自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

立夏 發表於 17-3-5 08:21
想傳教嘅jm暫時唔需要先
唔信嘅亦可稍移玉步
呢個post想講有過疑惑嘅心路歷程

我覺得個個宗教都應該係導人向善既,係d人破壞左姐,親身見識過所謂虔誠既基督徒,份人真係好趕客!

珍珠宮

fitfit@fatfat 發表於 17-3-5 09:16
返咗3年基x教 我堅持失望痛心離開 見清入面d人面目 到現在 有時夜晚都會發惡夢見到d人恐怖嘴臉 莊嚴禮堂下 ...

呢d真係想嘔,其實教會係咪只係一盤生意乍?一班人圍埋一推奉獻,養活一個教會,奉獻既人就係入面找到慰藉

珍珠宮

claudia 發表於 17-3-5 08:53

好同意你覺得果d係小愛,信既就弟兄姊妹,唔信既就啋你有味,聽講如果退會既係好大穫架!有無人有親身經歷?

禁止訪問

珍珠宮

claudia 發表於 17-3-5 08:53

引用:因為你的微笑而感到開心, 那刻, 你就係那人那刻的佛.

很喜歡你的說法

claudia    發表於 17-3-6 09:07

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

我同你一樣

伯爵府

ahpoo 發表於 17-3-6 08:04
呢d真係想嘔,其實教會係咪只係一盤生意乍?一班人圍埋一推奉獻,養活一個教會,奉獻既人就係入面找到慰藉 ...

我都有懷疑自己唔用心去信 但係資深組長因爲意見不用 而離開
我就覺得順我者生 逆我者死

伯爵府

我覺得 信先得救
唔信 做幾多好事既都要下地獄

基X教我唔會信 迫人入會咁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

claudia 發表於 17-3-6 09:01
同意.雖然我好鍾意金剛經, 應該都叫信佛. 朋友信佛教多年, 返佛會, 拜佛, 頌經. 我無去, 一黎我覺得大乘 ...

同意你所講的只要心中存善, 心就有佛. 如地藏經説, 人們在世時不殺生, 多做善事, 孝順父母等, 死後便不用墮恶道, 而不是你不入某個教便要你落地獄。

侯爵府

醒目開學勳章

沙崙玫瑰 發表於 17-3-6 08:18
我也有迷失的時候,我小時候已返教會,又讀教會學校。聖經取A。但心底裡根本不信耶穌。
回想過來,信耶穌是講 ...

請問你有冇聽過耶穌未出嚟講道理之前失蹤了一段時間,去咗邊?

男爵府

回覆樓主:

我係冇信仰的, 但我喜歡聽佛 的故事, 很喜歡聽衍陽法師說話, 她說話很生動很好聽, 在youtube可以聽到, 可惜他巳往生了
有捨必有得 有得必有失

大宅

立夏 發表於 17-3-5 08:21
想傳教嘅jm暫時唔需要先
唔信嘅亦可稍移玉步
呢個post想講有過疑惑嘅心路歷程

我用有限理解 答您,講錯了 您可以指導下

佛教 既理念 係 認為人世間 苦多樂少,人太執著人世間既一切 就會好痛苦,所以佛教係 教人放下執念,所謂人人都可以成佛 既意思 係 任何人都可以 放下人世間既妄想同執著 心安理得咁活下去
不過我唔係 佛教徒,但我覺得佛教 個套 教人放下執念 導人向善 既理念 係好事

