自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

下星期又到新年,已叫果個人還喲錢, 大佬呀明知新年要錢,成7個月只係還咗10份一,有無攪錯,叫c6追緊喲佢又話追咗但人哋無都無法
大佬呀,喲錢係我架,我講過我以後唔會借錢俾老公借俾人,攪到而家想買多小小野都無錢,我決定今年我唔俾錢99!等c6自己俾,10萬個頂!

大宅

你99問你借錢呀??

會唔會佢都手緊, 還唔到呀??

大宅

我咪重慘,借咗比個pk叔仔一去冇回頭,次次一家出黎都有新係身,都唔明破咗產都咁多錢用,c6又唔比我叫佢地還錢,激c人呀~~
5歲~~

珍珠宮

我之前借左D錢幫個朋友, 借之前講明一定要一年後還, 因為我要買樓, 咁佢話冇問題, 咁我就借~

點知1年過左一個月後, 我email問佢點, 佢竟然話冇, ok~ 哈~ 講明都可以咁臉皮厚唔還~ 冇? 好~ 你當我傻, 我都冇謂再當你係朋友~ 我再call佢話揾日揾幾個friends去佢工作地方探佢, 佢先識驚, 拿拿臨一個星期內還晒7萬蚊比我!

呢D pk! 我當你係朋友, 幫你, 你當我水魚? 米比D顏色佢睇下咁囉~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我仲比你哋早呻呀,你哋有冇回應過我之前POST出嚟,TOPIC喺"人窮思舊債"?

珍珠宮

畀面勳章

I suffered so many times, so I never lend money to relatives or friends

If I promise to lend money to relatives, I won't expect that they will repay. So, I just give them a sum of money that I can afford ony

大宅

我借過一次錢比人,佢有錢買LV都唔還比我,仲要"so"個袋比我睇...追佢還追到自己都唔係幾好意思..自此之後,以後唔再借錢比人,唔想傷埋大家感情

伯爵府

我以前為左EX bf向"易借易還"果度借左幾萬蚊,咁講好左佢每個月比錢我我再入番數去果邊,點知條死pk只係還左一個月(幾百蚊)就已經去如黃鶴,真係@$)%^@^%!&)%^)@$

依家我當係比左乞衣囉!!!!!!
(士多啤梨佢呀,條數利息又高,我收入又低,攪到我還左成幾年至還得哂呀!!邊係易借易還呀!!)

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

真係感同身受, 我都係十幾萬借比佢,
睇清佢個人格
咁就無左個細佬弟婦同姪仔呀

別墅

我都好憎果d借錢吾還又自已成日買野果d人, 如果佢真係吾店, 還吾倒, 我會冇咁慶, 但重買呢買路, 又去旅行果d人就正x街, 係到我想呼籲下果位借左我老公5萬之後只還了萬五然後去如黃'學'的'朋友' 快d還錢, 人人都有負擔架!! :evil:

原帖由 kat923 於 09-1-20 11:02 發表
我咪重慘,借咗比個pk叔仔一去冇回頭,次次一家出黎都有新係身,都唔明破咗產都咁多錢用,c6又唔比我叫佢地還錢,激c人呀~~

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會借, 冇借過俾人
一開口一萬幾千

珍珠宮

我佬果'朋友'.. 話新年前喎....

男爵府

講真這十年來香港環境都唔係咁好境, D人面皮越來越厚, 真係借咗好難有得還, 親戚友朋借都沒可能借身家嗎!! 象徵式借比佢周轉可以, 但想佢還咗看你運數了。:;pppp:

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我隻佬果啊哥終於還左,不過佢老婆有少少黑面 . 問人還仲要睇人面色 , 都唔知咩世界

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個叔仔,借咗十萬,學人做生意輸晒。到依家就快10年,一毫子都無還過,正賤人。
叫老公問佢,就話無錢,但佢有又$$$同居養狗。

男爵府

我老公都係咁丫,借左錢俾個朋友,佢應承個餉月還,但佢有錢吸毒冇錢還,講真我谷鬼氣既話就會報警拉鬼左佢。

水晶宮

我個叔仔問我老公個 friend 借咗萬五(個friend 話俾面我老公先借, 因為男家全部人知佢有借無還..)....

之後個叔仔死咗 (自殺的...) 我都主動同老公講...我地還一半錢俾佢個friend (即 $7,500...我同老公都唔係富貴之人...)

差不多年多前的事了 ....

咁...ok 嗎.....我唔知咁樣做ok 嗎.... 定應該要幫佢還晒.... 個 friend 無野...無開過口, 係我自己主意...

子爵府

2024年龍年勳章

d衰人問你借錢個陣就實牙實齒發晒誓話幾時一定會還, 到叫佢還錢個陣又一佰幾十萬個藉口話無錢還拖住先, 還個少少仲要好似佢施捨比你咁

珍珠宮

我試過借2次錢俾人, 佢地都話出糧會還, 最後咪又係無, 又買衫, 又去旅行, 催佢還仲俾佢問返轉頭, 點解等錢駛, 小心俾人扼喎, 好似我欠佢咁. 終於都係無還, 買佢人格都嫌貴呀. 以後唔借呀.

男爵府

原帖由 818 於 09-1-20 03:47 PM 發表
d衰人問你借錢個陣就實牙實齒發晒誓話幾時一定會還, 到叫佢還錢個陣又一佰幾十萬個藉口話無錢還拖住先, 還個少少仲要好似佢施捨比你咁

還個少少好過冇丫!!

我地都試過借錢比依D有錢都唔還既人!!!

話起真係火都黎埋

首頁

尾頁

跳至