦(將來要讀4年大學, 又通脹...), 你仲要努力儲錢呀.

別墅

我全職做媽媽都只不過係呢三幾年既事,因為要睇細路讀書。

份儲備我有份工作得來。唔公平囉,我的私己都當係儲備,而對方老逢係自己,另一方面諗:我做主婦係咪都好應該出返自己份糧!冇理由乜都冇囉,我係犧牲自己成就家庭,到頭黎反而乜都冇!

子爵府

好媽媽勳章

其實每個人睇錢唔同...你老公覺得你儲既錢係家庭總開資...係因為佢覺得d錢係佢...唔係你自己賺番黎儲...所以而家好多人有私己錢...都唔會講比另一伴聽...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至