論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1010k 發表於 17-3-28 09:01
如何發現黑衣人?
僱主冇鍞房門瞓,聽到有声,起身
工人即衝出房,僱主衝出,工人想衝入厠所,僱主即刻從後扯實佢,見佢一身黑衣,死口唔認,話去厠所!

佢哋偷嘢當食飯,閒事,唔驚,唔差耻!

男爵府

回覆 Jin2012 的帖子

佢只係夜係我媽度訓,係佢要求的佢話我媽張床大同可訓一間房

男爵府

回覆 tuenmunoasia 的帖子

係佢自己要求

子爵府

豬POOHPOOH 發表於 17-3-28 10:44
回覆 Jin2012 的帖子

佢只係夜係我媽度訓,係佢要求的佢話我媽張床大同可訓一間房 ...
咁已經犯法,工人主動要求或僱主要求無分別,長期不在僱主家留宿都係犯法,到時姐姐話你迫你估入境署會信誰,無論什麼情況下僱主百分百有事。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 豬POOHPOOH 的帖子

你查清楚法例先啦, 免得有手尾跟

翡翠宮

回覆樓主:

4萬喎,如果係佢偷,無可能一次過
你應該要set up cam 繼續留意

不過同時你要佢返合約地址住,驚你報警佢咬返你轉頭

男爵府

咁工人不在家留宿而偷錢咁係就唔係犯法?
僱主會有乜事?

子爵府

豬POOHPOOH 發表於 17-3-28 11:01

咁工人不在家留宿而偷錢咁係就唔係犯法?
佢偷錢當然犯法,我只係話你安排佢到非合約地址過夜亦係犯法,工人會報復,你報警時一定話工人係你阿媽家住偷佢錢咪即係證明你係佢僱主容許工人不在你家留宿的證據囉。

男爵府

宜家講緊佢偷錢,又講工人會報復,又話證明容許,又話證據.............
又如何

子爵府

既然已肯定佢係賊就唔好留個賊係家啦,有得一次又會有第二次,防不勝防,至於是否報警真的要考慮一下,姐姐唔係被斷正有確實證據,你報警佢未必有事,到時佢走人可能會報復反咬你。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

工人偷錢犯法係一件事.
工人不在訓的地方, 又係另一件事.

你要有證據, 試吓mark down money number, 是否可人贜並獲. 到時記得報警.
但你亦預咗同immigration解話點解工人會在你媽度住.

唔通你媽住隔離, 工人去你媽度偷錢, 可以甩身?

大宅

我工人今年10月已經做咗六年,原來佢響上年年中開始已經開始偷用我仔八達通幾十蚊,當時老公見銀碼細叫我放過佢唔好炒工人,點知聖誕節前後俾我發現佢趁我沖涼嘅時候入我房偷我銀包內啲錢,三日偷左$1000。

經過一輪查證,佢應該偷過唔止兩三次,錢同金飾都有偷。我知道嘅時候當然好嬲但,係我要返工有有兩個細路要照顧,有冇其他人幫到我,所以我要先請到新工人來我屋企先可以炒個賓賓,我二月中簽咗個印印但係到今日先至話俾我聽印尼啲文件剛剛完成,即係我仲要等多個令月先可以炒個賊

大宅

我之前已經問咗警察防止罪案調查科,阿Sir 都係話要影到賓賓偷個刻 同埋記低銀紙號碼先至有力致佢罪。我呢幾個月成日都想裝佢,但係佢真係好忍得手冇偷過野,所以我都擔心到同賓賓攤牌嗰日都捉唔到佢,到時我唯有同佢鬥大,睇下佢會唔會心虛肯自願離職,咁我就唔使比一個月通知同埋長服佢。

曾經有Agent同我講我呢個case 炒工人都可以唔賠比工人,到時告到勞工處,就算我輸咗都係賠返原來要俾嘅數俾賓賓,唔會罰我陪多啲錢,所以我可以同佢鬥,博工人自己心虧未必咁搞大件事,亦都唔想俾新僱主知道佢有麻煩野。

有冇人知道係咪真係若我唔賠長服,被告上勞工處,就算輸左都只係賠返原來的數?

珊瑚宮

胆大生毛。点会心虚?擘大眼講大话。七情上面流淚就叻

玩具萬歲!

男爵府

回覆 Etcetc 的帖子

就算你抄底錢的號碼佢今晚偷左,你都唔會捉佢住,你都要等到新工人來先可以炒佢,到時d錢都用左啦點人贓並獲? 所以係咪真係要錄到佢呢先係證據.當到時真係捉到,咁佢偷左你d裝飾攞左出去賣d錢又寄左返去到時佢點有錢比返你。
工人真的信唔過,在你家打左6年工都唔知偷左你幾多野

大宅

無錯, 就算工人今日再偷錢我都唔可以報警住, 我只希望可以拍到佢偷野果一刻作籌碼, 到同佢攤牌果日可以大佢話已有証據可以俾阿SIR 睇, 咁佢或者會肯自願辭職。

其實最理想當然係報警將佢繩之以法, 但我工人實在太精了, 可能佢估我已發現, 所以近兩三個月我SET 哂針孔影住個手袋, 但佢一次都無行埋個手袋到。

大宅

豬POOHPOOH 發表於 17-3-29 11:04
回覆 Etcetc 的帖子

就算你抄底錢的號碼佢今晚偷左,你都唔會捉佢住,你都要等到新工人來先可以炒佢,到時 ...
個工人就係之前一路OK 我地先續佢第三張約, 我之前一直無懷疑佢亦無偷睇佢D野, 點知近半年先發現佢手腳唔乾淨, 真係好失望同嬲佢原來一直都向度扮野。

當我發現佢偷我錢之後再偷睇返佢D野, 發現左有押票(贖票?) , 總之張票有佢個名, 張票寫低有條金鏈同我唔見左一段日子嘅金鏈係幾乎一樣重。我為免打草驚蛇, 只有影左張相無收起張票, 都諗住到時拿出來做籌碼咋。

大宅

佢地唔會認架。。。咁多錢,返到鄉下起大屋LU~
就算坐牢又點,返到去都係做有錢人。。
要有證據先可拉佢,拉左佢咩都唔洗賠了~

子爵府

Etcetc 發表於 17-3-29 11:48
個工人就係之前一路OK 我地先續佢第三張約, 我之前一直無懷疑佢亦無偷睇佢D野, 點知近半年先發現佢手腳唔乾 ...
你要攞起張當票
佢掉咗,你贖唔返

影咗冇用,佢話條鍊係佢架,係佢朋友㗎

大宅

Etcetc 發表於 17-3-28 23:47
我工人今年10月已經做咗六年,原來佢響上年年中開始已經開始偷用我仔八達通幾十蚊,當時老公見銀碼細叫我放 ...
原來佢地真係有可能會趁僱主沖涼時入房偷野啊?我之前沖涼或者入廚房煮飯都不鎖房門,櫃筒冇鎖個,都唔知我屋企個點樣。不過我唔會擺個多錢係屋企。遲點都check check 先,佢辭職就快走。

首頁

尾頁

跳至