婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

做左全職媽媽一年, 一直同奶奶同住既我, 之前都叫番工, 唔洗對住, 佢係屋企既時間,我番工, 我係屋企,佢出街都好啲
小朋友有兩個,細哥個今年升小學, 奶奶成日話係屋企悶, 但係又唔做嘢, 放工家務我做晒,仲要嫌三嫌四
, 佢叫我唔好做嘢,FINE, 暑假辭職, 對住小朋友時間多左, 課外活動,兩個升小學都多左, 加上大仔四年級, 開始去補習(小一到小四都無出過去補習,小四今個月先開始), 帶出帶入, 無停過, 我辭職後, 最初佢日日出去,之後話揾工番, 都好少對住,仲好啲, 但係呢幾日,成日係屋企,我出去又要CHECK住咁問去邊到,唉......
今日講開暑期班同今個月上既補習班, 佢同我講, 乜唔係我教佢咩, 人得一個, 我越黎越覺得我自己連廉價勞工都不如,洗衫煮飯,洗地,執屋,幫個兩個執卷, 準備考試,小朋友放學回家到睡覺得五鐘, 仲要教兩個, 識飛咩)唔通連比個仔出去TRAIN都有問題? 純粹吐下苦水

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一句話,吾得閒教個仔,日日都要冼3執屋balabala,無時間教比著係我實會串佢

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你自己點教仔,就跟自己意願,咪鬼理99,再嘈就串佢,你識條鐵咩,叫佢唔幫手就唔好嘈嘈閉,成日無病呻吟!

珍珠宮

樓主,全職媽媽同奶奶住,都鄧你辛苦。
另一個角度,如果你同你父母住,你幫佢地做家務,你條氣可能順D,始終果個吾係你亞媽,你都唔會對佢咁好啦。
如果得的話,可否搬出去住?在管教小朋友方面會自由D

珍珠宮

回覆樓主:

其實一齊住又ftm預咗無好日子架喎

別墅

@[email protected] 發表於 17-5-5 22:03
做左全職媽媽一年, 一直同奶奶同住既我, 之前都叫番工, 唔洗對住, 佢係屋企既時間,我番工, 我係屋企,佢出街 ...

奶奶點解唔做家務?就單同奶奶住?老爺呢?間屋係你啲定奶奶的?

男爵府

@[email protected] 發表於 17-5-5 22:03
做左全職媽媽一年, 一直同奶奶同住既我, 之前都叫番工, 唔洗對住, 佢係屋企既時間,我番工, 我係屋企,佢出街 ...
肯定,關佢鬼事,聽到都炆

別墅

MillyYeung 發表於 17-5-10 22:57
奶奶點解唔做家務?就單同奶奶住?老爺呢?間屋係你啲定奶奶的?
最初有做野,因為番工,佢係有LUNCH煮比孫同自己食 但已經話自己係工人(老爺過左身),請工人又話點解要比錢人地洗,自己做到(頂丫,但佢自己又唔會做) 老爷過左身,老爺未過身前老爺做同我做,因佢出去打牌,亦因為咁老爺成日同佢嘈交)不過老係到時又真係無咁過份,反而老爺過身2個月後又反回原狀
幾個嫂子都同奶奶住,但一個個頂唔順,走晒,我老公又細仔,佢話唔同佢住,佢自己一個無人理, 同兄弟講每人比啲佢, 個個一定牙痛咁聲,又話佢咁慳,如佢自己一個,一定晚晚食粥水就算,老公講到明搬都要間多間房比佢 .________.
唔見啲孫又話無見掛住,見多幾日又嫌佢地嘈,出去食又嫌洗錢,煮埋比佢又嫌唔夠咸飯太硬 問食咩又無所謂,煮到埋黎又唔鐘意 港女性格咩年齡層多人
我而家覺得自己一個湊五個,不過我EQ尚算高,真係除左病到9彩同生完仔,都頂得順 嘿嘿 只係求神拜佛阿奶要身體健康,千祈唔好有大病,唔係佢咁既性格要照顧就真係會痴線

伯爵府

我99米又係成日話係屋企無聊,把口就話想搵工,結果的個講

首頁

尾頁

跳至