在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我見company secretary真係好多工, 又好搶手, 但係一把年紀, 驚考得嚟都50, 仲有冇用呢?

大宅

ymc2727 發表於 17-3-27 20:41
我見company secretary真係好多工, 又好搶手, 但係一把年紀, 驚考得嚟都50, 仲有冇用呢?
...

那裡讀?

伯爵府

回覆樓主:

我未詳細睇, 不過讀business多數有exemption, 8張paper exempt幾張, 考幾張, 買past paper 操, 讀完考, 咁啦

男爵府

你本身有無經驗?牌都係其次,啲hands-on野你識唔識先

伯爵府

seasky21 發表於 17-3-28 11:30
你本身有無經驗?牌都係其次,啲hands-on野你識唔識先

做開上市公司, serve c-level executive, 不過冇跟com sec嘢, 可以講冇experience, 係咪即係可以打消呢個念頭呢?

男爵府

ymc2727 發表於 17-3-28 13:05
做開上市公司, serve c-level executive, 不過冇跟com sec嘢, 可以講冇experience, 係咪即係可以打消 ...
如果你係有心,咁你就去搵啲相關經驗做住先,有無牌都只係錦上添花,最緊要你識做,如果你等到有個牌然後先入行,唔係話唔得,由assistant做起囉,我估有9千至1萬。

別墅

...

你要計算下自己仲有幾多年做野?畢竟工作人生可能已經過左2/3,現職人工唔係太低你轉行代價會不少,做com sec好忙又要好細心,做錯野影響會好大,我見做親都好忙,返工忙到放工,連吹水時間都無

再者,HKICS唔易考,合格率超低

別墅

seasky21 發表於 17-3-28 14:29
如果你係有心,咁你就去搵啲相關經驗做住先,有無牌都只係錦上添花,最緊要你識做,如果你等到有個牌然後先 ...

同意,但人工可能唔止咁低,要睇入咩公司同本身求職者背景

伯爵府

LapHo 發表於 17-3-28 19:08
你要計算下自己仲有幾多年做野?畢竟工作人生可能已經過左2/3,現職人工唔係太低你轉行代價會不少,做com ...

所以struggle梗值唔值得投資, 見小朋友已經中學,本身有master, 只係想讀d 有專業資格嘅嘢, 真係時勢唔好4字尾至比人裁, 都叫有兩手準備咋,不過而家沉沉地

複式洋房

...

讀咗永遠都係自己嘅,如果係有興趣有時間有錢就去讀啦⋯⋯學多樣冇壞。我本身做會計但接觸好多co sec嘅嘢,每次搞完一單野都好有成功感而且又可以知好多高層次嘅嘢感覺好有挑戰性,比起做會計感覺冇咁悶同死板,所以我都諗住去進修下將來多個選擇

男爵府

呢個年紀讀com sec,有點像雞肋。

妳有冇諗過讀完後希望賺幾錢一個月?4X要由底做起,同做admin 的收入差不多。 人工高的com sec,一定係要有實戰經驗,同埋趕死線時,可能要做得好夜。

但係公司要請junior,應該會請畢業生。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

ymc2727 發表於 17-3-28 19:28
所以struggle梗值唔值得投資, 見小朋友已經中學,本身有master, 只係想讀d 有專業資格嘅嘢, 真係時勢唔 ...

Hm ...如對co sec工作有興趣,而又有時間..,讀下都無防,記得好似係注冊做學生起6年內要考哂,一份一份來考,都唔會好吃力掛.....

個考試內容都幾practical, 如果真係做呢行,應該都會有幫助...

首頁

尾頁

跳至