基督教 幼稚園 小學 中學都係基督教學校,感覺其實 都係導人向善

至於神秘經歷 好多宗教都有,
其實 最緊要活在當下 唔洗太執著 一定要信D咩

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

男爵府

我對宗教都好迷失, 我屋企拜神, 我自細讀冇宗教既學校
中學開始好多身邊既同學返教會, 我都有返, 我係教會冇咩唔好既經歷但亦都冇好好既經歷, 果陣我想了解多d, 每個星期日返學道班, 返左一段時間, 教會話我可以洗禮, 我仲記得要上台講見證, 我乜都冇講, 因為我冇見證
果陣既感覺就好似係上左好耐歷史堂, 你知道左學識左好多野, 信就好似係理性上信, 但係我係冇經歷過, 個心都係唔多信, 愈大就愈少返教會
我都係好憎d人話唔信人死左會落地獄, 好似講到做人做到幾衰都唔緊要, 信神就得永生, 令我覺得佢只係吸納緊貪生怕死既人信佢~

其實人都係會有軟弱既時候, 宗教有時不過係心靈上既一個寄託同依靠
任何宗教都好, 我覺得只要係導人向善就冇問題, 宗教係個人選擇
不過唯獨基督教除左自己係唔接受其他宗教存在~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

幼稚園至中學畢業都係基督教學校, 讀咗10幾年聖經, 都感召唔到我 。

珍珠宮

happyapple 發表於 17-3-5 17:28
我都曾經返過一輪教會。初初我也很用心看聖經,去明白天父既道理。我會祈禱,在初信時,感覺主很多時應允我 ...

我都返左教会好長時間

我宜家信吸引力法则多D

珍珠宮

回覆樓主:

我自己偏向佛教,但離佛教徒仲有好遠好遠,之前有唸心經,而家懶咗冇唸,平日有係fb睇佛教故事/道理。

以前返基督教學校,都返過團契,但真係信唔到,學校好多基督教老師,有個好虔誠嘅老師,因為有個男同學做錯一件好小嘅事,個老師自己發脾氣當住我哋全班面前撕爛成本聖經,我哋呆晒,而佢久久未能平復直至落堂,後來個男同學仲受到其他基督教老師指責,其實佢犯嘅錯真係唔大件事,真係好慘,個老師又係奇怪,撕爛本聖經,究竟有冇尊重過自己嘅信仰?

後來我一直好抗拒呢個宗教,覺得佢哋好偽善,信嘅就自己人,唔信就落地獄。後來同c6 一齊,奶奶係基督徒,曾經同奶奶嘅朋友食飯,佢哋講起有個姊妹有 cancer ,話係神比佢嘅考驗,咁我同c6問咁佢好返未?個教友話個姊妹已經過世,仲話係好事返到神嘅身邊,仲講個到姊妹嘅爸爸都係cancer死,個爸爸死後冇幾耐就發現自己cancer..其實我哋真係聽到O晒咀,話係考驗,過唔到仲話好事,成單嘢真係好自圓其說feel。

後來又有一次食飯,c6話信佛教(其實佢都只係睇下關於佛教嘅公仔書),坐佢隔離個基督教徒即刻以好差嘅眼神上下scan c6,我感覺真係好差,佢哋講到個教咁好,有本事咪令到全世界嘅人信囉!人哋唔信都唔得?有冇再霸道d呀!

公爵府

hashtag影視迷勳章

我從小到大讀天主教學校,十年前才洗禮,但直到四年前才肯定自己的信仰。我不投入教區活動,但在生活上我肯定自己有強的信念。要領略天主的聖言,是從聖經上得到,再加上我和天主之間的溝通,而不是透過神父修女,更遑論其他教友了。因此其他天主教徒是不是大愛根本不重要,我肯定天主的愛很大就是了。
我有一個好好的朋友,相識是大家都未有信仰,後來我信了天主,她信了佛教,今天更已剃度,直到今天我們仍能好好傾,大家發現雖然宗教不同,但中心思想共融。
信仰動搖不緊要的,如果思考過後仍然相信,你的信念就會更強,不失為好事。如之後不再相信了,証明天主暫不揀選你而已。
另,建議你可看看"鋼鋸嶺",真事改編,主角有很強的信仰,令人動容

echoo    發表於 17-3-7 23:54

首頁

尾頁

跳至