論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前海外請的新姐姐終於來了,同我個女都好快熟悉,玩得埋。不過時不時會望下我地,好留意周边发生的事,行過的人。我簡單介紹左工作職責後,佢就话很好,話以前係馬來西亞好多野做,話我地好好人,希望在这里长做。不過第一日只要我出來陪囡玩,佢就返房玩手機,有一次我囡去搵佢,同我囡一起睇,聽到佢系度介紹,似乎睇緊佢女的照片。當晚10點,我地仲未返房訓,佢已經自己沖涼,跟住同我囡講晚安后自己入左房。我當時的感覺很不好,第二朝就同佢講,唔可以成日入房玩手機,等我地入房先沖涼。當然我講之前,又贊左佢好多,願意同小朋友親近之類的。琴日一日冇再入房。教佢做家務清潔,感覺不是太醒目,好多野講幾次先記得。琴晚主動同我講,今朝佢放假前幫我抹完地下。我笑說好,多謝你。本來挺開心的,覺得呢個工人算願意好好做的,點知今朝我係個CAMARA中見到佢只系好快咁抹左一次(平時我們要求抹兩次)同埋小朋友張墊下的地板都冇抹,好快甘搞定左。。。。。
將來需要呢個姐姐照顧三歲的囡囡和一個初生嬰兒呢,睇現在的情況,我都覺得冇辦法放心。。。。
佢地啱啱來,是不是要還中介钱的?

水晶宮

回覆樓主:

1) 已經10pm, 你地又在廳睇住小朋友, 何解工人不可去沖涼? 你地如11pm 都唔入房, 工人都唔可以沖涼?

2) 星期日工人肯放假之前抺下地,你就嫌佢抹得求其; 工人如唔抹, 如何?

BEBIBE    發表於 17-4-3 15:02

禁止訪問

象牙宮

woodyniu 發表於 17-4-2 07:45
之前海外請的新姐姐終於來了,同我個女都好快熟悉,玩得埋。不過時不時會望下我地,好留意周边发生的事,行 ...

你都利害.... 時不時會望下她事后工作,好留意周边发生的事, 。

好多家庭, 張墊常期在地板, 有几个工人抹??? 看一下 cam 就知。我是不需要時, 靠墻,(工人才會抹地)

你可以捉她說, 張墊下的地板似冇抹過, 你給我抹至干淨。
並告她, 家務清潔,你該要記得。我會 check 不想多次提你,

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我屋企人小,姐姐平時做家務煮飯及照顧歲半小朋友,之前自己做晒姐姐嘅野,真係好辛苦,老實講,家務工作佢比我做得多,所以每晚9到930佢可以休息了,當然都有另外但不多
飯後我會陪丫女玩盡量係10點前訓著覺。
咁就大家都舒服又有休息

侯爵府

之前海外請的新姐姐終於來了,同我個女都好快熟悉,玩得埋。不過時不時會望下我地,好留意周边发生的事,行 ...

1:十點做完野去沖涼無問題呀、一早起身做到晚上十點都夠啦。我姐姐都自己做完野自己去沖涼、休息等有少少私人時間先訓覺。
2:星期日肯做已是bonus , 這真的是她們的休息日,我老闆星期日send whatsapp 比我我直情飛左扮睇吾到添。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

我姐姐每晚她做完家務就去沖涼返房,BB 我地自己看。放假姐姐任何家務都不做,倒垃圾都無,如果會幫手,我會好開心,不過我估都好少姐姐會這樣。

別墅

birdbird 發表於 17-4-2 08:03
1) 已經10pm, 你地又在廳睇住小朋友, 何解工人不可去沖涼? 你地如11pm 都唔入房, 工人都唔可以沖涼?

2) 星 ...

其實冇預佢星期日幫手抹地,佢自己提出來,但估唔到好求其,有點失望(emoji)

別墅

333s 發表於 17-4-2 09:10
你都利害.... 時不時會望下她事后工作,好留意周边发生的事, 。

因為要新姐姐照顧初生嬰兒,所以很不放心。。。看來我以前的姐姐很好,星期日都有幫我地抹地,同埋唔求其

水晶宮

woodyniu 發表於 17-4-2 21:40
其實冇預佢星期日幫手抹地,佢自己提出來,但估唔到好求其,有點失望(emoji)
...

如果工人在工作日做得求其, 你要出声指正; 佢放假天理應唔洗做, 但出於好意幫你做但你就嫌求其。工人不如本住唔做唔錯, 好过被人嫌。

男爵府

新來多數有段時期思鄉要適應,你至係你女媽媽,你陪你囡佢返房唔阻你地親子時間係識做,除非你指示佢要陪你地,多數見到我地親子佢地都會掛自己骨肉,唔想見,唯有睇手機,算人之常情o 你想佢假日抹地同你期望一樣乾淨?做係人情,做得馬夫甚至唔做都係合法,建議你同姐姐講清楚照顧三歲和初生的要求, 睇佢有無唔想做的反應,o 有無欠中介錢唔重要, 驚佢唔想做或者唔識湊仲緊要o

男爵府

woodyniu 發表於 17-4-2 21:40
...

其實原本星期日就冇人會幫你抹地
工人已經主動話幫你抹
雖然係冇平日抹得咁好
但你都可以用欣賞角度去睇
起碼好過冇人抹啦
你就只識嫌三嫌四
其實工人放假抹地係冇錢收ga

別墅

placesday 發表於 17-4-3 10:43
其實原本星期日就冇人會幫你抹地
工人已經主動話幫你抹
雖然係冇平日抹得咁好

係,我調整自己心態最為緊要

別墅

juanmc 發表於 17-4-3 10:20
新來多數有段時期思鄉要適應,你至係你女媽媽,你陪你囡佢返房唔阻你地親子時間係識做,除非你指示佢要陪你地 ...

係,我都理解。

男爵府

woodyniu 發表於 17-4-3 13:48
係,我調整自己心態最為緊要

識咁諗 自己都會過得舒服d

男爵府

其實佢都好好啦, 點解佢要等你地入哂房先可以沖涼? 10點先去沖其實都好夜.
主動放假幫你抹地已係BONUS.

別墅

我睇唔到你姐姐有咩問題bo..

象牙宮

woodyniu 發表於 17-4-2 21:42
因為要新姐姐照顧初生嬰兒,所以很不放心。。。看來我以前的姐姐很好,星期日都有幫我地抹地,同埋唔求其
...

求其, 不認真, 做D又唔做D。几乎是所有工人的本性。
昨日我叫工人刮沙.... 大头疼, 她好似冇骨力。 我說你大力一點, 才認真的。
工人本性如此。 愈是沒要求, 愈是懶得動。 愈來愈胖, 一只豬一樣。

6月完約, 昨天她說, 有雇主叫她試工。
原來現在好多雇主試工。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

woodyniu 發表於 17-4-2 21:42
...

吾好同以前比
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

回覆樓主:

如果每位工人都好似上面講嗰啲一放假就乜都吾理,點解我要簽佢而吾係另一位工人?

Agent有教佢哋要做好簡單家務(掃地及抹地)先出街(10分鐘之內已完成),放假屋企吾煮但可能有幾隻碗,今晚吾洗明天都係佢洗,倒垃圾都好簡單,所以正常工人係吾會咁計吾講都主動幫手,平時我都有好多野幫左佢做啦。

我會同工人一開始就講清楚每樣野清潔方法。

首頁

尾頁

跳至