時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-3-4 17:24
中央根本唔得閒理香港,話知你香港死啦,而家係面向世界,海陸空都要擴張,係世界觀。香港要邊縁化自己,咪 ...

Agree x1000

DoReMi媽媽    發表於 17-3-4 21:38

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

wantaima 發表於 17-3-4 17:45
香港無論有無優勢,對於亞爺來講都不容有失!
亞爺講的「現今中國一個點都不能再失」要一個一個取回。團結 ...
所以阿爺著眼點就係香港唔可能有「港獨」,除此之外都唔多理了,那些賣港賊,你地香港自己解決吧!只要唔分裂,理你後退唔發展都好,對阿爺來說一點影響都無。

我唔心痛香港將來變成點,因為個江山都係上一代打返來,我們這一代算是佔了便宜,下一代的環境我地都無命見了,如果新一代覺得佢地做法係好的,由他們吧!社會去到某個點可能真的要重重滑下來才有機會更上一層樓,現在的下一代(年青人)都不為佢的下一代想,我們是否想多了?時移勢易到時自有他們的路。

DoReMi媽媽    發表於 17-3-5 13:10
芝麻街    發表於 17-3-5 00:27

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-3-4 17:47
領士完整係遲早的事。所以外人趁未成事前挖個空。留返爛攤子!
所以香港人咪要爭氣囉,不斷俾人利用,去破壞打擊自己的地方。點解香港人係要搞爛香港?

哩個舖,旨在喚醒大家,再唔停止爭拗,再唔趕走只有反對~沒有建樹的反對派,再唔令立會正常運作,今日台灣,就是明日香港。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-4 20:55
最令人的失笑,就連李柱銘講嘢都好搞笑,"佢話應該要訂明莊嚴的宣誓"
乜宣誓二字,哩個詞語,唔係已代表 ...

有D野,真係吾好怪人大釋法,小麗老師咁都叫莊嚴,下次人大又要解釋乜叫做莊嚴,最能引致人大釋法的人咪就係呢班「民主派」議員。

你地咁玩野,怪得邊個!係要迫人出手做你。

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rayhong9 發表於 17-3-4 21:41
有D野,真係吾好怪人大釋法,小麗老師咁都叫莊嚴,下次人大又要解釋乜叫做莊嚴,最能引致人大釋法的人咪就係呢班「民主派」議員。

你地咁玩野,怪得邊個!係要迫人出手做你。
冇錯,一而再的人大釋法,最經典係莊豐源案,唔係公民黨幫雙非司法覆核,中央唔駛釋法,哩啲都係民主派迫出嚟,跟住同一班民主派又怪中央好釋法,然後又遊行,又示威,話香港司法被破壞,成套戲,都係佢哋自編自導自演,焗中央做配角,
一次係咁,兩次係咁,難道香港人嘅你,冇睇到發生緊咩事嗎?

補充內容 (17-3-4 21:49):
香港人嘅你 ~ 泛指整體香港人,由其是仲盲撐緊民主派嘅人

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-3-4 21:47
冇錯,一而再的人大釋法,最經典係莊豐源案,唔係公民黨幫雙非司法覆核,中央唔駛釋法,哩啲都係民主派迫出 ...

等如佔中有D人死要衝擊政府總部,然後怪警察扑你。

ning..    發表於 17-3-4 22:09
DoReMi媽媽    發表於 17-3-4 22:01
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

珍珠宮

414928 發表於 17-3-4 21:33
所以阿爺著眼點就係香港唔可能有「港獨」,除此之外都唔多理了,那些賣港賊,你地香港自己解決吧!只要唔分 ...

中年人又無下一代的其實可以食下花生。但,有下一代的我們不得不心痛不得不着急。我地下一代在求學階段受黃C影響,在網路上受黑媒洗腦。
除左擔心香港未來更擔心下一代前途

翡翠宮

畀面勳章

最令人的失笑,就連李柱銘講嘢都好搞笑,"佢話應該要訂明莊嚴的宣誓"
如果真係迫到中央要訂明「真誠宣誓」的定義,佢地班人又會話中央破壞一國兩制
日日是好日

象牙宮

mother904 發表於 17-3-4 22:55
如果真係迫到中央要訂明「真誠宣誓」的定義,佢地班人又會話中央破壞一國兩制 ...
李大狀,捩橫曲折到咁嘅地步,仲覺得自己言之有物,侃侃而談,簡直令人啼笑皆非。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

公民黨無一個在宣誓時玩嘢!就知道唔係宣誓二字含糊啦!

芝麻街    發表於 17-3-5 00:29

象牙宮

ning.. 發表於 17-3-5 00:12
公民黨無一個在宣誓時玩嘢!就知道唔係宣誓二字含糊啦!
咪係囉,又唔見公民黨人曲解宣誓二字,即係宣誓二字足以代表必要真誠,莊嚴,否則,唔係叫宣誓。

水晶宮

中國忙緊未來十年和美國搶誰做全世界老大。美國選了南海戰場,中國海戰不行,給了鄰居些少甜頭,越南菲律賓紛紛表示不跟美國玩。呢幾日中國全面封鎖韓國,是表態中國也有主動權選朝鮮半島做戰場,中國從來不怕陸戰,你死一個美國兵賠成千萬美金,我地十個換你一個都唔怕。搞定南韓之後仲可以順路解放軍去平壤解決肥仔,捧邊個上台都得。台灣唔會打,一來中國仲顧住兄弟情,二來陸台開戰,美國難有借口插手別國內戰。淨低日本⋯⋯下回分解
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

不談政治!先談中國文化!

