論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hker 發表於 17-3-26 01:06
老實說,今時今日,agent fee 大部份成萬元。我們炒得多少個姐姐?

而且,有老有嫩之家庭,那兒找來b 計劃 ...

都係嘅,好彩我搵到好平的agent 同有back up ,所以可以成日換人,不過我都會比三個月磨合期,我又唔中意姐姐唔聽話自以為是,所以遇到好真係好難

大宅

bigyanb 發表於 17-3-26 21:51
都係嘅,好彩我搵到好平的agent 同有back up ,所以可以成日換人,不過我都會比三個月磨合期,我又唔中意 ...
但係成日換都煩,又要時間,變左返唔到工?遇到好係咪真係萬中無一呢?
睇返呢到姐妹呻既事情,好似好多都係咁,我而家真係驚左印尼姐姐呀,比佢地攪到就快癲

侯爵府

pylau 發表於 17-3-26 22:39
但係成日換都煩,又要時間,變左返唔到工?遇到好係咪真係萬中無一呢?
睇返呢到姐妹呻既事情,好似好多都 ...

我地用的價真是好平,同埋我自己唔忍工人㗎,仲有我返工flexible同兩邊呀媽都得閒,因為我好憎工人博咀,你煑又唔得湊仔又唔得仲要博咀又慢吞吞所以咪由佢流失

大宅

bigyanb 發表於 17-3-26 22:59
我地用的價真是好平,同埋我自己唔忍工人㗎,仲有我返工flexible同兩邊呀媽都得閒,因為我好憎工人博咀, ...
我都覺得要日日對住,日日受佢氣真係好難頂,但好似十個有九個半都駁咀....=(

大宅

屋企的植物就來亁死都不會淋水。日日做野慢吞吞,十分慢,叫她擺植物under 陽光。她居然拿羅落樓下去。有一次,我令好多衣服,她落來羅上去一半,交代她羅BB車落樓下讓我推另一袋去表妹家。解釋了五分鐘,問她明白嗎?她急急腳上去,邊走邊說明白。等了她十幾分鐘(平時我上落五分鐘),她居然羅兩張櫈仔落來,還有一袋書。我真是氣到在大堂話她。我趕時間的。不明白又死蠢。在家沒有野做又不增值自己。我真是覺得天生的。好彩就請到個醒的。我請的幾個都是印。下次要試下菲。

大宅

回覆 Petonemama 的帖子

我工人也是很過份,比佢一星期開兩機衫,佢好似覺得唔駛比水電和洗粉咁,每日換三套衣服。每換季就攞D衫褲出來全部洗一次才穿著。後來比我發現後就警告佢如再發生以後就全部手洗+收佢水電費。咁佢先即刻每日只換一套衫!全屋時常晾佢D衫,我們的衫係無地方晾的!

侯爵府

bpwwp 發表於 17-3-27 11:15
回覆 Petonemama 的帖子

我工人也是很過份,比佢一星期開兩機衫,佢好似覺得唔駛比水電和洗粉咁,每日換三 ...

其實佢地係咪唔怕炒架

男爵府

回覆 Evachau 的帖子

哈哈..我個印姐同你個相反, 她最愛食蛋糕公仔面同埋面包, 仲有薯片零食朱古力, 啱啱來時無乜嘢, 但係我同老公都有習慣等個仔訓左之後就食零食, 佢見到之後就成日自己買零食來食(用我啲買餸錢, 仲要比返張單我, 專揀無特價果啲來買自己食), 我啲果jam花生jam 買返來唔夠一、兩個星期就見底, 每次我搽果陣已經無左大半, 後來食得方包多嫌悶(我買的面包早餐佢可以食, 因為我無另外比飯錢, 我包三餐), 就唔食方包, 等我買有filling面包先食, 又話佢午餐唔想自己煮, 要買飯盒 ; 叫我比錢佢買;

珍珠宮

laibebemama 發表於 17-3-27 17:06

哈哈..我個印姐同你個相反, 她最愛食蛋糕公仔面同埋面包, 仲有薯片零食朱古力, 啱啱 ...

