少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB已7個月, 一直都需要靠奶咀才能入睡。我決心要他解掉此習慣, 最近沒再給他奶咀了, 但他馬上以手指代替, 主要是手指公。試過用戒奶咀水, 最初數分鐘還會哭, 但很快就繼續, 試了好幾晚, 都一樣, 徒勞無功。 他午夜醒來後, 就自動啜手指, 我每次都會移開他的手, 他每次都會嚎哭, 真得很辛苦, 我指我很辛苦。 這幾晚他都是4點多5點便醒, 自己啜得津津有味, 我又要返工, 這樣下去, 怎麼辦?

我不想再給他奶咀, 食手指食奶咀都不是一個良好的睡眠習慣, 有人叫我用毛巾, 雖然不願意, 都試過, 沒用,他不喜歡手巾, 還是要回手指。

諸位媽媽, 有方法"解毒"嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbdenis 於 09-1-5 15:19 發表
我BB已7個月, 一直都需要靠奶咀才能入睡。我決心要他解掉此習慣, 最近沒再給他奶咀了, 但他馬上以手指代替, 主要是手指公。試過用戒奶咀水, 最初數分鐘還會哭, 但很快就繼續, 試了好幾晚, 都一樣, 徒勞無功。 他午夜 ...

坦白告訴您我的遭遇:

我大囡由出世開始食奶咀, 食到四歲, 期間,我地決心幫佢戒, 到最後, 唔係半夜喊醒, 搞到全家都無得訓外, 就自己咬手指, 咬到唔使剪指甲個隻.

其實我地發現, 佢出街及在校時, 是可以不食奶咀的. 但在家卻要, 我相信應該是心病, 缺乏安全感所致....

最後, 找學校社工, 班主任等幫忙, 幸好經過差不多半年後, 終於順利戒到了.

民房

我個女由細到大 , 都是食手指睡覺 , 到而且 4 歲都係 , 我無想過同佢介 . 因為覺得既然係咁會佢會安睡 , 又無咩所謂 . 我想大大下就會自己介 .

原帖由 bbdenis 於 09-1-5 15:19 發表
我BB已7個月, 一直都需要靠奶咀才能入睡。我決心要他解掉此習慣, 最近沒再給他奶咀了, 但他馬上以手指代替, 主要是手指公。試過用戒奶咀水, 最初數分鐘還會哭, 但很快就繼續, 試了好幾晚, 都一樣, 徒勞無功。 他午夜 ...

別墅

好媽媽勳章

can you tell more on the process of how to quit, thanks so much. my baby girl is now one and a half year and still sucking finger only when she is sleepy and sometimes when sleeping. When we don't allow her to suck the finger, she just cannot sleep and with bad temper.

原帖由 Doraemon_ng 於 09-1-5 17:01 發表

坦白告訴您我的遭遇:

我大囡由出世開始食奶咀, 食到四歲, 期間,我地決心幫佢戒, 到最後, 唔係半夜喊醒, 搞到全家都無得訓外, 就自己咬手指, 咬到唔使剪指甲個隻.

其實我地發現, 佢出街及在校時, 是可 ...

首頁

尾頁

跳至