懷孕前後

跳至

首頁

尾頁
casllsac 該用戶已被刪除

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但咁早照都未必準架wor~
我做oscar時話係囝,後尾14w幾再照都話係囝,但我到依家都仲諗緊會5會有機會照錯~ 最準確都係到照結構時約20w先準

大宅

最準確係到照結構時,約20w先準咖~ 係男or女都已成定局喇,唔好再晒$$四圍去照喇,等到20wks咪真相大白囉~

公爵府

我10week幾做oscar既時候照到, 不過大部分朋友都係照結構既時候先知~

男爵府

我都認同照結構時係最準!!

禁止訪問

睛靈勳章

侯爵府

好媽媽勳章

唔明白點解要因為 bb個性別攪到自己好大壓力, 你都係想有bb先要者, 唔好晒$$又晒心机去照啦, 一早己定左架la, 遲多幾個week 阿b實開黎見你啦
原帖由 applecarey 於 09-1-13 11:18 發表
我12w就照到

不過醫生當然唔會話100% sure
只話70% sure

到結構時就90% sure

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我十二週幾係pwh做oscar 時, 醫生同我講係仔, 我都唔係好信, 到抽羊水時就100%確定囉!

其實10週照到, 個醫生都係50/50咋, BB嘅性器官要12週先完成架, 有時醫生都係講D你想聽嘅野姐, 搞錯咗佢又唔駛負責嘅, 錯極都係一半機會之嗎, 係唔係!

我反而想知點解你咁大壓力呀?係咪6299嗰邊嘅壓力定點呀?仔女已經注定咗, 唔好唔開心喇, 唔通唔係你心目中個性別, 你會唔要BB咩, 你咁樣BB都會唔開心架, 放鬆D喇!

原帖由 casllsac 於 09-1-12 19:28 發表
壓力實在太大,我很想快啲知道胎兒性別.不論朋友介紹抑或上這裡閒談.我分別看過三個醫生都話照唔到個胎是男是女.我已12weeks.我朋友10weeks已照到是仔,另外朋友11weeks亦照到是女.而我照極都照唔到,好失望,哂錢,哂時 ...

民房

原帖由 casllsac 於 09-1-12 19:28 發表
壓力實在太大,我很想快啲知道胎兒性別.不論朋友介紹抑或上這裡閒談.我分別看過三個醫生都話照唔到個胎是男是女.我已12weeks.我朋友10weeks已照到是仔,另外朋友11weeks亦照到是女.而我照極都照唔到,好失望,哂錢,哂時 ...

我個醫生就話一般16週就會照得比較肯定, 但係有d人12週都會照到, 因為如果係仔嘅話, 一般都會明顯d..
但係都要睇下你個bb係點, 好似我咁, 我係仔, 但係我都要去到24-5週先照到, 因為每次覆診, bb個位都block住晒, 睇唔到.... 所以好難講.. 其實仔女都好啦.. 都係你自己生嘅....

珍珠宮

totally understand why you have the pressure. i experience the same before.. just relax and wait for next check up, it means you still have chance..

i know a lot of mum here say no matter boy or girl, it is a gift blarblarblar.... well, knowing that the baby sex is not an ideal one, DOES NOT mean will have abortion. it just need to take some time to accept the fact.. THAT's ALL!!

別墅

可以想像你既壓力, 不過, 真的放鬆d啦, 咁緊張對你同阿b都唔好的....
其實生男仔定女仔, 同老公有最大關係架, 因為係佢既 x 定 y 決定的。所以, 既然係老公決定的, 都唔關你事, 放鬆d啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

經濟許可,就追多個囉~

男爵府

我99都係得我老公一個仔, 但佢同我一樣想生個女。10w2d時睇靳醫生見到小b多左d野, 醫生話60%係仔。
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

我都係林醫生由一有咗一直跟佢,12週已經話比我知係龍鳯胎啦!

民房

不如過多 2 個 week , 再照清楚 . 因 12 week 真係都好初期 . 唔好咁快就失望 la .

原帖由 casllsac 於 09-1-13 18:04 發表
好多謝大家給我意見.因為我已有兩個女,奶奶得我老公一個仔.壓力也是自己給自己.好想平靜一下情緒.今日我又忍唔住約埋朋友陪我去照,結果................. 醫生話如果要佢答佢會話似女多 ...

首頁

尾頁

跳至