跳至

首頁

尾頁

別墅

個仔每晚十點幾上床睡~一點左右就會自己起身~4點先再睡返已經成十日都係咁~日抖淨係比佢睡一個鐘~點先可以令佢一睡到天光

洋房

原帖由 查小恩 於 09-1-8 12:22 發表
個仔每晚十點幾上床睡~一點左右就會自己起身~4點先再睡返已經成十日都係咁~日抖淨係比佢睡一個鐘~點先可以令佢一睡到天光

I used to put my bb to bed at 10 pm but she woke up a lot and didn't sleep well.

I read a book about sleeping habit - it told us to put the bb to bed earlier (suggested time is 6:30-7:30 pm). Since it is kind of impossible for us, I tried to put her to bed at 8:30 pm. Guess what, after a few nights, my bb slept through the night. It does not sound logical but now it does work like magic for me and my friends who put their bb to bed early. So you might want to try putting your bb to bed earlier, try 9 pm or earlier for a few days.

Good luck!

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好羨慕你地d bb可以咁早瞓!!
我個仔....11點或者11點半最後一餐, 12點多d先瞓!
之前都可以一覺瞓到8點
呢個星期唔知做乜, 6點就醒, 我堅持唔俾佢食奶住,
但佢一直唔肯瞓, 到6點45分左右我老公鬧鐘響佢就一定大喊要食奶!!
我都想train佢早d瞓, 但佢食固體食物食得唔好, 再cut埋奶佢一定唔夠...
執仔之手 與仔偕老

洋房

原帖由 叉燒媽 於 09-1-8 14:10 發表
我好羨慕你地d bb可以咁早瞓!!
我個仔....11點或者11點半最後一餐, 12點多d先瞓!
之前都可以一覺瞓到8點
呢個星期唔知做乜, 6點就醒, 我堅持唔俾佢食奶住,
但佢一直唔肯瞓, 到6點45分左右我老公鬧鐘響佢就一定大喊要 ...

If this is the case, still try to put him to bed earlier. It's ok if he wakes up for the 11:30 pm feeding. This way, your bb will have at least a few hours sleep before the last feeding.

I never really tried putting my bb to bed before. I only started doing it 2 months ago.....it works!

The book said our bb should have at least 14 hours sleep each day, including naps. If they have enough sleep, they will be smarter in learning.

Try ah, it's really like magic!

別墅

BB同小朋友係越眼瞓,越難瞓得著,跟住睡眠質素越差。係惡性循環.....

早前電視有個特輯講小朋友睡眠,雖然我地果個仲係BB,但係睇定都啱:

星期日檔案20081026 - 睡好‧睡早
http://hk.youtube.com/watch?v=09a4tw-mk-k

洋房

原帖由 銀杏 於 09-1-8 14:45 發表

BB同小朋友係越眼瞓,越難瞓得著,跟住睡眠質素越差。係惡性循環.....

早前電視有個特輯講小朋友睡眠,雖然我地果個仲係BB,但係睇定都啱:

星期日檔案20081026 - 睡好‧睡早
http://hk.youtube.com/watch?v=09a4tw-mk-k ...

thank you! 我睇晒4 parts 啦, 更加清楚明白睡眠對bb既重要性.

Welcome to Gordon's (亨亨) Blog~~~
http://hk.myblog.yahoo.com/hughug-gordon

洋房

訓咁少真係唔夠喎.......bb會唔會係唔夠飽呢? 現階段6個月以上因身體機能所需, bb開始食固體食物, 隨咗日頭比bb食固體食物之外, 不妨於夜間都比bb食, 等佢飽肚啲. 我bb習慣於21:30左右訓, 呢排成日半夜都醒, 開頭比水佢飲, 點知都唔夠, 要飲埋奶飽肚後先肯訓. 琴晚比佢臨訓前食咗米糊(兩餐奶之間), 半夜都有起身, 不過正係飲水, 然後再訓番到聽朝起身.

Welcome to Gordon's (亨亨) Blog~~~
http://hk.myblog.yahoo.com/hughug-gordon

複式洋房

I want to ask:

1. If I put her bed at about 7:30, and when should the baby wake up in the morning?

2. In this case, how many meals should her take (as there is not much time left in daytime)? would 2 meals of milk and 2 meals of congee enough a day enough?

Thanks.

洋房

原帖由 little-flower 於 09-1-8 17:15 發表
I want to ask:

1. If I put her bed at about 7:30, and when should the baby wake up in the morning?

2. In this case, how many meals should her take (as there is not much time left in daytime)? w ...

I'd try my best to answer:
1) According to the book and my daughter's sleeping habit, babies will sleep 11-12 hours when you put them to bed early enough! I put my daughter to bed at 8:30 pm, she usually wakes up between 7:45 to 8:30 am the next day, no matter she woke up or not in the middle of the night for feeding. It's really amazing!

