懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可否講我知,是不是真的很危險架, 而家都成18week啦, 一定要決定做. 我擔心呀.
我blood tesk 係16周先做架. 而家其實決定做抽羊水的, 但真的怕好大風險呀. ple help for share

別墅

原帖由 securityblue 於 09-1-4 00:19 發表
可否講我知,是不是真的很危險架, 而家都成18week啦, 一定要決定做. 我擔心呀.
我blood tesk 係16周先做架. 而家其實決定做抽羊水的, 但真的怕好大風險呀. ple help for share ...

抽羊水風險係0.5%-1%,流產風險其實唔係咁大,既然妳去做唐氏症檢查,緊係想知肚裏面個bb是否健康,個報告既然係1/266,我個人建議去做抽羊水檢查比較好,免得估吓估吓,如果結果出黎無事當然好啦,吐口水講句萬一真係咁唔好彩,起碼都有事間決定同心理準備.

報告指數只不過係一個參考數字,網上見到有些準媽咪,報告結果不理想,但係當做完個抽羊水後都係無事,同妳老公傾吓,盡量放鬆自己多d休息.

祝妳BB身體健康!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

之前我向 17 wks 左右做左抽羊水, 果時我都係 high risk 1:65, e 生都建議我做抽羊水, 抽羊水過程好快同埋唔係想像中咁危險, e生會用 u/s 照住你bb 位置, 之後就用針抽出羊水, 平時打針仲痛過抽羊水, 記得抽完之後好好休息一下同唔好做操重野就可以

祝 bb 健健康康

男爵府

我第一胎 1:55 , 立即抽絨毛, 之後好彩都係正常。
你都最好抽羊水CHECK吓安心D, 但唔洗擔心, 多數無事。

大宅

我都1:130,都要抽羊水...ok唔危險...只要你做完多多瞓床休息,唔好做粗重野...休2日,咁就ok...搵人同你去同你返屋企...唔好諗得咁negative...有醫生同護士一齊做,又望住個超聲波...好安全..你同bb講叫佢乖乖到時唔好郁一陣就ok啦...

複式洋房

好媽媽勳章

I want to skip Oscar and do the 抽羊水 in private doctor clinic.... Any good recommendation of such private clinic and what is the cost? Thanks in advance!!

民房

我都1:233,抽羊水後知無事,真係安心好多...mouth:

網上好多準媽咪,Oscar test positive,後做抽羊水,都係無事

唔洗咁擔心

大宅

我都係12月31日做左抽絨毛,未去之前都心大心細,但老公話我做得oscar就係想知個bb有冇事,所以如果結果係high risk,當然要做到底. 結果都做左,我已經知道左個result 啦......3組染色體全部冇事,仲知道係囡tin 呀

大宅

點為知 high risk /low risk
誠意推介 : [fly]蘆薈啫喱[/fly]
~~~介傷/燙傷 ~~ 一塗上即
" 掂 "  yeah vv

別墅

我在17-18周時到係高危1:297,抽左羊水後知道bb冇事,現在安心好多,所以唔洗驚架,抽羊水過程好快好快,係有小小痛和比比地,一陣就冇事
原帖由 securityblue 於 09-1-4 00:19 發表
我blood tesk 係16周先做架. 而家其實決定做抽羊水的, 但真的怕好大風險呀. ple help for share ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我在11w3時做(result是1:9) ,不用驚, 因我絨毛抽唔到, 所以16w就抽羊水, 最後bb冇事,,所以唔洗驚架,抽羊水過程好快好快,只有小小痛, 我記的抽個位置都冇貼藥材膠布

伯爵府

我的report是1:323 (Background risk of Trisomy 21), Adjusted risk of Trisomy 21 是1:739 (negative), 不過頸皮是2.4mm, 厚了少少. 醫生話叫我再check 始構便可.

民房

我都決定去抽絨毛 , 希望你能講比我聽過程是如何的呢 ? 待覆 .TKS

原帖由 939A 於 09-1-5 11:12 發表
我都係12月31日做左抽絨毛,未去之前都心大心細,但老公話我做得oscar就係想知個bb有冇事,所以如果結果係high risk,當然要做到底. 結果都做左,我已經知道左個result 啦......3組染色體全部冇事,仲知道係囡tin 呀 ...

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁係咪多數去政府做 oscar 都會唔合格? 要抽羊水?

複式洋房

原帖由 Summer2006 於 09-1-4 22:34 發表
I want to skip Oscar and do the 抽羊水 in private doctor clinic.... Any good recommendation of such private clinic and what is the cost? Thanks in advance!!

You can go to Dr. YH Lam in Central for 抽羊水 and it cost around $4500. He is very professional in Oscar and Structural Scanning.

複式洋房

好媽媽勳章

Hello dingdingdondon,

May I know his chinese name? Tks a lot!!

原帖由 dingdingdondon 於 09-1-6 16:49 發表

You can go to Dr. YH Lam in Central for 抽羊水 and it cost around $4500. He is very professional in Oscar and Structural Scanning.

伯爵府

Hi 939A,

我的第21條染色體是1:739 (negetive). 醫生話1:300以下便是高風險, 叫我再照結構便可. 但我見好多人的比例是1:幾千. 那我的 report D 數字好似都是一般. 你的 report 是點嫁.

原帖由 939A 於 09-1-5 11:12 AM 發表
我都係12月31日做左抽絨毛,未去之前都心大心細,但老公話我做得oscar就係想知個bb有冇事,所以如果結果係high risk,當然要做到底. 結果都做左,我已經知道左個result 啦......3組染色體全部冇事,仲知道係囡tin 呀 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dingdingdondon 於 09-1-6 16:49 發表

可唔可以俾個醫生名, 地址 ,電話我呀 ,thx

複式洋房

原帖由 Summer2006 於 09-1-6 17:19 發表
Hello dingdingdondon,

May I know his chinese name? Tks a lot!!

Hi Summer2006, 佢叫林勇行...以下資料 fyi:
地址 : 香港中環雪廠街2號

聖佐治大廈208室

電話 : 2877 3280

佢都幾full要早d book.

複式洋房

好媽媽勳章

Thanks for your reply

原帖由 dingdingdondon 於 09-1-7 14:56 發表

Hi Summer2006, 佢叫林勇行...以下資料 fyi:
地址 : 香港中環雪廠街2號

聖佐治大廈208室

電話 : 2877 3280

佢都幾full要早d book.

首頁

尾頁

跳至