中國文化,博大精深!中國的哲學家、思想家,最出名有孔子、莊子、孟子、筍子、韓非子!
中國古代全盛時期,連周邊國家都受中國文化影響,寫漢字,學中國儒家文化!

曾幾何時,大陸文革摧毀了中國文化!當年,最能保存中國文化嘅地方就是台灣!

今天大陸不斷在修復文革的傷害,而相反,號稱自由民主嘅台灣,竟然出現「去蔣化」,把當年統治台灣前國民黨領袖嘅銅像摧毀,去燒台灣中華民國國旗,想改鈔票上偉人頭像,要去中國化!

教育方面,減少學古文而去學台語,目的又是去中國化!

如今,中國文化又再遭受破壞,而破壞者竟然是號稱自由民主化嘅地方領䄂帶頭發起!

配合其它清理國民黨政策,台灣領導者續步走向獨裁!真係好恐怖!

ning..    發表於 17-3-5 14:40

琥珀宮

畀面勳章

wantaima 發表於 17-3-4 22:34
中年人又無下一代的其實可以食下花生。但,有下一代的我們不得不心痛不得不着急。我地下一代在求學階段受 ...

我係中年又無小朋友,基本上可以食住花生
但自己真係做唔到,個心好痛
全民退保如落實,我都係得益者,但我唔想
香港係我土生土長地,一草一木一山一水,都係前人辛苦打造,自己能力唔多,但都叫有出過勞力,唔想一把火就毀於一旦,太痛太痛!!!

珍珠宮

I9528 發表於 17-3-5 09:40
我係中年又無小朋友,基本上可以食住花生
但自己真係做唔到,個心好痛
全民退保如落實,我都係得益者,但 ...

對!睇住香港墜落真係心痛

伯爵府

wantaima 發表於 17-3-5 09:46
對!睇住香港墜落真係心痛

香港黃色民煮廢青想要以前漁港耕種美好生活

象牙宮

54heima 發表於 17-3-5 02:57
中國忙緊未來十年和美國搶誰做全世界老大。美國選了南海戰場,中國海戰不行,給了鄰居些少甜頭,越南菲律賓紛紛表示不跟美國玩。呢幾日中國全面封鎖韓國,是表態中國也有主動權選朝鮮半島做戰場,中國從來不怕陸戰,你死一個美國兵賠成千萬美金,我地十個換你一個都唔怕。搞定南韓之後仲可以順路解放軍去平壤解決肥仔,捧邊個上台都得。台灣唔會打,一來中國仲顧住兄弟情,二來陸台開戰,美國難有借口插手別國內戰。淨低日本⋯⋯下回分解
值得令人細味

水晶宮

中國忙緊未來十年和美國搶誰做全世界老大。美國選了南海戰場,中國海戰不行,給了鄰居些少甜頭,越南菲律賓 ...
等聽下集

珍珠宮

中國忙緊未來十年和美國搶誰做全世界老大。美國選了南海戰場,中國海戰不行,給了鄰居些少甜頭,越南菲律賓 ...

我都相信以依家中國實力,根本唔使怕尾國。
問題只在於自己鬼打鬼,好丟臉!
自己害壊自己地區安寧,自己出賣自己國家,自己拖誇自己地區發展,好心痛!

象牙宮

wantaima 發表於 17-3-5 11:44
我都相信以依家中國實力,根本唔使怕尾國。
問題只在於自己鬼打鬼,好丟臉!
自己害壊自己地區安寧,自己出賣自己國家,自己拖誇自己地區發展,好心痛!
慘得過香港有班衣冠楚楚的禽獸,出賣國家香港,為香港人洗腦,以為打擊破壞香港,就會為香港帶來他們自以為的民主,讓哩班盲目跟從者以為破壞香港係成就香港,以為自己肩負神聖任務,頭上戴光環,盲目不理性地殘害香港,哩班衣冠楚楚的禽獸,括限了盲目追隨者的眼光,只將佢哋嘅目標綑綁在香港的政制爭議上,以地區爭拗問題挑撥民憤,試圖激起紛爭,以香港問題去打擊中國一帶一路的發展,香港部份人的白痴,成為中國發展的絆腳石,所以習近平在佔中時期已明言,唔會理會香港事務,集中火力去推動一帶一路計劃,就係唔想被香港拖累!

補充內容 (17-3-5 13:13):
當大家多了解一帶一路所帶來經濟,軍事上的影響,就會明白,點解會有外勢力想阻止中國發展。 香港算是甚麼,人家的目標可是中國。

首頁

尾頁

跳至