自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女對這些題很弱,很容易混亂,如
玩具車是20元, 積木比玩具車多10元, 積木是多少元?
玩具車是20元, 比積木少10元, 積木是多少元?
應如何教她分清楚呢?
(已做了很多題)

侯爵府

可唔可以用實物教到佢?

大宅

有用過, 不過效果不大

男爵府

小朋友太細個,如果數學題重有'A' 'B' 'C'...佢地會好亂,我會將佢地改為實物 , 例如當同佢去麥噹噹買野食,漢堡飽係'A' 而薯條係'B' , 漢堡餘賣'$20' 但薯條賣得貴過' 漢堡飽$10',咁媽咪應該用幾多錢買薯條給你食呀。總而然之用小朋友—有興趣的物件,用玩具代入都得架。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

a=apple
b=ball
可能你個女係對圖象學習比較好嗰類
叫佢畫出嚟
再標埋價
咁就攪得清楚d

男爵府

原帖由 Ruby_Lau 於 09-1-3 22:13 發表
小女對這些題很弱,很容易混亂,如
A是20元, B比A貴10, B是多少元
A是20元, 比B貴10, B是多少元
應如何教她分清楚呢?
(已做了很多題)

你囡囡係咪剛升小一呢?小朋友剛升小一時理解能力係比較弱,所以文字題好多時佢o地都睇唔明。你試試咁:

解釋俾囡囡聽~~有比較就多"加",少"減"
冇比較就多"減",少"加"
當背口訣咁背,咁佢就識得列式計算
<B>比A貴或<B>比A平~~<B>就係有比較。20+10
貴要俾多D$嘛即係多囉!平就俾少D$嘛,咪即係少啦!
比<B>貴或比<B>平~~就係冇比較。20-10
我都係用呢個方法教囝囝,佢都明白你 試o下得唔得!

大宅

Sorry各位! 我寫得簡單左D, 其實D應用題是如
玩具車是20元, 積木比玩具車多10元, 積木是多少元?
玩具車是20元, 比積木少10元, 積木是多少元?

sorry! 而且用錯了"貴"這個字, 應該是"多"或"少"先正確. 希望各位提出你地寶貴的見議! thanks!

大宅

原帖由 祖明 於 09-1-4 01:19 發表

你囡囡係咪剛升小一呢?小朋友剛升小一時理解能力係比較弱,所以文字題好多時佢o地都睇唔明。你試試咁:

解釋俾囡囡聽~~有比較就多"加",少"減"
冇比較就多"減",少"加"
當背口訣咁背,咁佢就識得列 ...

thanks for sharing! 我會試下教佢呢個口訣, 希望佢明白啦!

男爵府

原帖由 Ruby_Lau 於 09-1-4 08:38 發表

thanks for sharing! 我會試下教佢呢個口訣, 希望佢明白啦!

其實呢個方法始終冶標唔冶本。只可暫時解決目前列唔出算式問題,而小朋友都係未明邊個多/貴或少/平既分別。
你要係平時生活遇到既事物入手。例如我帶囝囝去超市,我會拎兩個唔同牌子既產品問佢,教佢比較:
餅乾$19元一盒
糖果$25元一盒
我問亞囝邊樣貴呀?
亞囝識答糖囉!
咁我就用兩樣物件解釋佢知,餅乾比糖果平或比餅乾貴既分別。如果亞囝答o岩呢,我就會買左盒餅乾或糖果俾佢作獎勵。咁樣我覺得生動D,好過係屋企死固固,用實物講完又講,但佢都唔明你講乜。

首頁

尾頁

跳至