自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...

嬲乜?關佢蛋治?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

擔保就一定唔會做, 根本你阿哥都未必供得掂層樓
賣樓又唔會, 賣左住邊? 就算加按攞返果30萬出黎, 咁邊個供返先.

同你未婚夫溝通多啲先啦, 中國人諗法同佢未必相同, 如果係想你夾少少錢買樓既, 咪自己私己攞啲出黎(如果有)

大宅

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...

首先,作為你未婚夫好應該一早為結婚作好計劃,而吾係見層樓升左咁多要攞哂賣樓D錢同你去買樓,咁你媽咪果份點計?首期又佢比樓又佢供,雖然你比好多家用,但你都應該諗下如果媽咪冇替你計劃會吾會有呢層樓先,外國人通常財政好獨立吾會要求家人幫忙,你自己要小心D,始終只有自己爸爸媽媽最信得過

大宅

Clarify番俾未婚夫聽,中國人傳統:一個好女婿可以養埋外家,愛屋及烏,佢已做不到,一個好女兒要考慮埋父母(孝順),叫佢尊重下你。

子爵府

不要做擔保,一定走唔到

未婚夫個度唔使理佢...

水晶宮

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...

唔可以除名的,唔好比人欺騙吧!

stagea    發表於 17-3-20 16:43

男爵府

Chowying 發表於 17-3-20 16:00
覺得你阿哥明昆你

大宅

畀面勳章

你阿哥人工太低,供唔供得掂層樓都成問題,如果有問題,你要上身就好大鑊。他當然想得很理想,首期父母出,買了層樓之後租出,有租收又有得升值。但如果租出去有問題,或是加息,租COVER唔到供,就有問題。有風險,又無收穫,真係唸唔過。

你未婚夫想和你一起結婚買樓,想你出一份。這個問題看你點睇,有人覺得買樓女人不用出錢的。如果你都想出,可以在你積蓄拿一D給你未婚夫。或是將來家用你出多一些又可以。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

阿哥個到唔好做擔保, 另一方面未婚夫, 真係要諗過先決定嫁呢個男人!!!

你同媽之間既錢銀關係, 關佢乜事?
媽間屋升值既錢要拎出來?
未嫁都咁計算

子爵府

擔保一定唔做啦,仲要用老人家棺材本做首期,搵萬零蚊。佢真係買得成,你同兩老第日就慘了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

1. 唔會賣你同媽咪層樓, 賣左老人家唔知住邊好慘, 同埋層樓你媽咪有份供.
而且你第日有機會去第二個國家tim ,倆老要有地方住

2. 你同你屋企的事其實唔使你未婚夫過問,你同你未婚夫買樓, 可以只落佢名(如果你信得過佢), 咁佢就唔會覺得你著數晒, 反而係佢著數TIM, 因為而家有辣招, 有名第二層樓俾好多稅

3. 阿哥個度梗係唔使擔保啦, 最多借錢幫下, 但預左佢冇得還囉.....

大宅

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...

我只想知,你話年尾結婚生BB,你未婚夫又叫你唔好做野到小朋友6歲,咁中間邊個養家?你未婚夫搵好多錢一個月?到時又要供樓又要養家,咁你邊有多餘錢俾外家?話我衰都要講,我覺得佢似想呃你錢!

至於你阿哥就一定唔會幫,講真佢搵得萬二蚊,請問如何可以供樓?佢其實係咪諗住學人炒樓呀?

侯爵府

你老公本身係好窮? 佢似吼住你D $

子爵府

2018復活節勳章

最愛是誰 發表於 17-3-20 16:44
我只想知,你話年尾結婚生BB,你未婚夫又叫你唔好做野到小朋友6歲,咁中間邊個養家?你未婚夫搵好多錢一個 ...
agree

子爵府

回覆樓主:

月入1萬3想買樓?唔好玩啦! 擔咩保呀? 拿屎上身, 壓力測試過唔到就一定供唔到啦!佢想用幾錢供樓?2萬3都唔駛諗啦今是今日
你未婚夫係咪見你亞哥有亞媽俾首期, 佢又屎忽痕唔執輸? 新樓係咪同埋亞爸亞媽住先?

伯爵府

好媽媽勳章

拍左幾多年拖?我覺得佢人品唔夠好,男人老狗吼住女友家庭財務狀況,咁恨果少少錢,即係唔鬆動啦,唔鬆動,點support 你做ftm,講咁多,都係是但亂噏。

呀哥,算啦。要結婚,叫佢老婆諗掂佢,唔係要結婚,咪同父母住囉,唔好諗買樓啦,佢供唔起,死左條心啦。

已刪除用户

大宅

咁你老公份人都幾⋯⋯
無論點你都已打算結婚,如我係你我會
1 絕對唔擔保哥哥,直接拒絕。
2 會同未婚夫講不賣樓,層樓你雖有名但實際未出過分毫,所以父母一日未百年都唔會郁。
3 無論同未婚夫講佢口中嘅外家係我父母,我父母養到我咁大應對佢地有反尊重囉,唔係叫貼外家

用戶要求終止服務

畀面勳章

月入萬3都要買樓

唔怪得之樓價升到..

首頁

尾頁

跳至