自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...
嘩!!!未結婚都咁講野, 佢唔俾家用屋企架????
係我樓唔會賣, 亦唔可能幫阿哥。

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

由你哥話擔保人由X年改X月,已知他是個不可信的人。

緊記勿做擔保人,否則有排你煩。

用戶要求終止服務

畀面勳章

不過如果係我:

1. 唔幫阿哥

2. 唔會賣樓

珍珠宮

樓主
-切維持原狀
。唔擔保,唔賣樓。唔攞錢出黎。
靜觀其變,小心,人心隔肚皮

翡翠宮

一定唔賣樓
一定唔幫阿哥做擔保

just say no! 有幾難; 總之no. 絕對唔做.

水晶宮

2018復活節勳章

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...

我會好鄭重要求佢唔好管我外家內政,如果佢係外國人更加會明白經濟獨立幾重要,仲要惹到兩老?一定企硬no no no

哥哥方面更簡單,唔使諗藉口,直接講no,你有自己家庭要顅,邊理到咁多

珍珠宮

其實你未婚夫有咩資格嬲? 啲層樓關佢咩事?

你當年攞咗部份首期(仲唔係全部, 而供樓主要靠你媽) 家用有部份當係供樓? 但係自從打算結婚就減家用, 又如何?

如果你真係想要返自己那份錢, 咪計返你係層樓嘅供款數出嚟, 由你阿哥頂咯......

至於要埋父母棺材本, 就太過份了。

珍珠宮

你哥、你本人同你未婚夫都有唔著

1你哥,唔應幫佢做擔保

2.你自己,唔好話人睇唔起自己同衝動話唔結

3.你未婚夫,不應謀外家層樓

男爵府

我呀哥都曾叫我做擔保,我果時自己都供緊樓所以拒絕左,跟住佢女友同佢做擔保,唔夠一年佢比人炒左,樓都斷供!如你無多餘錢真係唔好做擔保!

至於未婚夫,我想你同家人感情一定好好,父母年紀大賣左樓佢地點算!?好既男人係唔會咁同個女人計!由其你地未結婚!就算結左都係咁話!

子爵府

回覆樓主:

唔好做擔保呀…

象牙宮

2024年龍年勳章

Esther_531 發表於 17-3-20 15:49
吾賣樓,層樓你兩母供,關你未婚夫咩事??你要拎錢買樓,佢拎幾多?層樓名邊個??如果父母住緊更加吾賣
...

1 層樓唔好賣,有冇你名?

2 阿哥根本負擔唔到層樓,唔好做保人,最終可能害咗你、佢.

3 你未婚夫,好手緊?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jlam 發表於 17-3-20 16:51
拍左幾多年拖?我覺得佢人品唔夠好,男人老狗吼住女友家庭財務狀況,咁恨果少少錢,即係唔鬆動啦,唔鬆動, ...
AGREE!個未婚夫想買樓, 覺得樓主你要夾錢, 咁咪同佢講, 冇錢, 父母養到我咁大, 我問唔出。
如果佢覺得洩底, 新樓只落未婚夫名囉....

哥哥月入萬3蚊, 根本就算同父母住, 錢都唔方儲得多.....何況要買樓...
叫佢打消念頭啦....月入3萬蚊, 供樓都勉勉強強咋....何況萬3....

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

1. 亞哥買樓一定不可以involve , 否則你一世走唔甩,bk 各位已經講咗一做擔保就一世,千萬別受騙。
2. 你未婚夫何解可以叫你賣樓套現?就算父母有其他地方住唔洗無瓦遮頭,你都要自主管理資產。
當然,婚後家庭你都要出力,唔好叫老公獨自承擔。

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

層樓唔可以賣
阿哥唔可以幫
婚,自己諗下結唔結
你未婚夫好有問題!
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

子爵府

1) 企硬拒絕你阿哥,
千祈唔好做擔保,
好心你阿哥啦,
冇錢唔好學人買樓,
阿妹冇責任幫佢做擔保,
調番轉,
你話買樓,
你叫佢幫你做擔保啦不如,
睇下佢咩反應,
都痴痴地架佢!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

樓主你未婚夫好現實 , 未正式結婚都計到咁盡, 結咗婚點算呀?

男爵府

你未婚夫都好有問題,層樓關佢咩事?洗乜同佢交代?你哥哥果度,你唔可以幫佢做擔保,佢既歷史咁論盡,仲幫佢會搞到你自己。

男爵府

你阿哥月入萬三想買320萬既樓?係唔係你打錯數字阿?點買阿?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

未婚夫點解會要你賣樓?你唔賣又攞私己錢出黎俾佢?你醒下啦!講到貼外家益你老哥呢句就已足夠同佢,佢都未入門就多多事實?費事理佢!你揸緊自己啲私己錢呀,唔好搞到人又冇錢又冇,我斷言,你個未婚夫知你有層樓以為你好有錢,先叫你第時做ftm,到時叫佢養你?肯定豆都冇粒呀!

男爵府

外國人思想獨立,就算父母都唔會有錢銀瓜葛,所以你未婚夫擔心以後會唔會養買你全家。同埋買樓呢D可能佢覺得AA公平D, 就算唔AA你都要付出一部分。

不如同未婚夫傾下,話中國人觀念,絕對唔可以賣左父母唯一一層樓。不如大家租住先,都你有錢先買,將個波比返你先生。

首頁

尾頁

跳至