自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...

千萬 千萬唔好做擔保人,唔係就限錯難返,唔好心軟啊,啊哥都冇得傾

大宅

回覆樓主:

一單還一單,你哥果度你唔做擔保佢無你符。
你同媽咪層樓,可以講係自己既家事果三十萬邊個出都好,都唔係未婚夫做表態,除非你認同做法,呢啲係婚前財產,你自己絕對有權話事,就算攞返都唔駛比佢知道全部。

珍珠宮

回覆樓主:

你哥冇誠信。絕不能幫。一定有手尾跟。
你同媽媽層樓關你未婚夫乜事。

水晶宮

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 16:08
同未婚夫買左樓就會聯名,佢會攞大部份錢出黎但希望我夾少部分,所以就話賣左我同媽咪層樓,當初層樓用黎收 ...

呢層樓用嚟收租,咁你不如供比你哥住咪唔駛做擔保

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

係咪誤會咗你未婚夫意思?我認為無人會好似你文中佢咁,邊好意思提出呀,老公都係咁講,何況未婚夫。

子爵府

Asdfghj1234567 發表於 17-3-20 15:44
哥哥要買樓,計劃買320萬,首期由爸媽棺材本支付。因為佢月入1萬3過唔到壓力測試,所以想搵我做擔保。哥哥 ...

阿哥當然有問題

不過未婚夫都好唔到去邊! 我反而建議樓主要想清楚是否應該嫁呢個人!

伯爵府

外國人原來都咁計較架,我以為外國人好大方

珍珠宮

回覆樓主:

你老公嘅諗法好唔要得喎,咩貼外家咁難聽呀?層樓係以前同阿媽一齊買架喎! 樓一定唔賣,賣左係咪你老公會接埋你父母一齊住先

洋房

其實未婚夫係有錢的,唔稱上富豪,但佢白手起家珍惜一分一毫,所以買支油都要講價都要諗兩個鐘。除了對佢自己好,對我都叫做唔錯。佢既兄弟姐妹一結婚後就冇再俾錢屋企,所以認為我都唔洗俾(佢爸媽響外國都係一個教書一個校長有退休金梗係唔洗人照顧。)

好細個搬出去做野,最高峰時三份工,打算同初戀8年男朋友一齊買,分手後搬返屋企自最自棄,最後尾果年大學媽咪睇唔過眼就叫我俾首期買樓,當時細個媽咪話乜就乜,加上一畢業就做銀行,所以借貸成數高就買了,一直我都供下唔供下,媽咪打理同收租(交稅啊雜費啊)。我唔會同媽咪攞返$$,冇媽咪就冇我今日。見之前既回覆,婚前財產,婚後老公冇得分我同媽咪層樓吧(婚前財產)?而家都係想賺多一日錢得一日錢,希望將來留俾Bb同仲可以俾媽咪..老公如買樓要我俾,我都可以俾少少既...哥哥真係冇辦法...

最後岩岩打左俾媽咪,希望佢唔好拎棺材本出黎,唔夠錢供之類。提醒佢小心表達,哥哥以前唔如意都會發脾氣掟野掟到媽咪腫曬。唔知咁做岩定錯,但唔講我怕媽咪受傷,打左俾媽咪講阿哥錯處我好難受...未婚夫更加唔係傾訴對象..只好上黎抒發...

十分感激各方既回覆提醒.. 指證我可改進既地方

侯爵府

你同老公如果買樓,你都要比雙倍stamp duty,你計左未? 哥唔洗諗,13k 買到都供唔到,你上緊身,媽層樓更加無可能賣,佢棺材本,唔係個個屋企都一樣情況,educate 一下你老公吧

首頁

尾頁

跳至