論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請過幾個姐姐,只有一個完約(仲要她六月時扭計走,我每月➕400的情況下),其它的都有大大小小的問題:偷用八達通、清潔不乾淨、整爛野、黑面、煲電話、不叫不做、放假提前走不準時返、大食(一餐吃20元肉丸和三包公仔麵),等等。我看化了。一定要忍(否則開心的是agent),同埋要明白每個工人一定有有問題。新來的工人又多一樣:阿女病了我接個女突然返來發現她將內衣褲和兩件衣服扔進7kg洗衣機洗(2個幾鐘),幹了後發現她黑色上衣染到我女一條褲灰色!我真是好討厭班工人。為免荷包傷,我忍她!

珊瑚宮

陽奉陰遗
玩具萬歲!

珊瑚宮

玩具萬歲!

珊瑚宮

叫佢赔番條褲

玩具萬歲!

侯爵府

妳那個真的好大食

果然是一篇好文

子爵府

其實每個姐姐總會有一些缺點,不是把所有缺點集於一身就可以,玩手機係通病,我做法係你完成工作有空閒時間我不管,我比較少聽到姐姐大食,嘴勺揀食物就好普遍,我姐姐都係,好多時叫都唔食。

大宅

回覆樓主:

各位日頭只有姐姐响屋企既jm,要留意洗衣機問題,佢地會濫用洗衣機,我炒左個bun,每日開1機或2機洗佢自己衫,試過一機得2塊抹身毛巾加一件T,當時佢污衣籃仲有大半等洗,我朋友個bun一樣

象牙宮

Olympics 發表於 17-3-25 08:29
請過幾個姐姐,只有一個完約(仲要她六月時扭計走,我每月➕400的情況下),其它的都有大大小小的問題:偷 ...

* 加400/月还扭計? 那和無附加費, 一樣扭計.
省 400, 我去做 facial 好過。

工人的特証:
每月➕400的情況下, 扭計走= 扭計
偷用用八達通、 = 偷錢
清潔不乾淨、
整爛野、染到衣衫
黑面 = 不用看對方咀臉
煲電話、= 不自律
不叫不做、叫了不做, 叫了做一半 = 不自動。
放假提前走不準時返、 = 不自律
大食(一餐吃20元肉丸和三包公仔麵), 咀刁, 最好, 最貴

工人很犯殘的。 不時改 變策略, 想方法, 怎防止工人罪惡? 。 非忍 。
1. 有 back up = 扭計, 跳糟午, 故意 不用怕...
2. 防止 = 行為上 偷竊, 自律
3. 檢視 = 工作上, 不乾淨, 不認真, 叫不做.....
4. 自動, 自律, 做好事, 也要贊。似訓練狗仔一樣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-3-25 11:20
* 加400/月还扭計? 那和無附加費, 一樣扭計.
省 400, 我去做 facial 好過。
加400/月还扭計? 那和無附加費, 一樣扭計--->得1想2每月加人工未必係最佳既方法, 你講得岩, 同冇加有時真係冇乜分別, 年尾睇表現獎賞好過

333s    發表於 17-3-25 14:04

大宅

都好離譜下,我未試過有姐姐咁

大宅

我唔會加人工,但會出bonus...又一壞手勢僱主 唉
食你$20丸3包麵好離譜.....見唔洗錢搏晒老命食 賤人

男爵府

回覆樓主:

我工人都大食,不過兩包麵,冇三包咁恐怖,多飯,大餸(食量差不多等於我一家兩大一小加埋)。佢嚟咗快一年半,依家比嚟時雙倍咁大隻。

珍珠宮

KulookFung 發表於 17-3-25 21:05
我工人都大食,不過兩包麵,冇三包咁恐怖,多飯,大餸(食量差不多等於我一家兩大一小加埋)。佢嚟咗快一年 ...

我上一位海外菲都三餐食飯,早餐就要蛋炒飯,每次碗飯都比老公大碗,而且仲好挑食,菜心只食葉(唔食包、公仔麪和蛋糕--佢話無益)

侯爵府

歌莉泡泡 發表於 17-3-25 15:02
...

我一定會炒依D人

侯爵府

老實說,今時今日,agent fee 大部份成萬元。我們炒得多少個姐姐?

而且,有老有嫩之家庭,那兒找來b 計劃?炒一個姐姐,前前後後要2-3 個月。

最重要,新姐姐的質素可以更差。

樓主的summary 好好笑,應是綜合這些年的"心得"了!

總之,無期望便沒失望。姐姐做好張"to do " list, 收貨了!但千萬別加人工。我贊成"花紅"或"大利是"的。未到最後一刻,也不要disclose 給姐姐聽。

不過,為健康著想,真的要控制姐姐的食量!我屋細,塞不落"肥婆"
近日黑心肉那麼,可能去了制造肉丸的,別吃那麼多了!

去街市買$10 有3 斤的菜/ 蛋/ 美國大大雞批/ 759的米($110 共16 kg, 仲減$10) . 今日parkn 有$21, 4 條鯖魚(獨立包裝),我姐姐用辣椒炒,不知多開心!

男爵府

Petonemama 發表於 17-3-25 10:56
各位日頭只有姐姐响屋企既jm,要留意洗衣機問題,佢地會濫用洗衣機,我炒左個bun,每日開1機或2機洗佢自己 ...

有無諗到咩對策

伯爵府

我以前呀賓都係咁,
叫佢地布門口地毯等一定唔可入機洗
我會機洗bb衫唔想洗衣機太污租
趁我出左去就機洗
發現左我叫佢冇下次
下次味一樣
佢地係咁,不自律
要人管,又要面,自負
所以國家貧窮

大宅

hilaryashley 發表於 17-3-26 09:58
有無諗到咩對策

我限佢一星期2機,佢黑面,話吾夠衫著,我叫佢急著嗰d手洗

侯爵府

Petonemama 發表於 17-3-26 13:18
我限佢一星期2機,佢黑面,話吾夠衫著,我叫佢急著嗰d手洗
吓?一星期兩機也不夠?她來做 fashion model?

侯爵府

歌莉泡泡 發表於 17-3-25 15:02
...

我都唔會加人工,連bonus都無、最多每年得$200新年利是、一個做左4年、一個就黎六年、睇彩數吧,bonus 我都覺得係壞手勢

首頁

尾頁

跳至