自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

現實都係講錢

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Be_Lady 發表於 17-3-3 00:45

我同我位BFF已有30年友誼,由細玩到大,咩都講,興趣愛好性格幾 ...
你咁講,我地叫你忍都應該好難吧。
我會勸你唔好嬲太耐,朋友既野,隨緣囉。。。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

友誼係雙向既,你全家恭候佢來港,佢唔識禮貌,比我過去都會唔通知佢。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你朋友變臉變得咁快,係我就絶交啦,除非佢肯道歉

公爵府

畀面勳章

我同我位BFF已有30年友誼,由細玩到大,咩都講,興趣愛好性格幾 ...

unfriend la!係佢自己損失,但你識佢咁耐唔知佢咁計較孤寒?

象牙宮

2024年龍年勳章

Be_Lady 發表於 17-3-3 02:07
佢話佢有6間house, 2架歐洲車,一架Benz(最新買),一架land rover. 話佢好多cash喺手。不過佢冇打算渣佢兩 ...

你個 bff 似老吹。

珍珠宮

王國教室勳章

BFF= best friend forever
好明白樓主。我都有類似經驗我以前响外國住,有個好朋友個表妹有時候會同我地hang out ,表妹唔識廣東話,我好有心機教佢,慢慢就同佢做好朋友。我地唔同city 都會weekend見。當時佢仲係中學生咋,所以我一直請佢食飯又覺得佢好純。

之後我返香港,我地email/sms/電話都好密,我對佢係當親生妹一樣。當年佢大學試成績好好,佢想轉校又怕屋企人話佢去咁遠讀,佢又覺得自己讀唔到,我用幾日同佢分析,同勸佢轉校轉科。佢屋企人嬲佢話唔俾錢佢,佢grant & loan之前係我幫佢㗎。
佢有乜唔開心我唔理time difference 同佢講電話,講到朝早我先返工。

每次佢嚟香港,除咗機票,我包食包住,又送禮物俾佢。我要返工,佢都每日出中環同我食lunch。

後來,我去佢國家旅行,佢竟然避開我,我好失望,佢同你朋友一樣,係話無打算entertain 我,我當時好shocked ,以為佢有乜苦衷,原來佢有自己朋友同要返工,話草錢搬屋
之後佢再嚟香港,就完全無聯絡啦!

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

Be_Lady 發表於 17-3-3 02:07
佢話佢有6間house, 2架歐洲車,一架Benz(最新買),一架land rover. 話佢好多cash喺手。不過佢冇打算渣佢兩 ...

可能真係吹大左,怕你知佢真實情況

男爵府

佢係你BFF唔代表你係佢BFF喎,呢樣野我讀中學升大學時已經領悟到。你用BFF黎形容朋友就證明你好天真,無野可以擔保永遠的。

珍珠宮

回覆樓主:

付出不一定要求回報,如果真的有人回報給你,你要當係一個獎勵。
呢句說話有人教我的。

大宅

patpatching 發表於 17-3-3 11:44
係喎⋯⋯睇錯添

唔係你睇錯,樓主之前的確係打BBF,後尾先改番,我記得因為我都諗左陣咩叫BBF

水晶宮

cmting 發表於 17-3-3 06:49
會吾會佢充大頭鬼,又吾想俾你知

我都係咁諗!

水晶宮

ckbabi 發表於 17-3-3 01:50
樓主係話BFF唔係BBF (emoji)
即係Best Female Friend

BFF=best friend forever

男爵府

之前我爸爸個FD都係啦,
每年都黎香港幾個月,日日喺我地度痴餐,都黎左幾年
成日叫我地去佢度玩,佢屋企好大,免費住佢屋企就得
會帶我地周圍去玩去食
結果去到收返每人500蚊晚
每日出去食,請埋佢全家大細
玩方面帶我地去join local tour
local tour去十日,佢屋企D錢要照俾
真係好過去搶

伯爵府

patpatching 發表於 17-3-3 01:10
照原定計劃去澳洲玩,不過唔會找佢地一家,可繼續聯絡,降grade做普通朋友。
下次佢地再來香港,你亦無需再 ...

比我都會咁做。照去澳洲玩不過吾會揾佢地。個邊咁大點玩都得。下次佢地返尼我都吾會見佢地起碼幾年時間。講真係好心淡。

大宅

QKmommy 發表於 17-3-4 16:46
唔係你睇錯,樓主之前的確係打BBF,後尾先改番,我記得因為我都諗左陣咩叫BBF
...

我以為自己眼花添

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

BFF = BEST FRIEND FOREVER

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

講真,個 fd 住外國,搏你邊會有咁多機會過尼呀,作嘢自我感覺良好,好平常,但點知你失驚無神話過尼,咁咪穿哂煲囉!
再講,人地都有自己身活模式,你一聲話去探人,人地可能又要執屋,又擔心你會留宿住一兩日咁,又要空間房出尼俾你,你尼一尼我執餐死喎;
去探人果個有無諗過,會打亂人地生活模式,會打攪人呢?不竟外國不同香港,生活方式都有一定分別。
如果換轉系我,就算去探人,我零願約出街飲個茶算數

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得聖誕嗰部份佢未必係講大話。因為喺外國好多餐廳同地方都未必會開門。商場超市都可能只會開半日。
但係講到話完全唔會接待嗰啲就真係唔好囉。
bff咁難得過嚟探, 就梗係會盡量盡地主之誼抽時間去陪。
但要我完全搞亂曬平日嘅schedule我又唔得喎, 所以會講定 未必可以全程 陪玩 ,陪到一定會盡量陪。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得聖誕嗰部份佢未必係講大話。因為喺外國好多餐廳同地方都未必會開門。商場超市都可能只會開半日。
但係講到話完全唔會接待嗰啲就真係唔好囉。
bff咁難得過嚟探, 就梗係會盡量盡地主之誼抽時間去陪。
但要我完全搞亂曬平日嘅schedule我又唔得喎, 所以會講定 未必可以全程 陪玩 ,陪到一定會盡量陪。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

首頁
23456...8

尾頁

跳至