跳至

首頁

尾頁

別墅

見到將軍澳中心多左好多小朋友.所以入嚟開個topic 大家頃吓.

大宅

我住13座的
有個囡下個月3歲
呢家係比諾讀

別墅

我都係住將中, 比諾好唔好 ? 我囝囝而家係"尚德"果邊讀N1, 返咗幾日全日, 見佢好似好辛苦咁! 由9:00~16:30.
又想同佢轉HALF DAY!
各位媽咪, 小朋友應該返全日定HALF DAY 好呢?

大宅

如果有人湊就半日好d
但係如果收工先得閑咪焗住返全日囉
比諾n班都ok我囡返得好開心
不過到k1就會轉去九龍塘啦

大宅

原帖由 kitty23205 於 09-2-11 10:28 發表
如果有人湊就半日好d

HELLO ! 我都係將中住, 我個囝都剛3歲啦!
我同意有人湊返半日會開心的架 ! 全日就真係辛苦的, 不過真係好睇有無人湊佢, 不過全日好在自理能力會好的, 因為老師會 TRAIN 佢自己照顧自己, 全日都有佢既好處!

你不妨問下囝囝鍾唔鍾意返學, 睇下佢既反應先. 因為剛剛返全日, 有的唔習慣係正常既 !!!小朋友適應能力好強架 !!!

別墅

我都明佢岩岩先返全日, 一定會唔習慣! 我工人話放學接佢時眼濕濕, 好可憐咁, 真係好心痛!

我見比諾嘅PLAYGROUND 好大, 唔知比諾好唔好呢?

大宅

原帖由 JANETHIM 於 09-2-11 13:16 發表
我都明佢岩岩先返全日, 一定會唔習慣! 我工人話放學接佢時眼濕濕, 好可憐咁, 真係好心痛!

我見比諾嘅PLAYGROUND 好大, 唔知比諾好唔好呢?

JANETHIM,

比諾好唔好我就唔清楚啦 ! 不過, 就真係好大同有好吸引既玩具, 不過我自己唔鍾意佢個園長(門口)位女士, 所以無考慮比諾.

咁你人個囝之前係唔係返半日班架 ! 定係一返就全日班呢 ? 係邊間返呢 ?

別墅

囝囝而家係"尚德" 果間將軍澳康樂幼兒學校讀! 見佢好似好辛苦咁, 可能.... 會同佢轉上午班, 如冇位, 可能轉去比諾, 始終, 囝囝只得26個月, 要佢返全日, 又真係辛苦d !

原帖由 OT 於 09-2-11 14:25 發表

JANETHIM,

比諾好唔好我就唔清楚啦 ! 不過, 就真係好大同有好吸引既玩具, 不過我自己唔鍾意佢個園長(門口)位女士, 所以無考慮比諾.

咁你人個囝之前係唔係返半日班架 ! 定係一返就全日班呢 ? 係邊間返呢 ? ...

大宅

原帖由 JANETHIM 於 09-2-11 22:35 發表
囝囝而家係"尚德" 果間將軍澳康樂幼兒學校讀! 見佢好似好辛苦咁, 可能.... 會同佢轉上午班, 如冇位, 可能轉去比諾, 始終, 囝囝只得26個月, 要佢返全日, 又真係辛苦d !

...

將軍澳康樂幼兒學校, 我都是第一次聽. 我個囝都係返半日, 不過唔係呢區, 唔知你重記唔記得我呢 ?? 之前選K1 都同你係BK傾過架 !!!

大宅

原帖由 kitty23205 於 09-2-11 10:28 發表
如果有人湊就半日好d

Hello kitty ! 我住第6座, 我個囝3歲啦! 你個囡轉去九龍塘邊間幼稚園呀 ! 咁咪要好早起身返學!!

大宅

OT
我囡K1會轉去ST.CAT(下午班)
所以唔洗太早起身
培正就Waiting7月先知,到時先揀
妳囝囝讀邊間呢?

別墅

OT

妳好! 我記得妳! 咁妳BB 而家係 邊度讀呀? 今朝打去比諾問過, 上午班冇位, 得返下午! 再同學校傾, 又冇位轉!
為有睇定D 先啦!  

原帖由 OT 於 09-2-12 10:18 發表

將軍澳康樂幼兒學校, 我都是第一次聽. 我個囝都係返半日, 不過唔係呢區, 唔知你重記唔記得我呢 ?? 之前選K1 都同你係BK傾過架 !!!

大宅

原帖由 kitty23205 於 09-2-12 10:54 發表
OT
所以唔洗太早起身
妳囝囝讀邊間呢?

kitty23205,

我只係報咗將軍澳區咋, 交咗幾間留位費, st. andrew, 易澤峰, 力勤, 德寶, 依家未作最後決定, 但自己比較鐘意 st. andrew.
依家係奶奶同老爺湊, 係另外一區讀緊樂緻n1囉 !!

大宅

原帖由 JANETHIM 於 09-2-12 12:34 發表
OT

妳好! 我記得妳! 咁妳BB 而家係 邊度讀呀? 今朝打去比諾問過, 上午班冇位, 得返下午! 再同學校傾, 又冇位轉!
為有睇定D 先啦! 

你唔記得啦 ! 我個囝係奶奶同老爺湊, 係另外一區讀緊 "樂緻"n1上午班.
依家煩緊執屋, 準備請工人囉 !! 原本考慮自己湊, 但依家經濟唔好, 所以寧願請工人湊, 但係又真係要準備好多嘢呀 !  

男爵府

我都係將中...你地好..
我想問問St. Cat...難唔難考呀....
我囝囝年尾會返n1..宜家綠茵收左..考慮緊德寶..不過下星期會去迦南面試..我都考慮緊k1去九龍塘...

原帖由 kitty23205 於 09-2-12 10:54 發表
OT
所以唔洗太早起身
妳囝囝讀邊間呢?

別墅

OT,

係呀! 記得喇 ! 之前係BK傾過, 記得你話第時會自己湊番!不過而家經濟唔好, 如果放棄咗份工, 第時又驚搵唔到!
如果份工唔忙, 又可 準 時收工,就唔好放棄喇!

原帖由 OT 於 09-2-12 13:15 發表

大宅

原帖由 JANETHIM 於 09-2-12 22:25 發表
OT,

係呀! 記得喇 ! 之前係BK傾過, 記得你話第時會自己湊番!不過而家經濟唔好, 如果放棄咗份工, 第時又驚搵唔到!
如果份工唔忙, 又可 準 時收工,就唔好放棄喇!

...

JANETHIM,

我份工就係你所講, 工作唔係好忙, 每月只係月頭埋數2天要OT, 其他日子可以準時放工, 而且係返 5 DAY, 所以依家考慮請工囉 !!!

大宅

Sand373
st.cat考的都係一般學校一樣
例如指出五官,認顏色,講自己名字,配對
識得講早晨/午安,面試完放好張椅
如果考普英班就需要講少少普通話

大宅

請問是那一間樂緻呢? 學校好嗎?
原帖由 OT 於 09-2-12 13:10 發表

kitty23205,

我只係報咗將軍澳區咋, 交咗幾間留位費, st. andrew, 易澤峰, 力勤, 德寶, 依家未作最後決定, 但自己比較鐘意 st. andrew.
依家係奶奶同老爺湊, 係另外一區讀緊樂緻n1囉 !! ...

大宅

原帖由 佩兒 於 09-2-13 12:51 發表
請問是那一間樂緻呢? 學校好嗎?

黃大仙樂緻, 學校都OK架 ! 不過今年K1 要返嚟將軍澳讀, 所以先再簡過的學校, 其實將軍澳都有一間樂緻,係唐明苑 ,不過係全日制, 所以之前無考慮, 又唔知將軍澳呢間好唔好, 所以無報囉 !!

首頁

尾頁

跳至