自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唔該大家先

請問有無人抄低呀蘇之前教既吉列石班食譜呀 ?
其中一個過程係唔係 :

D 魚醃完之後, 先搽蛋漿
跟住撲麵粉
再撲麵包糠

咁撲完麵粉後要唔要再沾蛋漿先再撲麵包糠 ?
最尾那個步驟係唔係要將多餘的麵包爆凳走佢 ?

我試炸完後, 黑蚊蚊 ? mouth: 我見呀蘇炸出黎那些好金黃架播

禁止訪問

水晶宮

原文章由 s2 於 08-12-29 12:50 發表

油溫咁岩所以黑蚊蚊(太高溫)

但較細左火之後, 舊石班好似油淋淋咁 mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

我記得係生粉-->蛋漿-->麵包糠 --> 炸之前再麵包糠.

以前家政堂MISS都係咁教.

可以上TVB到睇多次ma.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 08-12-29 12:54 編輯 ]

水晶宮

原文章由 YanYan0116 於 08-12-29 12:53 發表
我記得係生粉-->蛋漿-->麵包糠 --> 炸之前再麵包糠.

以前家政堂MISS都係咁教.

可以上TVB到睇多次ma.

唔該晒

我發現一定要有人幫先可以快手快腳做晒D工序
仲有要戴手套做, 因為用筷子唔便, 用手就搞到D 手指頭GEL D 蛋撈麵包糠, 好撈攪

但雖然之前炸果次係黑蚊蚊, 但都好脆口

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 上校車 於 08-12-29 13:00 發表

唔該晒

我發現一定要有人幫先可以快手快腳做晒D工序
仲有要戴手套做, 因為用筷子唔便, 用手就搞到D 手指頭GEL 晒D 蛋撈麵包糠, 好撈攪

但雖然之前炸果次係黑蚊蚊, 但都好脆口
...

想問下你買什麼魚來整, 亞so個條係3佰幾的游水班, 當然好食啦.

侯爵府

好媽媽勳章

我用雪藏龍利柳,$10 pack,好食,囡囡(3 years old)吃了2 bowl rice and 4 pieces of fish!
[img align=right][/img]

珍珠宮

下次如果有焗爐, 可以唔洗炸咁油, 我之前買左d手指魚, 都係放焗爐, 冇油之餘, 仲可以睇住佢變到金黃就攞出黎, 正呀~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

原文章由 YanYan0116 於 08-12-29 13:14 發表

想問下你買什麼魚來整, 亞so個條係3佰幾的游水班, 當然好食啦.

普通人家邊有佢咁富貴買300 蚊魚返黎整
我去百X 買3X 蚊既魚柳咋
個樣黑D, 但都好好味

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-29 13:26 發表
下次如果有焗爐, 可以唔洗炸咁油, 我之前買左d手指魚, 都係放焗爐, 冇油之餘, 仲可以睇住佢變到金黃就攞出黎, 正呀~

你有無在盤底掃油呀.

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-29 13:26 發表

屋企果個焗爐只可以焗下多士或者麵包咋, 咁大陣象既野搞唔掂

侯爵府

原文章由 上校車 於 08-12-29 14:18 發表

上校車 ~ 乜你今日放假咩, 可以整炸魚, 唔洗睇住個市

水晶宮

原文章由 mum-LCC 於 08-12-29 14:36 發表

上校車 ~ 乜你今日放假咩, 可以整炸魚, 唔洗睇住個市

唔係今日整呀, 我早幾日整左, 但效果唔好
想31 號開 party 再整之嘛
個市一池死水, 無咩好睇

珍珠宮

原文章由 YanYan0116 於 08-12-29 14:16 發表

你有無在盤底掃油呀.

冇架~~ 不過我有用焗爐紙墊底~

另外就咁用烤架都ok, 因為有面包糠, 不太容易痴底!

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-12-29 14:18 發表

一樣ok架~~ 不過要開耐少少咁囉~

我以前部焗爐仔一樣冇得較度數, 只有上下火同時間, 一樣可以焗曲奇同煮送!

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-29 15:53 發表

一樣ok架~~ 不過要開耐少少咁囉~

我以前部焗爐仔一樣冇得較度數, 只有上下火同時間, 一樣可以焗曲奇同煮送!

講開又講, 有次懶醒咁用個爛鬼焗爐仔焗D湯渣
即係D薯仔番茄紅蘿白湯果D
畢起D 薯仔諗住加D Cream 焗薯茸啦
點知焗左成大半個鐘先得
成餐飯都食完, 仲俾人噓我添

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-12-29 15:55 發表

講開又講, 有次懶醒咁用個爛鬼焗爐仔焗D湯渣
即係D薯仔番茄紅蘿白湯果D
畢起D 薯仔諗住加D Cream 焗薯茸啦
點知焗左成大半個鐘先得
成餐飯都食完, 仲俾人噓我添 ...

係架~~ 焗爐係要耐d先熟架d野食~ 我每次用親都至少大半個鐘!

不過咁, 我屋企得2丁友, 食飯最多咪一碟肉一碟菜, 咁開飯前一個鐘掩肉連放入焗爐, 之後洗米煮飯, 跟住洗菜烚菜, 一個鐘岩岩好呀~~
有時有心機有時間, 咪中間蒸多碟水蛋囉~

你個焗爐仔係咪玻璃門架? 聽聞加返塊鍚紙com住塊玻璃會快d熟架d野食, 不過我未試過真定假呀~

但你d薯仔煲完湯應該已經好林架啦喎~ 點解仲要焗咁耐既? 你係咪想焗到變金黃色呀??

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-29 16:07 發表

係架~~ 焗爐係要耐d先熟架d野食~ 我每次用親都至少大半個鐘!

不過咁, 我屋企得2丁友, 食飯最多咪一碟肉一碟菜, 咁開飯前一個鐘掩肉連放入焗爐, 之後洗米煮飯, 跟住洗菜烚菜, 一個鐘岩岩好呀~~
有 ...

係有玻璃門既焗爐仔呀
上次屋企開PARTY 得7-8 個人之嘛
煲完個湯諗住D 湯渣唔o徙焗埋變薯仔茸,
就係想焗到變金黃色, 等成大半個鐘
點知食晒D 主菜, 兜焗薯茸仲未食得
都係炸乾手淨腳

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-12-29 16:49 發表

係有玻璃門既焗爐仔呀
上次屋企開PARTY 得7-8 個人之嘛
煲完個湯諗住D 湯渣唔o徙焗埋變薯仔茸,
就係想焗到變金黃色, 等成大半個鐘
點知食晒D 主菜, 兜焗薯茸仲未食得
都係炸乾手淨腳 ...

下次試下剩係開上火, 加d芝士粉係面, 好快就會變色架啦~~
反正d薯仔已經熟晒啦麻~~

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-12-29 16:58 發表

下次試下剩係開上火, 加d芝士粉係面, 好快就會變色架啦~~
反正d薯仔已經熟晒啦麻~~

我覺薯茸係加左cream, 牛奶, 面再洒左D芝士粉架啦
又費時買過部大焗爐, 屋企邊有位放丫

首頁

尾頁

跳至