自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥四年前在家沒工作兩年多並欠下卡數未知已否還清。

早於六年前同媽咪買樓,因為她想我儲錢。樓價180萬,當時出30萬 剩下媽咪負責她供樓,當年月入1萬2蚊付7千家用。

到今年年尾打算結婚生BB,雖然我現在月入三萬,但老細長期發脾氣及歧視大肚婆,所以未婚夫想我做全職媽媽到BB六歲,而且我和未婚夫會暫時租住會計劃置業亦可能relocate到其他國家或其他國家置業,因未婚夫係外國人。總總原因我都向哥哥解釋過....

上年都開始與未婚夫同居計劃結婚家用就付少了,現在和未婚夫處理搬屋事宜,雖然已拒絕做擔保但哥哥不停致電,終於未婚夫知道事情,縱然我已表明拒絕擔保但也覺得我家庭複雜感到擔心。我衝動下說如果你看不起我家庭也不用結婚了,最後他說沒有。

而家老公又想叫我買媽賣樓,請問大家應該點處理?未來老公佢想攞係升值既價錢而唔係本金30期,我唔捨得問媽咪攞咁多錢,而係我現在月薪8倍,賣左都幫唔到買新樓好多,何況層樓係我同媽咪...我媽爸都70歲喇 一定唔可以賣。我可唔可以俾30萬私己錢佢當係我媽賣樓?

另外哥哥方面,應該點婉拒?我覺得自己好衰唔聽佢電話唔回message 但我解釋左理由真係幫唔到,佢一開始話做擔保,拒絕左佢就提議兩年,而家拒絕左又提議8個月。請問8個月擔保人可以除名嗎? 呢d事我唔可以同屋企人講,朋友都得一個知,很迷惘,希望大家俾到意見..唔好意思文章好長,很感激有心人指點。

男爵府

回覆樓主:

吾賣樓,層樓你兩母供,關你未婚夫咩事??你要拎錢買樓,佢拎幾多?層樓名邊個??如果父母住緊更加吾賣
哥真係無辦法幫。。。比小小錢當幫手算

大宅

擔保好似唔係你話除就除到,到時都要再計過壓力測試,過到先除得,你呀哥有信心幾個月後收入會大幅增加過到壓測唔洗擔保人?

我覺得你呀哥明昆你落撘,諗住作個短啲時間呃你入局到時你想走都走唔到

至於你當年出過錢落呀媽層樓,你老公無權過問亦無權分錢吧

wcpcelia    發表於 17-3-22 18:25
Nightcat    發表於 17-3-20 19:06
funfun759    發表於 17-3-20 17:23
TingTing    發表於 17-3-20 17:01
natnat_tsang    發表於 17-3-20 16:06

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

哥哥點解要買樓?結婚?未婚妻可以做擔保
如果無特別原因,佢可以同父母住,又唔駛用父母棺材本

大宅

梗係唔賣啦,賣咗父母住邊?賣咗仲要買唔返!
阿哥嗰度唔好信佢,擔保是一世的,你是擔保人亦是借款人,業主佢名,佢供唔起時銀行只會追你唔係追佢。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

覺得你阿哥明昆你
總有離別的時候

男爵府

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...
睇完唔係好明,只回重點
1. 一定唔做擔保,你阿哥月入萬三根本唔應該買樓,你好大機會上身

2. 我估你未婚夫係唔想你借錢Or擔保你阿哥先咁做,為一個唔生性既人去影響自己家庭,唔值得

3. 你未婚夫有幾清楚你同你阿媽層樓既野?唔知內情就話當年只係借30萬俾阿媽就算,同一早阿媽還清左
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

吾明,點解要比300K你未婚夫?

男爵府

父母果度一定唔會賣樓,更加唔會拎返30萬。除非你覺得你同父母嘅感情連30萬都唔值啦。你老公對你屋企人好現實!哥哥果度唔會幫。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...

你曾經衝動提出唔結婚,我覺得你未婚夫已心存芥蒂,你仲想比30萬佢? 小心人財兩失。私己錢都係自己keep好。層樓你話阿媽養老,唔會賣。
至於唔做哥哥擔保人,其實你已經非常堅定,相信自己,不要輕易動搖。哥哥唔一定要買樓,就算買都唔一定係呢個時候買樓。

男爵府

畀面勳章

賣左樓你父母住邊?你老公養埋佢地?否則不要賣樓。
你哥果度,再hea 下佢,唔好上身。

洋房

同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收租,租就補貼家用俾媽咪。

其實婚前我想轉左名俾曬媽咪算,但未婚夫知道後一定好嬲,未結離婚都似,佢成日話我貼曬比外家,害自己阿哥。

伯爵府

1) 唔好做擔保,好大機會你要上身

2) 唔好賣樓,賣左樓你父母瞓邊?

瑪瑙宮

大廚勳章

恕我坦白,你老公好唔要得囉。。。想媽媽買咗層樓。。。仲話唔係要本金嘅300,000,而係要升左值後嘅價錢。。。咁一對幾十歲嘅老人家點算呢?樓主你又知道父母冇可能冇地方住。。。但係我唔覺得你應該自己毆300,000比未婚夫囉,又唔係之前問佢借。。。啲錢係你同埋你媽媽嘅。。。點解大家會想鑿左呢筆錢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

畀面勳章

擔保就一定唔做

瑪瑙宮

大廚勳章

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...

其實唔係攞未婚夫啲錢來貼外家,啲錢根本係你自己同媽媽一齊買嘅層樓,就算你100%送晒俾媽媽又如何啊?個舊錢不是同未婚夫共同儲喎。。。係樓主你自己架喎。。點解未婚夫要計埋呢條數呢?

養育到自己咁大,難道俾層樓媽媽住都唔得?未婚夫咁樣都嬲到要離婚?我真係會叫樓主你架之前認真考慮清楚佢個人都幾自私
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

哥哥果度唔識搞
阿媽果邊可試下加按 (不過我唔係咁鍾意個男人咁提出

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主: