跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位媽咪有關以下幾間救世軍幼兒園比d意見.....eg環境, 老師......, 邊間好d?
(因很早便已報名, 基本上都排到我掛)

大窩口
荃灣
梨木樹

大宅

醒目開學勳章

我個仔2歲就入去讀 我自己係一個慌失失大喊十呀媽, 個度d嬸嬸對小朋友好好(我個仔就會掛係口邊話邊個嬸嬸教佢識d樹名,邊個又幫佢洗衫咁) 校長同先生都有愛心, 校社細就係細d,不過佢地都幾多活動玩,例如:

夏天有夏水禮玩啦 我記得我個仔入去讀個年,真係有水玩架,比佢地分開幾個小朋友一日,整個膠水池比佢地玩。

會每個月有學習主題,我記得上年佢地有一個講魚,佢地真係帶d小朋友去街市買一條魚返黎,重搵嬸嬸擋開比佢地摸,老實講我估大人都未必敢去摸佢,又血又濕咁。

基於我係大喊十,又怕個仔熱又會熱親,凍又怕佢會凍親,開學個陣成日都問住老師佢返學點,出奇地係佢肯日日都答我,就算小小小動作佢都知道,所以我覺得佢地有愛心,有責任心。

大宅

catfishhome,

你仔仔讀緊邊間呀? 幼兒園d地方一定唔會太寬敞但起碼不能擠迫, d設施是否齊存及新淨?我見過一d幼兒園, 個toilet一陣味....環境很差
想問若已miss左佢地open day, 能否要求參觀?

miclui

原帖由 catfishhome 於 09-1-15 13:51 發表
我個仔2歲就入去讀 我自己係一個慌失失大喊十呀媽, 個度d嬸嬸對小朋友好好(我個仔就會掛係口邊話邊個嬸嬸教佢識d樹名,邊個又幫佢洗衫咁) 校長同先生都有愛心, 校社細就係細d,不過佢地都幾多活動玩,例如:

夏天有夏水禮玩 ...

大宅

醒目開學勳章

佢讀緊大窩口個間, 個度ok乾淨架, sofa咁多次見出面話有好多小朋友一齊出現流感呀 手足口呀 都未見過話有。

洗手間都好乾淨, 因為我有好多時都會係放學個陣叫呀仔去埋洗手間先 不過佢地小朋友係男男女女都用個個好大格嘅洗手間唔知你會唔會介意咁....

開放日 係呀 過左架啦 我就未聽過話有人想參觀可以約 不過你可以打去問一問 不過我聽個度d文員講 而家都好多好夕人排如果你想入都先入左份表 再慢慢考慮law 我好似聽講荃灣個間一拎到出世紙就要去排不過我本著小朋友細點都要揀間好近方便上學我就揀大窩口啦

不過由於佢地救世軍係用英文拼音黎教英文,我就係咁比佢吸引我報讀佢地,我老公重成日話我好比個仔讀d咁cheep嘅學校,佢一心比佢入士德荊菟堂,哈哈不過天不從佢願呀,面試過日呀仔超曳,人地只係收佢讀下午,所以佢就讀左我揀呢間,不過我覺得好開心,事實証明到,我揀呢間係可以完全實現到我嘅理念,一間個仔讀得開心 佢返學我又好放心嘅學校黎。

講真我都有時會問自己,會唔會見到人地名校又有小童軍又有好多活動咁,同埋功課會深d,驚而家讀呢間好似唔知點咁,不過諗深一層,所有活動都係要再計錢架啦,如果你想谷佢,你咪比佢係出面讀多幾樣law,如果你想佢開開心心自然咁發展,咪同佢搵d有趣d活動補返一樣啦 ..

首頁

尾頁

跳至