我家印姐就唔like印尼麪(老公以為佢like, 仲買定),點知我見未開過,才知道佢自己鐘意韓國麵和買了Lipton 玫瑰綠茶!因為我和老公到慣了到公司附近吃早餐,所以通常叫佢自己買餸時才買自己早餐,但我們從不問佢拎單(根本唔知佢食乜買乜)

男爵府

回覆 bpwwp 的帖子

我工人都係架, 之前日日自己開一次機, 一小時, 只洗一套衫同內衣褲; 之後叫左好多次先隔日洗, 仲要底褲唔手洗照落機, 係咪有問題?? 講左好多次仲要扮唔明, 我同佢講, 你唔手洗內衣褲一係同埋我全家果啲衫一齊洗, 佢先肯手洗內衣褲。

別墅

Evachau 發表於 17-3-25 21:23
我上一位海外菲都三餐食飯,早餐就要蛋炒飯,每次碗飯都比老公大碗,而且仲好挑食,菜心只食葉(唔食包、 ...
我個姐姐好挑食, 同親戚一大班人食飯, 見楪雞一出, 一手就拿最好這件, 平時做野又沒這快手. 失禮死人.話佢又扮可憐, 好唔開心. 不過都唔改!
西蘭花唔食桱.

珍珠宮

littlelamma 發表於 17-3-27 17:22
我個姐姐好挑食, 同親戚一大班人食飯, 見楪雞一出, 一手就拿最好這件, 平時做野又沒這快手. 失禮死人.話佢 ...

之前帶那位菲公主同朋友親戚食生日飯,佢竟然無主動幫忙抱BB, 自己顧住食龍蝦和叫人拎茶壺俾佢,搞到其他人都話佢知唔知邊個才是主人!

侯爵府

laibebemama 發表於 17-3-27 17:06

哈哈..我個印姐同你個相反, 她最愛食蛋糕公仔面同埋面包, 仲有薯片零食朱古力, 啱啱 ...

叫佢食蕉,我自己都冇飯盒食呀

男爵府

bigyanb 發表於 17-3-27 18:17
叫佢食蕉,我自己都冇飯盒食呀

其實佢做完一般家務係有好多時間休息,所以我叫佢買送自己買送煮飯,唔會另外比
仲要佢mark低買送錢

侯爵府

laibebemama 發表於 17-3-27 18:58
其實佢做完一般家務係有好多時間休息,所以我叫佢買送自己買送煮飯,唔會另外比
仲要佢mark低買送錢
...

我乜都要單兼從未買過飯盒佢食

子爵府

陰公!請著個咁既人真係好慘!
啲工人個個都係試你底線!
所以我經常check佢地,小錯就溫馨提示算!
但起碼俾佢知道我睇得緊,唔夠膽咁放肆!

大宅

回覆 laibebemama 的帖子

佢哋最鍾意係屋企無人時偷偷開機洗。希望不知不覺。我有時覺得自己好似秘密警察咁時常要突然檢查。總之唔可以留低佢哋一個人係屋企太耐!
我舊工人試過以為我哋會夜返,買D貓魚返來煎,煎到全屋都好腥!

大宅

回覆 bigyanb 的帖子

你講得對呀!佢吔係不段試你底缐。

男爵府

Msolivialeung 發表於 17-3-27 22:07
陰公!請著個咁既人真係好慘!
啲工人個個都係試你底線!
所以我經常check佢地,小錯就溫馨提示算!

人就係咁,冇人check住管住唔會個個咁自律,所以我都係會自己睇緊d,得閒就睇下佢搞乜,見到做錯就whatsapp佢
佢知有人check 住就唔會亂咁來。試過兩次佢開電視比我小朋友睇,我cam見到即刻叫佢關電視,之後佢就冇再開

男爵府

bpwwp 發表於 17-3-27 22:34
回覆 laibebemama 的帖子

佢哋最鍾意係屋企無人時偷偷開機洗。希望不知不覺。我有時覺得自己好似秘密警察 ...

哈哈,我個都係,不過我有個污衣藍比佢放要洗嘅衫,每日放工返來見到(emoji)面冇衫,即係開左機。我比佢隔日冼,一次用最慳電mode(大約半小時)套衫其實已經好乾淨,如果佢唔聽我會晤洗佢開機,等我收工先洗同晾。

首頁

尾頁

跳至