懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛 bingo, 人人話大肚唔好飲茶, 不過我一向在 office 都係飲茶飲左成10年.. 現在要轉飲水... 我個口好淡好淡 ... 除左水... 仲有咩可以沖來飲等我有d味 ...
我現在 .. 好辛苦 .... 口淡淡 ..
有無人知 龍眼肉 and 杞子沖水可唔可以飲???

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

龍眼肉,有人話好,有人話唔好
初初我都有沖來飲
依家冇了
飲水,熱華田,美6,好立克...

大宅

可能之前成日飲茶.. 習慣左... 好似 "引" 起咁 .. 無茶飲好想sleep..

"熱華田,美6,好立克" 我會 try

大宅

回覆 # 的文章

我自己就飲好立克, 鮮橙汁, 檸水

男爵府

利賓納
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

大宅

檸水,檸蜜, 華田, 柯力,
我自己去麥當當的話, 就要梨茶走冰咁央

原帖由 catmaymak 於 09-1-19 14:37 發表
剛 bingo, 人人話大肚唔好飲茶, 不過我一向在 office 都係飲茶飲左成10年.. 現在要轉飲水... 我個口好淡好淡 ... 除左水... 仲有咩可以沖來飲等我有d味 ...
有無人知 龍眼肉 and ...

大宅

我同你一樣,好鐘意飲茶,無茶飲好辛苦

你去d大d既超市搵Decaf 既茶包係公司沖
我買左Decaf Earl Grey, 不過Earl Grey 偏濃又深色,我多數用個茶壺浸1包,然後每杯沖少少茶加多d水咁飲

原帖由 catmaymak 於 09-1-19 14:37 發表
有無人知 龍眼肉 and ...

大宅

Decaf Earl Grey 可以?
我飲開 TWININGS EARL GREY / BREAKFAST TEA ... 呢 2 隻可以?? 我已經沖到好淡有少少味頂住先都好丫 ..

原帖由 fion-mama 於 09-1-19 16:59 發表
我同你一樣,好鐘意飲茶,無茶飲好辛苦

你去d大d既超市搵Decaf 既茶包係公司沖
我買左Decaf Earl Grey, 不過Earl Grey 偏濃又深色,我多數用個茶壺浸1包,然後每杯沖少少茶加多d水咁飲

...

大宅

我都覺好痛苦.要唔比老公知偷偷地飲兩啖奶茶當過口隱就算

禁止訪問

大宅

呢個唔係人人飲到,我燥底, 飲兩次即刻流鼻血+成個咀唇紅晒

[quote]可以飲龍眼紅棗茶
[材料:龍眼肉1両,去核紅棗10粒,杞子2錢。滾水焗一陣就得] [quote]

大宅

Decaf Earl Grey 就係無咖啡因的Earl Grey
如果你係怕茶有咖啡因,咁你可以揀呢d茶包,正如Decaf coffee都可以飲

原帖由 catmaymak 於 09-1-19 18:18 發表
Decaf Earl Grey 可以?
我飲開 TWININGS EARL GREY / BREAKFAST TEA ... 呢 2 隻可以?? 我已經沖到好淡有少少味頂住先都好丫 ..

民房

我依家係9w4d,飲左茶10幾年啦,每朝一返到公司第一時間就係沖茶先,依家無茶飲的日子真係好似少咁d嘢呀,好想飲呀,點算呀????

別墅

其實除咗茶唔飲得之外, 好多都唔飲得, 睇吓你自己會唔會跟足, 例如: 咖啡, 汽水, 朱古力, 凍飲, 太甜, 及華田(因華田內有可可豆)都唔得, 果陣時我全部戒曬, 剩係飲水, 熱可力及熱檸水咋!

公爵府

大肚真係好多野都唔食 & 飲得, 好慘

男爵府

hashtag影視迷勳章

綠茶

大宅

下 .... 朱古力都唔得 .... 慘啦 ...

原帖由 Markyeung 於 09-1-20 12:05 發表
其實除咗茶唔飲得之外, 好多都唔飲得, 睇吓你自己會唔會跟足, 例如: 咖啡, 汽水, 朱古力, 凍飲, 太甜, 及華田(因華田內有可可豆)都唔得, 果陣時我全部戒曬, 剩係飲水, 熱可力及熱檸水咋! ...

大宅

我上一胎朝朝都飲透明膠樽"鮮"橙汁/西柚汁,即係好多麯包店、便利店同citysuper都有得賣嗰隻,諗住夠健康。但點知到懷孕中期返醫院飲糖水check血糖時,竟然超咗標,我本身係好瘦的,平時又唔多食甜,一直冇諗過會唔達標,後來醫生同我講番可能啲果汁加咗糖,所以成日飲出事了。我後尾睇番個樽啲成份,原來每枝果汁都有廿幾 g 糖,所以大家選擇飲品時都要留意含糖份量。BTW,每包紙包奶(包括脫脂同低脫)都有十幾g糖,所以已經每日飲奶的媽媽更加要嚴選其他飲品。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jin9 於 09-1-20 12:35 發表
綠茶

有人話綠茶寒涼唔飲得喎.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都只可以飲水, 熱檸水(不加糖), 同埋熱好立克.
好彩我公司附近有個生果檔有即叫即"jar"鮮果汁飲. 我睇住佢冇加水冇加糖的 ^^ 我日日都飲一杯架, 有時Kiwi + apple, 有時橙汁, 有時apple + grape.

首頁

尾頁

跳至