自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Sorry,又煩各位jm指教:女兒year10,超熱愛history,eng lit,,人類學等,能力亦很高,但學校出年ibdp 沒有以上科目揀選,只有(phy,chem,bio bm,econ,art)咁將來考完ib後想考大學,如想入history,或英國文學學院,可以嗎?因ibdp冇修過history,eng lit?
同埋熱愛以上三科,能力又高有什麼出路,同有什麼資源可幫她?

珍珠宮

回覆 sabun 的帖子

有冇獎學金申請之類?我膚淺問問。

男爵府

Can change to other IB schools with those subjects she likes

珍珠宮

減齡達人勳章

既然講得「超熱愛」,梗係轉校。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 17-3-18 07:34
Sorry,又煩各位jm指教:女兒year10,超熱愛history,eng lit,,人類學等,能力亦很高,但學校出年ibdp 沒有以上 ...
你都唔太清楚,不過以我地幾十年前的情況,若中六冇自己想讀的科,唯有轉校。
或自己自修去考,但要証明比學校知你有能力,我有同學仔自修多一科才入到心儀的大學學系,但自己要和學校商討。

子爵府

Sorry,又煩各位jm指教:女兒year10,超熱愛history,eng lit,,人類學等,能力亦很高,但學校出年ibdp 沒有以上 ...

你是那間學校?點解咁少科揀?不如轉校

珍珠宮

Eng lit都冇?太誇張了,邊間學校?

珍珠宮

仲有,中英數係必讀的(如果你有揀其他語言就冇得講了),咁英文你間學校讀咩?

男爵府

我會轉校,如果唔係好難報大學

公爵府

回覆樓主:

可以,你講果d科通常都冇 pre-requisite.

大宅

IBDP 6科一定有一科 Language A, Literature 或 Language and Literature 揀,點解你個list 冇?

珍珠宮

有,我女英文是languageA,選HL,諗住business management 選HL,同埋Bio或者Econ選HL,其他兩科SL是中文、數學

wcpcelia    發表於 17-3-19 15:28

珍珠宮

sangria 發表於 17-3-18 09:01
可以,你講果d科通常都冇 pre-requisite.
我都以前問過老師,他們都說只要ib考到某一分數,就算ibdp冇修讀history,都可考入歷史學院的。

珍珠宮

因如為一科而轉校好似不太合理,因就算轉校有history讀,叻盡取7分,但如留在原校需然不太愛bisness management, 但如也取到5分左右,相差2分但要專登轉校,好像不太值得,還有如轉校學费要多付8,9千一個月,那些錢我有想過不如等佢考完ib後,出國讀history,好了,不過唔知咁諗對不對?
雖然history不是賺錢科目(揸兜科)但女兒熱愛,我也只可support她的。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果係咁我都會選擇轉學校架

公爵府

回覆樓主:

講長遠d, 如果阿女好熱愛果三科,襯而家有機會學吓果三科"以外" 嘅嘢擴闊視野係好事。
事實上,學問呢回事其實唔一定有好單純嘅界限。
舉個例,我喜歡讀 finance, 非常不喜歡 history
但因為需要了解番d前因後果,需要讀番d金融史,都覺得如果細個讀書時可以讀多d 1900- 後西方史會幫到我對金融某方面了解。

珍珠宮

同呀女商量過,她說不會亦不想轉校,她說會keep住自己對history同英國文學的熱愛(成日看有關書藉同紀錄片等),另外比心機考好ib分數,將來考大學history或英國文學學系。

公爵府

回覆樓主:

此外,揸唔揸兜好難講。
有好多大公司 top management唔一定讀 business-related subjects的。文科理科對一個人於現今商業社會同樣具啟發性。first degree liberal d絕對係好事 (香港人唔 buy/冇耐性我明白).
總之,孩子有興趣其實讀咩都得,果種光芒,喺其實人因為其他人期望而讀某d術科身上係見唔到的。

大宅

sabun 發表於 17-3-18 09:22
有,我女英文是languageA,選HL,諗住business management 選HL,同埋Bio或者Econ選HL,其他兩科SL是中文、數學 ...

如果可以,就揀"純" literature, not lang + lit. 這科HL 足夠"照"入英國大學讀文科,當然再有history 更好。

珍珠宮

照你咁講,佢應該轉過一間有以上科目既學校,始終讀自己喜愛既科目會開心同投入好多.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至