2) I think for babies this age, 2 meals is enough ah.....comments from other moms?

複式洋房

其實我都睇過上網話比bb再早o的瞓,但係有時真係好難就schedule,杜b normal都係9-10點瞓,以下係我地既schedule:
6:00am milk
9:00am milk
12:00am 粥仔
4:00pm milk
7:00pm 粥仔
9:00pm milk*
如果再要早o的瞓,咪要小咗最後o個餐奶?唉...真係煩,杜b差吾多晚晚都會喊,要抱起先瞓番,不過佢都好肯瞓覺,由9點到6點,食完奶再瞓到8點左右.但係就總會間中喊醒.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

晞晞如果返我屋企..我地一到9:00就放佢入床..佢自己就訓..咁當然佢中間可能叫幾聲..但之後就架啦...

洋房

原帖由 EvakwokMama 於 09-1-9 12:00 發表
其實我都睇過上網話比bb再早o的瞓,但係有時真係好難就schedule,杜b normal都係9-10點瞓,以下係我地既schedule:
6:00am milk
9:00am milk
12:00am 粥仔
4:00pm milk
7:00pm 粥仔
9:00pm milk*
如果再要早o的瞓, ...

I think as long as your bb has ~14 hours sleep each day (including morning and afternoon naps), it should be fine.

別墅

真係咁神奇? 等我試下...不過要慢慢就d時間, 怕佢唔慣, 因我個仔好夜先瞓, 之前要11pm點後, 因為要食最後餐奶...依家我想佢早d瞓...10點幾, 試過一晚10pm比佢瞓, 佢3am醒要好耐先肯瞓番...

別墅

我個囡都係十點幾先開始嘗試去瞓,我都想佢早D瞓,但係我地遲放工,如果佢八點就瞓,咁佢成日最多咪得半個鐘見到我?好矛盾.....

但係光線強弱好影響睡眠質素,所以先要早睡早起,唉....

洋房

原帖由 chanpcdaisy 於 09-1-9 14:15 發表
真係咁神奇? 等我試下...不過要慢慢就d時間, 怕佢唔慣, 因我個仔好夜先瞓, 之前要11pm點後, 因為要食最後餐奶...依家我想佢早d瞓...10點幾, 試過一晚10pm比佢瞓, 佢3am醒要好耐先肯瞓番... ...

慢慢 try ah....good luck!!

洋房

原帖由 銀杏 於 09-1-9 14:25 發表
我個囡都係十點幾先開始嘗試去瞓,我都想佢早D瞓,但係我地遲放工,如果佢八點就瞓,咁佢成日最多咪得半個鐘見到我?好矛盾.....

但係光線強弱好影響睡眠質素,所以先要早睡早起,唉.... ...

I know ah, I'm also very 矛盾...thinking about the same thing when I return to work in June (I'm on leave now)....

However, the book said children will be smarter and quick in learning if they have enough sleep.....

複式洋房

朗朗依家夜晚訓覺都會醒架~~不過比返個奶咀佢就會訓返囉~~而且佢日日訓覺時間都唔同。。。有時9點幾。。有時10幾。。。又有時11點幾。。但係無論幾點訓~都係朝早8-9點起身食奶。。之後又訓。。到11-12點先起身架~~
其實你bb會唔會唔夠飽or唔夠暖呀?
如果佢1點起身。。4點先訓。。。咁你地會同佢做d咩呀?

大宅

畀面勳章

最近阿囡瞓吓就醒,瞓吓就醒,根本就好似冇瞓過咁,真係就嚟精疲力盡!

別墅

原帖由 creamcream_yee 於 09-1-9 19:03 發表
朗朗依家夜晚訓覺都會醒架~~不過比返個奶咀佢就會訓返囉~~而且佢日日訓覺時間都唔同。。。有時9點幾。。有時10幾。。。又有時11點幾。。但係無論幾點訓~都係朝早8-9點起身食奶。。之後又訓。。到11-12點先起身架~~
其實你bb會唔會唔夠飽or唔 ...
我已經係佢睡前先比奶佢飲~佢醒左咪同佢玩一陣再試睡~但佢就喊喊到要抱返起佢為止~試過放佢係床~佢就喊足一個鐘

複式洋房

原帖由 查小恩 於 09-1-9 20:59 發表
我已經係佢睡前先比奶佢飲~佢醒左咪同佢玩一陣再試睡~但佢就喊喊到要抱返起佢為止~試過放佢係床~佢就喊足一個鐘

佢會唔會係嚇親呀?或者覺得唔夠暖?你有冇試過比保嬰丹佢食呀?晚晚咁同佢玩.....人都癲mouth:

首頁

尾頁

跳至